Wątróbki drobiowe z gruszką :
Małe danie obiadowe lub ciepła przekąska .
Czas :
Składniki :
6-8 dużych wątróbek drobiowych
1 gruszka
1 cebula
dwie garści sałaty ,, Mix kolorowych sałat „
2 łyżki oleju słonecznikowego
½ łyżeczki sosu sojowego
sól
pieprz mielony
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
.
Gruszkę obrać przekroić na pół , usunąć gniazdo nasienne .Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju z ½ łyżki sosu sojowego i 1 łyżką miodu .Włożyć na to połówki gruszki i chwilę karmelizować. Podlać ¼ szklanki wody i dusić 5 minut . – trzymać w cieple .
Wątróbki oczyścić z błonek i pozostałości żółci. Umyć , osuszyć . Posypać solą i pieprzem mielonym .Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, 1 łyżkę masła i usmażyć wątróbkę na rumiano .Wątróbkę przełożyć do gruszek.
Na tłuszczu z jej smażenia podsmażyć na złoto cebulę . Dodać do gruszek i wątróbek razem z tłuszczem . Ogrzewać chwilę aż sos ponownie się zredukuje .
Na talerzu układać warstwę sałaty , wątróbkę z cebulką , delikatnie polać sosem .Obok ułożyć połówkę gruszki .
Podawać z ryżem na sypko, chlebkiem pita- wg upodobania .Resztę sosu podać osobno.
dodane na fotoforum:
bunia 2009-03-24
Kochani !
Tak gwoli wyjaśnienia - wbrew pozorom jest to tani obiad .Porcja jest na 2 osoby .
Wydałam :
wątróbka - 1,50 ( tackę kupiłam za ok 3 zł , użyłam 1/2 )
gruszka - 1,30 ( są po jakieś 7,50 za kg w zimie )
ryż - 1,00 ( różnie zależy jaki ja kupuje ryż za ok 4 zł, użyłam 1
woreczek )
sałata - 1,50 ( opakowanie kosztuje od 3,5 - 6,5 , ja płaciłam 4,5)
reszta - 2,00 ( przyprawy, olej, itp )
Razem 7,30 na 2 osoby - czyli 3,65 zł .Przyznacie ,że za taki obiad to nie jest za dużo .
luna19 2009-03-24
mmmm pysznosci... lubię wątróbki tylko reszta rodzinki niebardzo
ale i tak czasem muszą zjeść hihihi
wiki3 2009-03-24
wow mniam mniam
ondyc 2009-03-24
No i znów mam mokrą klawiature przez ciebie coś mi się wydaje że to ty buniu będziesz odkupować mi klawiature bo za chwilę ją pogryzę a u mnie pusto żadnych zapachow ale ten widok zmusza mnie do ugotowanie czego kolwiek
maja54 2009-03-24
och, uwielbiam wątróbki drobiowe, muszę skorzystać z tego przepisu - jedzonko wygląda smakowicie - pycha :))
halinag 2009-03-24
uwielbiam wątróbke ale z gruszką nawet mi się nie śniło Buniu jak dobrze że jesteś
luna19 2009-03-24
oczywiscie ze można tak jak mowisz.. ale ja zrobilam jak bylo w przepisie..
sycące.. i jakoś nawet nie potrzeba do nich mięsa.. czasem lubię lżejsze obiadki .. to było w sam raz :)))
malybok 2009-03-24
Bunia gruszkę usmazyła
i wątróbki dołożyła
podała na sałaty liście
takiej jeszcze nie jedliście.... Miłego popołudnia:)))
olena 2009-03-24
Hmm. z gruszką?? muszę spróbować,robiłam tylko z jabłuszkiem ..Pozdrawiam serdecznie..
rudy13 2009-03-24
do Twojego gara Buniu zaglądam codziennie z wielką przyjemnością, patrząc na dzieła tu prezentowane aż chce się gotować... dziękuję i pozdrawiam... :))
graziac 2009-03-24
Z gruszka nie probowalam,robie zawsze z jablkami...Ale z ta gruszeczka to przepysznie wyglada i na pewno tak smakuje.
aganach 2009-04-26
Uwielbiam wątróbkę!!!Jak zawsze dodaję do niej jabłka-pycha!!!Muszę koniecznie wypróbować ten gruszkowy sposób.Pozdrawiam:)
milutka 2009-05-11
PYSZNOŚCI - normalny człowiek by tego nie wymyślił.
To trzeba mieć TALENT.