Dziś obiad odgrzewany - to wykorzystuję czas by powtórzyć przepisy na Święta , bo już parę osób pytało o takie przepisy .Gdyby były jakieś pytania to proszę pytać chętnie odpowiem
Schab pieczony ze śliwkami i morelami :
Dekoracyjny. Można podawać na zimno i ciepło . Można upiec większą ilość , zamrozić i wyciągać w miarę potrzeby.
Czas :2- 2,5 godziny + 12 macerowanie
Składniki :2 kg schabu bez kości
10 suszonych moreli
10 śliwek kalifornijskich
2 łyżki majeranku
1 łyżka mielonej papryki
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżki oliwy
¼ kostki smalcu
5 roztartych ząbków czosnku ( lub 2 Mini kostki czosnkowe Knorra )
3 łyżeczki soli
2 łyżki sosu sojowego ( jak nie ma to można dać maggi , choć sos sojowy jest lepszy )
4 cebule
4 suszone grzyby
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 łyżka miodu
A jak ktoś jest zainteresowany to tu jest galeria jak piec schab krok po kroku .
https://pl.tinypic.com/useralbum.php?ua=NYXKk2SNTcwF5ZzVd28hlw%3D%3D
Przygotować pastę z 2 łyżek oliwy, sosu sojowego, miód , czosnku , i przypraw . Natrzeć dobrze mięso . W środku zrobić kieszeń i włożyć w nią śliwki i morele .Kieszeń spiąć szpilką do mięs . Przykryć szczelnie mięso i zostawić na 12 godzin w lodówce .
Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć schab na rumiano ze wszystkich stron .Przełożyć do garnka o grubym dnie ( szerokości takiej by po bokach mięsa było po 5 cm luzu , a nad mięsem jeszcze raz tyle wolnego miejsca co mięso zajmuje ) .Dodać cebulę , ziele angielskie, liść laurowy, grzybki . Zalać mięso wodą na 5 cm nad górę mięsa . Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i dusić 2-2,5 godziny kilkukrotnie przewracając . Gdyby poziom wody sięgał niżej niż do ¼ wysokości mięsa dolać po ½ szklanki ) . Gdy mięso będzie już zupełnie miękkie , wyjąć je i ostudzić . Kroić dopiero przestudzone bo może się pokruszyć . Jeśli mięso ma być podawane na ciepło , a było pieczone wcześniej można je podgrzać w sosie lub zawinięte w folię aluminiową na parze lub w piekarniku .Sos po wyjęciu mięsa można przetrzeć przez sito , zmiksować , dodać do niego śmietanki, zagęścić utartym piernikiem lub razowcem – jak kto lubi. Mięso jest bardzo kruche , soczyste, a sos jest przepyszny.
Tak samo można piec inne mięsa wieprzowe- karkówkę , od szynki, łopatkę , żeberka .
Mięso można natrzeć , zostawić w lodówce na 12 godzin , a potem zamrozić i wyjąć gotowe do pieczenia na Święta .
Jak ktoś nie lubi mięsa z owocami to można nie szpikować nimi mięsa , a tylko wrzucić do pieczenia ze 2 suszone śliwki.
Nie bójcie się dodawać do maceratu miodu – daje fantastyczny smak i mięso wcale nie jest słodkie.
dodane na fotoforum:
alex75 2009-03-26
Buniu czym nadziewałaś ten schab? Czy to śliwki i morele?Bardzo apetycznie wygląda;)
pianka 2009-03-26
♥ » WITAM WIOSENNIE « ♥
Śmiech to szczere królestwo człowieka.
A wiec uśmiechaj się...
Milutkiej niedzieli życzę...
♥ » ▬▬ «•*•» ▬▬▬ «•*•» ▬▬ « ♥
-------------§§§§§§----§§§§§§§
------------§§----------§§---------§§§
-----§§§--§§---_♥♥♥--§§-----------§§♥♥♥
--§§-----------§♥♥♥♥§§§§§---------§♥♥♥♥
--§§---------§§♥♥♥♥♥♥§§\_/----♥♥♥♥♥♥
----§§---------§♥♥♥♥♥♥♥§-(")--♥♥♥♥♥♥♥
-------§§§§§---_♥♥♥♥♥♥♥(_)♥♥♥♥♥♥♥
--§§§---------§--♥♥♥♥♥♥§(_)-♥♥♥♥♥♥♥
§§-----------§§♥♥♥♥♥♥---(_)-§--♥♥♥♥♥♥
--§§------§§-§§♥♥♥♥♥---§§-§§§-♥♥♥♥♥
-----§§§§------§-♥♥♥----§§----§§-♥♥♥
---------------------§§§§-------§§
--------------------------------§§
-------------------§-------§-----§
--------------------§-----§----§
(>"' <) ♥ ---------§---§---§
(='o'=) (¯`•♥•´¯)§--§-§
(,("')("') -`•.¸.•´ --§-§§
wiki3 2009-03-26
jak to pieknie wyglada nie jadlam nigdy hmm chetnie bym sprobowala pozdrawiam
oli74 2009-03-26
Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ
Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ
MIŁEGO DZIONKA I DUŻO
...........SŁONKA !!!............
Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ
Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ
zofiam 2009-03-26
Piekłam w takim zestawie jest super...
Mód dokładam zawsze do pieczeni bo daje ciekawą nutę smaku i kolor.....a do tego owoce-rozkosz dla podniebienia i oczu....:)
reni2 2009-03-26
Bardzo pyszny...Ja przebijam cienkim długim nożem schab w środku lekko nacinam aby nie rozciąć...w utworzony otwór wkładam śliwki...i tak jak Ty resztę...smakowite danie...:)
kryska 2009-03-26
Miłego i słonecznego czwartku życzymy :))))
Pozdrawiamy i moc buziaków zostawiamy
cmok, cmok :********
aniakar 2009-03-26
Jest to moje danie świąteczne....bardzo go lubię..ja nie robię kieszonki tylko robię długi nożem dziurę i wkladam na przemian owoce...na te święta też zrobię ale tym razem z miodem i razowcem bo do tej pory nie dodawalam ...Miłego dnia życzę :)))
beata1 2009-03-26
DZIEŃ DOBRY!!!
WITAM SERDECZNIE !!!
(_¸.*(_¸.*'´¯`'*.¸__¸.*'´¯`'*.¸_)`'*.¸_)
----(_¸.*'´(_¸.*'´¯`''´¯`'*.¸_)`'*.¸_)
--------'(_¸.*'´(_¸.**.¸_)`'*.¸_)
--------------`(_¸.*'´`'*.¸_)´
Przyjaźń jest kwiatem chwili
i kwiatem czasu,
przyjaźń jest drzewem,
pod którym możemy się schronić,
przyjaźń to miłość bez skrzydeł.
Pięknie jest milczeć wspólnie
jeszcze piękniej śmiać się razem...
_..-+*°*+-.._ ~~~~~*°*~~~~~ _.
.......((_,»*¯*« »*¯*«,_))
((_,»*¯**¯*«,_)) ((_,»*¯**¯*«,_))
*POZDRAWIAM I DOBRY HUMOR
,.*Z UŚMIECHEM ZOSTAWIAM:))))
jolcia7 2009-03-26
mniammniam pychotka :))
mirkac 2009-03-26
też robię na święta-ale nigdy nie robiłam z miodem -na te święta zrobię w/g twego przepisu
ygerne 2009-03-26
musi być smaczniusi ... pozdroski
bama13 2009-03-26
Mniam,mniam.pora obiadowa a tu takie smakowitości!!!
Koniecznie muszę wykorzystać ten przepis!
midnigh 2009-03-26
I dla oka i dla podniebienia, świetnie, napewno skorzystam z przepisu na te święta. Pozdrawiam.
kopytka 2009-03-26
smacznie wygląda - ale ja nie lubię na słodko... smakowo mi nie odpowiada...ale wygląda prześlicznie...
alex75 2009-03-26
Gwiazdka świeci już na niebie, taki mały znak dla Ciebie... już zapada ciemna nocka a więc trzeba zamknąć oczka. Więc ja Ci znów... kolorowych życzę snów!!!
bunia 2009-03-26
kopytka- ale to mięsko nie jest na sodko .To normalne pikantne pieczone mięsko tyle ,że naszpikowane śliwką i morelą .Miód użyty do maceratu wcale nie powoduje tego że mięso robi się słodkie ( to tak jak przypieczony karmel- wcale nie jest słodki )
kryska 2009-03-26
Coś się kończy i coś się zaczyna, wszystko przemija nawet najpiękniejsza chwila
Miłego wieczorku - Słodko śpi i pięknie śnij
Dobranoc Kochani***Buziaki :))))
kirena 2009-03-26
Buniu pięknie ten schab wygląda,taki rumiany...ale wyczytałam w przepisie że on się gotuje w wodzie nie piecze.Ja też robię taki schab,ale piekę w rękawie.Czy ja tu czegoś nie zrozumiałam?
bunia 2009-03-26
kirena- i właśnie w tym jest cały dowcip. On jest najpierw obsmażany , potem zalany wodą i duszony przy uchylonej pokrywce tak by woda odparowywała , cebula rozgotowywała się a sos zagęszczał. Na końcu to mięso już się piecze w sosie tak jak w brytfance po podlewaniu wodą . Płyn redukuje się do objętości ok 1/2 l , jest brązowy, pachnący i aromatyczny.Mięso upieczone w rękawie lub piekarniku nigdy tak nie smakuje - tylko z garnka rzymskiego ma taki smak.
bunia 2009-03-26
kirena- kliknij na ten link który jest pod składnikami a zobaczysz jak to wygląda w kolejności.Tam są zdjęcia Krok po kroku .
oli74 2009-03-26
Na dobranoc kilka słów...
Życzę Tobie słodkich snów,
by aniołki się przyśniły
i ode mnie pozdrowiły.
Księżyc świeci dzisiaj jasno,
niech Ci on pomoże zasnąć!
_♥♥♥♥♥♥___♥♥♥♥♥___*
♥♥♥♥♥♥♥♥_♥♥♥♥♥♥♥___*
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥____*
_♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥_____*
___♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥_____*
______♥♥♥♥♥_______*
Dobranoc.
jolla33 2009-03-26
___¸.•``*♡♡ ¸.•``*♡
.(¯`•´¯)♥•Za uśmiech nie płacisz,
.•♥.,.•´♡.z uśmiechem nie tracisz,
(¯`•´¯)♡..gdy inni trzęsą nerwy,
.`.♥•.,(¯`•´¯).Ty się uśmiechaj
...(¯`•´¯)♥•´..bez przerwy.
...•♥.,.•´♡.pozdrawiam
miłego wieczorku i dobrej nocki
życzę:))
marii50 2009-03-26
Witaj Buniu,dziś o tym pyszniutkim schabiku już nie marzę,ale chcę ci życzyć dobrej nocusi,pięknych snów,ślę buziaczka...:)))
renrys 2009-03-26
smaczne zdjęcie / udanego i spokojnego dnia życzymy
wdeszcz 2009-03-27
smakowite ujęcie jaki czysty i ładny schabik :))) ... smacznego :)))
atena74 2009-03-27
czy wypada jeszcze o tej porze jesc ?? ... bo mnie tak dziwnie w zoladku ssie )))) dobrej nocki buniu
emka79 2009-03-27
z nieba spadł mi ten przepis:D u buni zawsze sprawdzony śmiało można robic!!!czy ten schab tez nadaje sie do galarety???
bunia 2009-03-27
emka79- pewnie ,ze wystudzony i pokrojony można zalać galaretą - będzie bardzo dekoracyjny .
Jeśli nigdy nie piekliście mięsa w garnku w taki sposób to proponuję jeszcze przed Świętami zrobić próbę i upiec z 0,5 kg np łopatki bez nadziewania śliwkami i morelami ( pod przepisem jest link - zresztą sprawdźcie wszystkie linki to zobaczycie o co chodzi ) - bo wiele osób boi się ,że mięso będzie ugotowane a nie upieczone .Gwarantuję - będzie tak jak trzeba.A jak zrobicie wcześniej na obiad to przestaniecie się bać robiąc na Święta.
pantera 2009-03-30
Można zamiast suszonych moreli dodać suszone brzoskwinie?
bunia 2009-03-30
pantera - wiesz nie wiem - chyba tak . Prawdę mówiąc nie miałam nigdy do czynienia z suszonymi brzoskwiniami i nie wiem jaką konsystencję mają jak namokną . Morele i śliwki suszone po namoczeniu są dość ścisłe . Sprawdź - namocz taką brzoskwinię i zobacz jak nie robi się maziowata to tak . A i jeszcze jedno - jaki one mają smak ? Czy nie są za kwaskowate ? Bo owoce do mięsa powinny być raczej słodko winne. Jeśli możesz to napisz coś o tych brzoskwiniach - to są jakieś plastry suszone ( jak jabłka i gruszki ) ? Nie potrafię sobie wyobrazić wizualnie jak będą wyglądać w mięsie.Bo tu cały cymes jest nie tyle w smaku który te owoce nadają mięsu ( bo wtedy można by je wrzucić obok mięsa do pieczenia ) ile w jego wyglądzie po upieczeniu. Tak więc raczej trzymała bym się śliwek i moreli .
pantera 2009-04-01
Suszona brzoskwinia wygląda bardzo podobnie jak suszona morela. Jest słodka i wygląda tak jak suszona morela.
Zrobiłam próbę i zrobiłam roladki schabowe z suszoną śliwką i suszoną BRZOSKWINIĄ. Wszystkim smakowały.