W związku z wczorajszym ,,Śledzikiem " i żądaniem śledziowego śniadania przez moją Mamcię - ogłaszam Strajk. Na obiad nie ma śledzia tylko postna pizza .Koniec nie dam się terroryzować.
Najprostsza pizza Babcigramolki :
To taki podstawowy przepis – na bazie niego robię wszystkie bardziej skomplikowane pizze .Doskonała jako prosta przekąska lub postne danie obiadowe .
Czas : 2- 2,5 godziny razem z rośnięciem ciasta
Składniki ;
1 ¾ szklanki mąki + do podsypywania ( razem ok. 2 szklanek )
½ szklanki ciepłej wody
4 dag drożdży świeżych
2 łyżki cukru
½ łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek
30 dag pieczarek
3 łyżki oleju
6 plastrów suszonych pomidorów w oleju ( lub namoczonych w wodzie suchych )
1 kulka mozzarelli
25 dag sera Chedar ( utartego na tarce )
oregano
3 łyżki pikantnego ketchupu
Rozkruszyć drożdże do kubeczka , zalać połową ciepłej wody , dodać łyżkę mąki i łyżkę cukru. Utrzeć i zostawić na 15 minut by drożdże zaczęły rosnąć . Mąkę przesiać do miski .Dodać resztę wody, sól , cukier , oliwę , podrośnięte drożdże . Wyrobić dokładnie ciasto podsypując w miarę potrzeby mąką . Ciasto ma być elastyczne , sprężyste , dobrze wyrobione . Ciasto przykryć lnianą ściereczką na godzinę w ciepłym miejscu by wyrosło . Po tym czasie natłuścić olejem foremkę do pieczenia ( okrągłą lub prostokątną ) – wyłożyć na nią ciasto rozciągając je na całą powierzchnię .Ponownie przykryć i pozostawić na 30 minut .W tym czasie usmażyć na rumiano pokrojone w plasterki pieczarki – zdjąć z patelni i odsączyć .
Podrośnięte ciasto posmarować za pomocą pędzelka ketchupem . Położyć pieczarki , pokrojoną w pół plasterki mozzarellę , posypać oregano i na wierzch wsypać utarty Chedar .
Rozgrzać piekarnik i piec w nim pizzę przez 20 minut , aż ciasto będzie rumiane , a sery się roztopią .
dodane na fotoforum:
dyrek 2009-02-25
Same pyszności w Popielc!!!! To powinno być karalne ;))))) Kubki smakowe pracują a tu trzeba postować ....:(((((
yvonne7 2009-02-25
P.S. Dlaczego nie wyrabiasz ciasta w maszynie?
Wychodzi o wiele pyszniejsze, niż gniecione ręcznie!
cypryjka 2009-02-25
buniu, na ile stopni ten piekarnik? 200 ? nie mam dostepu do swiezych drozdzy ale sprobuje z suchymi........
dzien dobry :)
bunia 2009-02-25
yvonne7- teraz mi to mówisz .Zwyczajnie w świecie zapomniałam ,że mogę i odruchowo zagniotłam ręcznie . Skleroza nie boli .
andzia58 2009-02-25
oo!! jesssssssssu! a juz pomyslałam ze to pizza ze sledziem ;-) hahaaaaa .....Buniu nie jestes odosobniona jesli chodzi o "sledziowy terroryzm"...... tyle ze to nie moja mamcia tylko moja tesciowa jest ta "terrorystka" ;-)..pozdrawiam serdecznie Ciebie i Mamcię ...
bunia 2009-02-25
cypryjka- 180- 200 stopni. Wstyd się przyznać ale specjalnie nie zwracam uwagi .Tak gdzieś pomiędzy.
bunia 2009-02-25
andzia58- a do tej pizzy można jeszcze dodać odsączonego tuńczyka w kawałkach z oleju - pycha .Ja ogólnie ten przepis traktuję jako bazę .Raz robię grubsze placki, raz bardzo cienkie i chrupkie - nadzienie wg potrzeb - i z szyneczką i z brokułami - jest tyle odmian pizzy ,że każdy może robić taką jak lubi .
ygerne 2009-02-25
smakowicie.... :)
luna19 2009-02-25
:)) i masz rację ... u mnie też niema śledzia ... :)))
owszem lubię ale dla odmiany dziś ryba i na potem salatka z tuńczykiem. :)) milego popoludnia
ryszard2 2009-02-25
Ślinka mi leci... Nareszcie porządny przepis na ciasto pizzy. Zaraz chyba wyprubóję.
Lubię pichcić jak jestem głodny.
Pozdrawiam :))
rumpel 2009-02-25
..a ja jestem tradycjonalistą, spójrz...
bunia 2009-02-25
Emmi1- oj można , można .Jak się notorycznie na pytanie ,, Co mam ci zrobić do jedzenia ?" słyszy -,, śledzia bym zjadła " - to można .
Zanim dziś zastrajkowałam to policzyłam ,że ostatnio robiłam śledzie przynajmniej w 18 wersjach ( i to po kilka razy ) - to już chyba mogę mieć z lekka dość .
malybok 2009-02-25
ja bym zjadła pizze, ale mój mąż nie lubi,więc nie robię. tradycja... kartofle i śledź. POzdrawiam:)))
irys46 2009-02-25
Buniu a to mój przepis sprawdzony na pizzę - na ciasto bo pozostałe składniki to co kto lubi:)
25 dag mąki, 1,5 dag drożdży, 1 łyżka mleka, pół szklanki ciepłej wody, 3 pełne łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego, 1 żółtko, sól, trochę startej gałki muszkatołowej. Pozdrawiam w popielcową środę :)
kirena 2009-02-25
Buniu bardzo apetycznie wygląda ta Twoja picca.To dobry pomysł na jutro.Dobrej nocki życzę..
misia51 2009-02-25
Buniu ....muszę wypróbować...nawet smakowicie wygląda..
pozdrawiam ......miłej nocki :-))))
plimena 2009-02-26
Super przepisik :) .. robie go od wielu lat :) tylko ser daje pod koniec na ok 3 min pozdrawiam
b0zenka 2009-02-26
Witam Cię uśmiechem.....bo o słoneczko raczej trudno będzie .....narazie jest szaro,buro i pada....
.....Miłego dnia.....
violinka 2009-02-26
Mam Buniu pytanie zeby pizza nie była za gruba to blaszka np. prostokątna jaka musi być duża pozdro
yesica 2009-02-26
wpadam na chwile do Ciebie , aby zyczyć wspaniałego dnia :)))
PS. MNIAM , MNIAM PYSZOTKA jestem łasuch na takie dobroci :)
kirena 2009-02-26
U mnie kluski ziemniaczane z mięsem z biedronki ;)a co......niech biedronka gotuje...Ja nie mam siły stać przy kuchni ,leczę złamaną rzepkę w kolanie;)
cieniu1 2009-02-26
dziekuje kochana za pomoc a bede robil na soboet pieczen z Jelonka kapustke modra i wlasnje pompuchy :))))pozdrawjam
czarek 2009-02-26
Pysznosci))Pozdrawiam
bunia 2009-02-26
Coś serwer dziś szwankuje - dzisiejsza zupka czeka na wstawienie bo zdjęcie nie wchodzi .Trzeba cierpliwie poczekać .
kitka07 2009-02-26
najprostsza, ale pewnie smakuje niebiańsko :)
Pozdrawiam, dzieki za odwiedziny :*
bunia 2009-02-26
Hi hi hi !
yvonne7- na Ciebie zawsze można liczyć - oczywiście kulka .
Przepraszam za te wszystkie literówki , ale notatki jakie mam dla siebie nie są w zasadzie przepisami w tej formie jak tu podaję . Gotuje coś , pstrykam zdjęcie i przed wstawieniem spisuję ,, na kolanie " jak to robić .a ponieważ robię to na chybcika to i ,, strzelam byki ".
danka10 2009-02-26
Witaj Buniu...wszystkie twoje przepisy ,,brzydko powiedziawszy'' ściągam i kopiuję sobie do specjalnego pliku,gdzie mam tylko twoje przepisy...a są pyszne...pozdrawiam ...kolorowych snów..
zofiar 2009-02-26
babi , dziękuję za przepis , zabieram się do pracy jak będzie smakować to się pochwalę , życzę dobrej nocki :)