Kurczak obsmażany z pomarańczowa marchewką :
Często gotuję zupy na kurczaku .I mam już serdecznie dość gotowanego kurczaka .Stąd tez różne pomysły na wykorzystanie mięsa drobiowego z zupy .
Czas : 30 minut
Składniki :
1 duże udko kurczaka ugotowane
3 ugotowane marchewki
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
1 łyżeczka konfitury z gorzkich pomarańczy ( lub innej nisko słodzonej pomarańczowej )
½ pomarańczy
papryka mielona
pieprz mielony
curry
sok z cytryny
1/3 szklanki wywaru z gotowania kurczaka
2 łyżki pokrojonego koperku
Marchew pokroić w grubą kostkę , pomarańczę obrać ze skórki , usunąć białą błonkę i pokroić w kawałki . Kurczaka obrać ze skórki , usunąć chrząstki , przedzielić na dwa kawałki – pałkę i górne udko ( tak by mięso się nie rozpadło ). Natrzeć papryką , curry i pieprzem . W rondelku rozgrzać 1 łyżkę masła . Dodać konfiturę pomarańczową , bulion . Chwilę gotować tak by konfitura się rozpuściła . Wrzucić marchew i pomarańcze .Doprawić do smaku pieprzem i sokiem z cytryny . Dusić mieszając aż marchew się zagęści . Dosypać koperek .
Na patelence rozgrzać 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju . Obsmażyć kurczaka na rumiano .
Podawać kurczaka ułożonego na warstwie marchewki z ziemniakami lub ryżem .
dodane na fotoforum:
giligil 2009-03-25
jak zwykle przysmaki widać,że nie próżnujesz a ja nawet się jeszcze z obiadek nie zabrałam
kirena 2009-03-25
Świetne danie! Zastanawiałam się jak mam spożytkować zapasy marchwi,które zawsze robię jesienią (obgotowuję,kroję w kostkę i zamrażam)z braku odpowiedniego miejsca do przechowywania na surowo.Marchew oprószana z groszkiem już się trochę przejadła.A tu marchew trochę inaczej.Dzięki Grażynko:)
oli74 2009-03-25
mmmmm Buniu ..rewealcyjnie wyglada...i pewnie rewelacyjnie smakuje:)
Robiłam dziś zupkę pieczarkową ,podobnie jak Twoje flaczki z boczniaka.
Troszkę zrobiłam po swojemu ,ale pierwowzór wzięłam od Ciebie ,za co serdeczne dzięki.Zupka mniamniuśna ,idealna na dzisiejszą pogodę.
Pozdrawiam serdecznie:)
luna19 2009-03-25
co my tu mamy? same pysznosci
a u mnie kapuśniak..
milego popoludnia
jurek44 2009-03-25
przegladam twoje przepisy i zadaleko mieszkam. bo inaczej bym zdobyl abonament na twoje posilki pozdrawiam goraco )))
alex75 2009-03-25
extra danie,jak wiele innych w Twojej galerji;)Smacznego;) i miłego popołudna życzę;)
graziac 2009-03-25
Noo,to z przyjemnoscia zjadlabym...Pozdrawiam cieplutko.
kaaku 2009-03-25
te przepisy sa wszystkie wspaniale proste w wykonaniu tylko martwi mie jedna rzecz czemu niema kalori za porcje tak bym mogla kozystac z nich do woli ale i tak dziekuje za to co jest moja rodzinka lubi nowosci w kuchni
bunia 2009-03-25
kaaku- zlituj się , nie każesz mi chyba tego przeliczać na kalorie .Kategorycznie odmawiam bo wtedy się dowiem ,że mogą mieć ich czasem za dużo .W większości jest podana waga składników ( lub objętość .Jak musisz - przelicz i podziel na 2 bo tyle jest porcji .
janke48 2009-03-25
Buniu,dzięki Ci za te przepisy.Ile razy już korzystaliśmy i Cię chwaliliśmy - bo smakowite i pomysŁowe.
oli74 2009-03-25
Grażynko ,przede wszystkim dałam nie boczniaki a pieczarki .Zrobiłam dośc ciemną zasmażkę zeby zagęscic zupkę i na koncu dodałam jeszcze winerki cielęce....ot cała modyfikacja:)
oli74 2009-03-25
kochana ,żebyś wiedziała ze pychotka...!Ja nie przepadam za zupami ,ale tak dzis stwierdziłam, ze tę zupkę mogłabym jeśc codziennie:) Jeszcze raz dziękuję :)
olena 2009-03-25
Smacznie wyglada.. pozdrawiam serdecznie..
rudy13 2009-03-25
a ja dziś nie miałam czasu gotować, jeździłam focić, a tu takie smakowitości...podane..
cieplutkie pozdrówka... :)))