Sos żurawinowo-ketchupowo-powidłowy do frytek ( i nie tylko ) :
Kiedyś robiłam sama ketchupy o różnych smakach w domu i pasteryzowałam je . Teraz na 2 osoby nie opłaca mi się to. Ale znalazłam sposób .Gotowy ketchup pikantny Pudliszek doprawiam przed podaniem .
Czas : 5 minut
Składniki :
ketchup pikantny Pudliszki
żurawina do mięs
powidła śliwkowe
pieprz mielony
olej słonecznikowy ( odrobina tak by łatwiej było utrzeć składniki )
Do kubeczka włożyć po kilka łyżeczek ketchupu, żurawiny, powideł. Dodać łyżeczkę oleju i utrzeć . Spróbować .Doprawiać wg upodobania dodając więcej konkretnego składnika .Na końcu doprawić pieprzem .
dodane na fotoforum:
graziac 2009-03-29
A ja miałam zwykły żurek na obiad...Gdybym wiedziała,co serwujesz, nie najadałabym się...Może innym razem...Buziaki.
edytka 2009-03-29
mniam :)
jasiek56 2009-03-29
Można dostać udaru wzrokowo-żołądkowego! :)
graziac 2009-03-29
W moim rodzinnym domu na święta wielkanocne był również barszcz biały. Tu,gdzie teraz mieszkam,jest tylko żur. Już prawie zapomniałam jak smakuje dobry,gotowany przez moją babcię biały barszcz...
marii50 2009-03-29
Witaj Buniu,no i wspaniały sposób na ten sos,tylko ja zrobię w wersji łagodnej,(ze względu na wątrobę).A barszcz biały to tylko na białej kiełbasce...Pozdrawiam cieplutko,miłego popołudnia...:)))
maria62 2009-03-29
Super danie dla mnie to coś więcej to już niepotrzebne,uwielbiam frytki ,a jeszcze podane z tak pysznym sosem miam,miam
farm63 2009-03-29
Hi, hi - Buniu , też kiedyś robiłam ketchupy :) Ale fakt - trzeba robić malusieńkie słoiczki, żeby je szybko zjeść po otworzeniu.Ponieważ domowe nie mają tych E-coś tam, benzoesanu sodowego , szybko się psuły :( Dodawałam małe cebulki pokrojone w piórka, tarte jabłko , chyba też jakieś korzeniowe , ale to było w poprzedniej epoce - nie pamiętam dokładnie.
luna19 2009-03-29
a tak sobie dziś zaszalałam z okazji urodzin córki :))))
kalmarki leżały w zamrażarce od miesiąca wiec nadeszła pora :)))
pozdroweczki
bunia 2009-03-29
abc75- pewnie ze tak , jeśli lubisz ketchupy innej marki to eksperymentuj z innym . Wszystko zależy od indywidualnego smaku. Jeden woli ketchup ostry, drugi łagodny, trzeci słodkawy , czwarty o posmaku owocowym .Spotkałam już nawet amerykański ketchup zielony - z pomidorów i jabłek .Fantastyczny .A sama robiłam już z dodatkiem malin ,chrzanu , różnych papryk, brzoskwiń i wszelkiego rodzaju przypraw. Nie jestem do końca pewna czy taki sos to jeszcze ketchup czy już chetney ale to bez znaczenia - ważne ze smaczne.
dumna25 2009-03-29
Witam świetne fotki :):)pozdrawiam
massea 2009-03-29
Dziękuję Buniu za Twoje słowa....dzieciaki z Kamerunu
pozdrawiają............. :)) Miłego tygodnia Ci życzę :))
Smakowita ta Twoja galeria ...wrzucam do ulubionych.:)
maria62 2009-03-30
"Miłość jest radością świata, słońcem życia,wesołą melodią na pustyni."
B.Prus
Z najlepszymi życzeniami ,miłego dnia
b0zenka 2009-03-30
UŚMIECHU......na cały tydzień...Ci...życzę...a dziś zacznij się śmiać całą ,,gębą,,
wiki3 2009-03-30
Tez mialam schaboszczaki a dzisiaj chyab zrobie krokieciki