Pierogi z białym serem i malinami :
Znane pierogi z białym serem na słodko .Ja lubię je łączyć dodatkowo z owocami .Można je robić zarówno w sezonie jak i z mrożonych owoców lub owoców z syropu ) .Ja robie takie z malinami, jeżynami, brzoskwiniami, jagodami .
Czas : 30 minut
Składniki :
1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
1 szklanka wrzącej wody
szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
18-20 łyżeczek białego sera
cukier
20 dag malin ( jeśli mrożone to trzeba odłożyć 20 sztuk , a resztę rozmrozić i odsączyć
.z soku )
kwaśna śmietana
2 łyżki masła
-przygotować farsz – utrzeć ser z cukrem i cukrem tak by był słodki wg smaku
-nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .
-wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .
-ciasto uformować w wałek i podzielić na 20 części
-każdy kawałek ciasta rozwałkować na placuszek.
- -na ciasto nakładać łyżeczkę sera , malinę zamrożoną i zlepiać pierożka
-układać na wysypanej mąka tacce
-gotować w osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia.
Podawać polane roztopionym masłem , posypane pozostałymi malinami z kwaśną śmietaną i cukrem .
Jeśli nie gotujemy pierogów bezpośrednio po zrobieniu , lub robimy ich większą ilość to tackę z pierogami trzeba przykryć ściereczką lub folią spożywczą by ciasto nie obeschło.
Zdecydowanie ładniej wyglądają takie pierożki posypane świeżymi malinami . Mrożone owoce żeby je nie wiem jak odsączać i tak puszczą trochę soku i potem takie mało dekoracyjne plamy z soku na pierogach .
Ten i inne moje przepisy znajdziecie na forum Luny19 i Luny13 – GarKulinar .Przeoisy są tam pogrupowane wg rodzajów dań więc łatwiej jest odszukać jakiś przepis. Wielu garnkowiczów już tam wstawia swoje przepisy .Zapraszamy do oglądania i wstawiania swoich przepisów .
https://garkulinar.jun.pl/index.php
dodane na fotoforum:
labro 2009-03-19
Witaj ,zabieram przepis i uciekam stąd szybciutko,bo takie widoki smakowite..... ;)))pozdrawiam serdecznie
tuurma 2009-03-19
Szkoda, że do Ciebie tak daleko, bo chcesz czy nie, miałabyś mnie dziś na obiedzie :D
A może, może się wezmę i też zrobię? Przepis dokładny, nie ma prawa nie wyjść.
halinag 2009-03-19
o kurcze jakie pycha a ja się męczę z lepieniem ruskich ale już koniec mam 130 sztuk
tenshii 2009-03-19
Mniaaaaaaaaam !
Halinag - 130 sztuk to mało :P
Moja mama jak lepi pierogi to minimum 300 :P
emmi1 2009-03-19
Mnie by coś trafiło, jakbym miała tak lepić i lepić... a panowie myk myk i zjedzone :I Ale też lubię jeść :D
kachna 2009-03-19
:) piekne kolory, smakowite !!!
renia739 2009-03-19
pyszne te pierogi....................oj zjadlabym sobie,,,,ja nie robie bo u mnie nie lubia..milego dnia*-*:)
lulka1 2009-03-19
Buniu pięknie ozdabiasz swoje potrawy mogłabyś pokazać polecić nożyk do wycinania z warzyw tak pięknych ozdób :)
bunia 2009-03-19
asulka- Ty mi nie mów o znęcaniu .Te danie to jest znęcanie się nad moja osobą . Nie lubię dań na słodko .Wolała bym te pierogi zjeść ze śmietana i solą .Ale moja Rodzicielka tak sobie wymyśliła - na słodko i już - a osobno dla Niej i dla mnie to mi się robić nie chciało. Na dodatek maliny puściły mi sok na pierogi i jest jak jest- a miało być tak ładnie .
theresa 2009-03-19
Na dobranoc przesyłam całusów kilka delikatnych jak muśnięcie motylka. Myślę, że jak je poczujesz to mi się zrewanżujesz.
PIEROGI GOTUJE CZESTO I Z ROZNYM NADZIENIEM.
pirog 2009-03-19
Noooo, straszna rzecz - sok z malin. RZECZYWISCIE - KATASTROFA. Bunia, ja bym to, za przeproszeniem, wytarła pewną częścią ciała w jamie ustnej. Kiedys zrobilismy maraton pierogowy - ok. 250 szt z: serem, ruskie, kapusta i grzybami, miesem i wszystkim co sie dalo - na probe - szpinak itd. Zamrozilismy i do wyboru, do koloru. Super pomysl, ale duzo roboty. Ale owoce górują na wiosnę - polecam z truskawkami.
bunia 2009-03-19
pirog - nie nabijaj się - chciałam żeby zdjęcie było ładne . Smaku to nie zmieniło , ale wygląd tak . A taki maraton pierogowy to my z rodziną tez sobie robimy .Kiedyś czytałam o Festiwalu pierogowym w Krakowie w dzień imienin Jacka .
Festiwal odbywa się pod wezwaniem Świętego Jacka z pierogami .Przygotowujemy wcześniej różne pierogi , mrozimy , a 17- ego sierpnia robimy pierogową ucztę . Taki mały nasz rodzinny festiwal.
Tak sobie myślałam nawet by w tym roku zrobić takie święto w Garnku .Pomyślcie o tym . Może być świetna zabawa.
b0zenka 2009-03-19
.MIŁEGO WIECZORU I PRZEPIĘKNYCH
SNÓW ŻYCZĘ.
**DOBRANOC**
popieram...robić nie lubie ale jeść to już innna sprawa.
oli74 2009-03-19
Do podusi główkę złóż, Swoje śliczne oczka zmruż. Skończył się męczący dzień, Niech już przyjdzie nowy sen. Gwiazdy oczka Ci puszczają, Moje pozdrowionka przesyłają! *DOBRANOC*
rudy13 2009-03-19
Buniu... co dzień lepszy przepis wstawiasz, a kiedy ja to wypróbuję... już sama nie wiem, co zrobić najpierw...
;)))))
marii50 2009-03-20
Witaj Buniu,dziś już zaniemówiłam,ach pierożki.....Buniu już wiosna... poszukaj cos na odchudzanie po tych pysznościach...bo niedługo kurtki do szafy....a boczki będą wyłazić...Pozdrawiam cię wiosennie,z uśmiechem od ucha do ucha.......:)))))
lalina 2009-03-20
jej ale apetycznie wyglądaja mniam mniam mniam