Kurczak na modłę orientalną z warzywami i ryżem

Kurczak na modłę orientalną z warzywami i ryżem

Kurczaka modłę orientalną z warzywami i ryżem :
Ogólnie bardzo lubię ,, chińszczyznę „ .Ta akurat na pewno nie wiele ma wspólnego z oryginalnymi przepisami. To taka domowa spolszczona wersja .

Czas : 45 minut

Składniki :

25 dag mieszanki ,, Warzywa po chińsku „
garść kiełków sojowych
trochę pokrojonego w paseczki bambusa
4 kawałki z kurczaka ( pałki, górne udka , pierś )
5 łyżek oleju
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki sosu ,,Seafood sauce „( w zasadzie kupiłam go do koktajlu z krewetek ,ale co tam.
Może też być np. przecier z mango )
½ łyżeczki curry
½ łyżeczki mielonego pieprzu
½ łyżeczki mielonej papryki
przyprawa do dań chińskich
1 szklanka wody

Zrobić pastę przyprawową z 1 łyżki oleju, sosu sojowego, ,,Seafood sauce „ , curry, pieprzu, papryki . Natrzeć nią mięso i zostawić na 15 minut . Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju . Mięso obetrzeć z przypraw ( zostawiając je w misce ) i obsmażyć na rumiano. Podlać wodą , przykryć i dusić na małym gazie do miękkości . Nastawić na gazie ryż w osolonej wodzie by się gotował . W czasie kiedy mięso się dusi w woku rozgrzać pozostały olej i na gorący wrzucić warzywa i kiełki ( jeśli jest to mrożonka to zamrożone ) . Mieszając smażyć 5 minut. W tym czasie warzywa rozmrożą się i lekko podsmażą .Dodać pozostałą w misce pastę przyprawową i chwile dusić doprawiając do smaku w miarę potrzeby ( przyprawą do dań chińskich ). Gdy kurczak zaczyna być miękki uchylić pokrywkę tak by płyn z patelni odparował .

Odcedzić ryż . Podawać kurczaka z ryżem i warzywami .

dodane na fotoforum:

graziac

graziac 2009-04-05

To bym zjadła...Mniam,mniam...Życzę miłej niedzieli.

oli74

oli74 2009-04-05

super obiadek.Ja tez lubię chińszczyznę.
Pięknie podane jak zawsze zresztą:)
MIŁEJ NIEDZIELI GRAZYNKO:)

marii50

marii50 2009-04-05

Witaj Buniu,piękna dekoracja jak zawsze u ciebie,i smaczniutkie danie z kurczaczkiem...mniamuśne...Buniu życzę dziś tobie i twojej mamusi radosnej niedzieli Palmowej...Pozdrawiam cieplutko...:)

halinag

halinag 2009-04-05

ale dekoracja piękna i przepyszne danie

cypryjka

cypryjka 2009-04-05

zjadlabym ;)))))))))))))) lubie nawet malo chinska chinszczyzne :) dzien dobry :)

jolcia7

jolcia7 2009-04-05

NO I CO MOŻE PAŁECZKAMI MAM GO WCINAĆ HIHIHI:)

bunia

bunia 2009-04-05

jolcia7- nie- pałeczkami tylko ryż ( hi hi hi ) .

cypryjka

cypryjka 2009-04-05

slucham :) mam nawet analogowe, czarne plyty z dawnych dobrych czasow...................... :))

cypryjka

cypryjka 2009-04-05

mam, lubie ale juz rzadko mam okazje poczytac..........
to chyba znaczy ze prezentujemy pdobne pokolenie :)

misiek11

misiek11 2009-04-05

Buniu... jesteś prawdziwą artystką ;))

agnesja

agnesja 2009-04-05

co tu duzo pisac,nasza Bunia to mistrzyni,jak zawsze pieknie udekorowane

kirena

kirena 2009-04-05

Witam Grażynko...
Lubię taką chińszczyznę, ale normalnie widelcem;)))

danka1

danka1 2009-04-05

Witaj - Ładnie podany.
Ja się piszę na takie jedzonko.

skama07

skama07 2009-04-05

witaj Buniu:)
to prawda ,do haftowania trzeba miec cierpliwość:)
TY masz talent do gotowania:)

abc75

abc75 2009-04-05

Buniu jak Ty masz wszystkie dania ślicznie podane!!! aż Ci zazdroszczę pomysłu.....

kasiab

kasiab 2009-04-05

masz zdolności artystyczne .. pozdrawiam miło;-)

helcia

helcia 2009-04-05

witam w niedzielę palmową
u nas pochmurno i zimno,zapowiadali deszcz,a wczoraj taka piękna letnia pogoda była

renia739

renia739 2009-04-05

..wiesz jak ja ci zazdroszcze tego pichcenia ...*-*:)

zofiag

zofiag 2009-04-05

Bunia szaleje!!!pozdrawiam serdecznie.

bunia

bunia 2009-04-05

kasiab- prawda jest taka ,że oprócz pasji do gotowania to jeszcze trzeba mieć czas . Zawsze lubiłam dekorować potrawy , ale kiedyś to trochę inaczej wyglądało. Gotowałam dla 6- ciu osób ( a był nawet moment ,że na 9- ciu jak syn się już ożenił i z żoną i wnukami mieszkali z nami ) .gotować trzeba było ,,kociołki " żeby to towarzystwo nakarmić . Jak bym zaczęła nakładać na talerze to pierwszy by już zjadł lub miał zimne zanim ostatniemu bym nałożyła , to od zawsze podawałam na półmiskach i dopiero na stole sobie nakładali .To ułatwiało mi pracę .Udekorować 3-4 półmiski to nie problem .I tak już zostało .Teraz gotuję na 2 osoby , a i tak ułatwiam sobie podając na półmiskach ( jak mi na półmisku zostanie to jeszcze mogę coś z tym zrobić - z talerza muszę wyrzucić ) .Dekoracje przygotowuję sobie wcześniej ( jak mi się coś tam gotuje ) .Ale ja mam czas , nie pracuję - siedzę sobie w domu .

walter46

walter46 2009-04-05

Siadasz co dziennie przy biurku
na wirtualnym jesteś podwórku
przeglądasz swojego neta
a tam znajomy już czeka

Śle pozdrowienia słodkie całuski
miłe życzenia do poduszki
chociaż nie widzi Ciebie
wspiera gdy jesteś w potrzebie

O urodzinach pierwszy pamięta
składa życzenia na Święta
komentarze w profil wpisuje
pyta: jak się dziś czujesz?

Dobrze mieć takie znajomości
żeby na twarzy uśmiech zagościł
lecz życia i tak nie posmakujesz
bo się za szybko wylogowujesz.

dobrej nocki zycze Krynia

b0zenka

b0zenka 2009-04-05

Mimo ponurego poranku......dzień upłynął pogodnie....Życzę Ci by wieczór i noc upłyneły tak samo.....

alex75

alex75 2009-04-05

Miłego wieczorku i spokojnej nocki buniu;)

zofiag

zofiag 2009-04-05

Bardzo ładne udka masz, Buniu.

oli74

oli74 2009-04-05

To juz koniec dzionka
juz nie widac slonka
wlasnie z ksiezycem
mija sie na niebie.
A rano znow obudzi Ciebie.
(_¸.*(_¸.*'´¯`'*.¸__¸.*'´¯`•♥•
(_¸.*'´(_¸.*'´¯`''´¯`¬)•♥•
(_¸.*'´(_¸.**.¸_)`'*.¸_)•♥•
(_¸.*•♥•*.¸_)•♥•
Milego wieczoru i dobrej nocy. Kolorowych snow -
*  *  ☆ * ☆ *  *  *  ☆   
*  * ☆ *  *  *  ☆ *  * ☆
☆ *  *  *  ☆ *  * ☆ *

bunia

bunia 2009-04-05

zofiag- rozumiem że cały czas mówimy o drobiowych udkach ? ( hi hi hi ) .Pozdrawiam.

malybok

malybok 2009-04-05

wspaniałe danie. Dobrej nocki:)))

duszka1

duszka1 2009-04-05

alez pięknie podałaś Buniu,a u mnie ,jak to mowisz-pingwiny:))

barossa

barossa 2009-04-07

ślicznie podane danie:)

strzyga

strzyga 2009-04-08

aż oczy jedzą :-)

dodaj komentarz

kolejne >