To zdjęcie i przepis były już wstawione .Ale postanowiłam go ,, odświeżyć " bo zaraz wiosna i może się przydać ( choć ja robiłam nawet z takich szklarniowych )
Rzodkiewki marynowane z miodem :
Zrobiłam marynowane rzodkiewki wg przepisu DPS ze strony Macieja Kuronia . Były smaczne - ale dla mnie trochę za ostre, więc zmodyfikowałam przepis . Zrobiłam . Są fantastyczne winno słodkawe.
Czas : 30 minut + 2 tygodnie
Składniki :
1 pęczek rzodkiewek
1/3 szklanki oleju słonecznikowego
1/3 szklanki soku z cytryny
1/3 szklanki octu 10%
1 szklanka przegotowanej wody
3 łyżki miodu
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka ziaren gorczycy
1/2 łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu mielonego
Umyte rzodkiewki przekroić na połówki ( lub ćwiartki zależnie od wielkości ). Olej, wodę , sok z cytryny, ocet , miód, czosnek, gorczycę, sól, pieprz zagotować .Rzodkiewki ułożyć w 2 słoikach ( jak po majonezie ) i zalać gorącą zalewą . Zakręcić dobrze słoiki i pasteryzować 20 minut . Nadają się do jedzenia po 2 tygodniach .
Ten i inne moje przepisy znajdziecie na forum Luny19 i Luny13 – GarKulinar .Przeoisy są tam pogrupowane wg rodzajów dań więc łatwiej jest odszukać jakiś przepis. Wielu garnkowiczów już tam wstawia swoje przepisy .Zapraszamy do oglądania i wstawiania swoich przepisów .
https://garkulinar.jun.pl/index.php
dodane na fotoforum:
bunia 2009-03-20
Otworzyłam dziś nowy słoik do podjadania i tak pomyślałam ,że może ktoś zechce spróbować , akurat jest czas by zrobić na Święta .Rzodkiewki są bardzo smaczne i fantastycznie nadają się na przekąskę .To przerzuciłam zdjęcie na początek galerii .
sparow 2009-03-20
bardzo ciekawy pomysl........jeszcze dzis wykonam....dziekuje:))))))
karo66 2009-03-20
Az nie mogę uwierzyć, bo ja tez brałam to za pomidorki. Wyglądają fantastycznie i zachęcaja do próbowania.Milego dnia.
kryska 2009-03-20
WITAM SERDECZNIE !!! :)))
Z aromatem smacznej kawusi przesyłam gorące pozdrowienia
i życzę cudownego
dnia!
jolcia7 2009-03-20
łał fajne zdjęcie:)pozdrawiam serdecznie
jolcia7 2009-03-20
jaki to ma smak?pewnie dziwny:)
bunia 2009-03-20
jolcia7- czy ja wiem , nie mam pojęcia jak opisać smak marynowanej rzodkiewki .Wyobraź sobie ostrawy smak rzodkiewki , lekko ,, złamany " nutka miodu z cytrynową nutka doprawioną pieprzem , czosnkiem .Trudno to opisać - jak inne marynowane warzywa .Niczego nie przypomina - mnie bardzo smakuje sama , a i jako dodatek np do sałaty czy innych surówek .
jairena 2009-03-20
Buniu! Witam:)
A ile słoiczkow( po majonezie) z tej porcji wychodzi?
jairena 2009-03-20
Przepraszam, nie doczytalam:( dwa!
wiki3 2009-03-20
uuuu pierwszy raz widze pozdrawiam
oli74 2009-03-20
No Buniu ja juz wiem ,że zawsze jak zajrzę do Ciebie to zobaczę coś czego jeszcze nie jadłam:)Oryginalna Kobieta z oryginalnymi przepisami:)
Buziaczki i miłego dzionka:)
kirena 2009-03-20
..Witam Buniu z mojego zimowego zakątka Polski...Rzodkiewki lubię,ale takich jeszcze nie jadłam...Świetny pomysł na zagospodarowanie nadmiaru rzodkiewek z własnego ogródka.Miłego piątku;)
ygerne 2009-03-20
uuu cos nowego ... smacznie brzmi i wygląda :) pozderki ... miłego weekendziku
luna19 2009-03-20
bardzo ciekawe.. muszę je zrobić...
mialam kiedyś jakiś inny przepis ale byly okropne i zrobione 3 słoiczki poszly do wyrzucenia ...
wiska 2009-03-20
świetne wszystkie przepisy, tylko że ja mam kamienie w pęcherzyku żółciowym i muszę być na diecie, niestety... :(. Pozdrawiam miło.
moro60 2009-03-20
Dziękuje Buniu za ten przepis. Idzie wiosna i sieję mnóóóóstwoooo rzodkiewki kazdego roku, sukcesywnie co tydzień, częst zostaje niewykorzystana, drewnieje, a tu proszę-nadaje się do przetwórstwa.
kaja66 2009-03-20
Witam wszystko tak apetycznie wyglada paluszki lizac:) Pozwole sobie dodac Ciebie do ulubionych:) Pozdrawiam serdecznie
marii50 2009-03-20
Buniu kochana to dla mnie,na odchudzanie,dziękuje że myślisz o mnie...Pozdrawiam ciepluteńko i wiosennie...:)))
rudy13 2009-03-20
to musi być świetne...
rany.. zeszyt z przepisami pęcznieje, a czasu na kulinarne szaleństwa brak... :)))