Kluski szpinakowo-twarożkowe z sosem ,, trójserowym "

Kluski szpinakowo-twarożkowe z sosem ,, trójserowym "

Kluski szpinakowo-twarożkowe z sosem ,,trójserowym,, :

Szybkie danie bezmięsne , takie trochę w klimacie włoskim .

Czas : 30 minut

Składniki :

20 dag szpinaku mielonego z mrożonki ( rozmrożonego )
10 dag sera białego śmietankowego
1 jajko
½ szklanki mąki ziemniaczanej
mąka pszenna ( wsypałam na oko – następny raz odmierzę dokładnie )
sól
pieprz mielony + pieprz grubo mielony do posypania
2 łyżki masła
1 szklanka śmietany kremówki 36 %
5 dag utartego sera Chedar
1 serek topiony kremowy Gouda ( kwadracik )- przekrojony na cztery części
½ krążka sera Camembert pokrojony w kostkę
1 utarty ząbek czosnku lub 1 mini kostka czosnkowa Knorra

Nastawić w dużym garnku osoloną wodę na gotowanie klusek . Rozmrożony szpinak, ser biały, jajko , mąkę ziemniaczaną , szczyptę soli wymieszać . Dodawać mąkę pszenną ( zacząć od ½ szklanki ) po woli tak by osiągnąć gęstość ciasta jak na kluski kładzione . W rondelku roztopić masło , wlać śmietankę wrzucić sery .Delikatnie gotować cały czas mieszając aż sery się rozpuszczą . Doprawić czosnkiem ( lub kostką czosnkową ), pieprzem .Podawać kluski z sosem serowym posypany dodatkowo grubo mielonym pieprzem .

Ten i inne moje przepisy znajdziecie na forum Luny19 i Luny13 – GarKulinar .Przeoisy są tam pogrupowane wg rodzajów dań więc łatwiej jest odszukać jakiś przepis. Wielu garnkowiczów już tam wstawia swoje przepisy .Zapraszamy do oglądania i wstawiania swoich przepisów .
https://garkulinar.jun.pl/index.php

dodane na fotoforum:

bunia

bunia 2009-03-18

Nie wiem co się dzieje ze zdjęciami . Myślałam ,że to ja coś pokręciłam i wykasowałam to zdjęcie co było ( niestety razem z komentarzami ) ale nic to nie dało. Wśród nowości i w fotoforach jest - na mojej stronie nie ma. Nic już nie będę robić .Poczekamy - pewnie samo się naprawi.

kirena

kirena 2009-03-18

Buniu u mnie to samo!Wstawiłam trzy nowe zdjęcia i nie ma ich...a w archiwum są!Ale wypraktykowałam ,że trzeba otworzyć archiwum ,i dopiero z tond otwierać zdjęcia...

farm63

farm63 2009-03-18

Jednak się dokopałam do Twoich zielonych kluseczek - właśnie tak jak radzi Kirena :) Jak kto głodny, to drogę znajdzie... ;)
Pozdrawiam w ten wietrzny dzień.

tenshii

tenshii 2009-03-18

Coś się dzieje z garem dziś. Pewnie jakieś prace przeprowadzają :)
Albo im się serwer zapycha naszymi zdjęciami :D
Pozdrowienia :)

aniakar

aniakar 2009-03-18

Apetycznie to danie wygląda....Miłego popołudnia :)))

przyjazn

przyjazn 2009-03-18

Coś dla moich wielbicieli szpinaku:)Już w piątek wypróbuję:)

rawiak

rawiak 2009-03-18

Ale apetyczne, wyglądają jak żabki

rudy13

rudy13 2009-03-18

oj pysznie wygląda, chyba muszę wypróbować... :)))

pox2gi

pox2gi 2009-03-21

pysznie wygląda i na pewno smaczne........tyle byłam we włoszech,ale tego nie jadłam........ale to może jakieś regionalne danie :)) wypróbuję to przy okazji, a teraz dodałam Cię do ulubionych, aby nie stracić twoich przepisów :))

bunia

bunia 2009-03-21

pox2gi- to nie jest przepis rodem z kuchni włoskiej - to tylko mój smak określa to danie jako we włoskim klimacie przez zestawienie szpinaku z sosem serowym .Przypomina mi smakiem makarony z pesto, lub szpinakiem i serem .

pamela5

pamela5 2009-03-28

Ale się naszukałam tych kluseczek:-))) Dziś będę je robiła na kolację :-))))))

pamela5

pamela5 2009-03-28

Bardzo Ci dziękuję kochana Bunieczko :-)))))))))
Polecam Twoje przepisy moim koleżankom z pracy, które nie są w garnku. Właśnie mówiłam im o Twoim przepisie na kluski szpinakowo- serowe. Będziemy je robiły w ten weekend. Ja, jak juz pisałam będę je robiła dziś :-)))

strzyga

strzyga 2009-04-02

uwielbiam szpinak, ale pychota, na pewno wypróbuje

arszenik

arszenik 2009-04-05

Buniu twoje dania to kulinarne dzieła sztuki :) pozdrawiam

dodaj komentarz

kolejne >