Zielony sos chrzanowy do jajek i mięs na gorąco

Zielony sos chrzanowy do jajek i mięs na gorąco

Zielony sos chrzanowy do jajek i mięs na gorąco :

Ku mojemu zdziwieniu ten sos robiony z chrzanu Wasabi jest delikatniejszy od zwykłego sosu chrzanowego. Pasuje mi akurat na Wielkanoc ze względu na kolorystykę .

Czas : 10 minut

Składniki :

1 łyżka masła
2 płaskie łyżki mąki
chrzan Wasabi ( ja użyłam 2 płaskie łyżeczki )
cukier
sól
½ szklanki słodkiej śmietanki 18%
2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
2 żółtka

W rondelku rozpuścić masło, wsypać mąkę i rozmieszać. Powoli dolać śmietankę i mieszając doprowadzić do tego by sos się zagotował. Dodać chrzan, śmietanę .Na bardzo małym gazie ogrzewać .Doprawić solą , cukrem .Żółtka wymieszać z odrobiną sosu i wlać do reszty. Podgrzać mieszając .

dodane na fotoforum:

atena74

atena74 2009-04-14

pyyyychoootaaa !! )) milego popoludnia

cudolik2

cudolik2 2009-04-14

Witam po Swietach!(powoli-razem);)))Miłego popołudnia!

yvonne7

yvonne7 2009-04-14

śliczny kolor :)

bunia

bunia 2009-04-14

yvonne7- też mnie ten ,, groszek " zafascynował .A smaczny jest bardzo .Mama zażądała by tylko taki sos chrzanowy robić .Nie mam nic przeciw temu .

b0zenka

b0zenka 2009-04-14

Dzień tak był piękny... że aż żal... mówić... dobranoc i do łóżka.....ale cóż...DOBRANOC

kopytka

kopytka 2009-04-14

Spokojnej nocy i kolorowych snów...

kropka7

kropka7 2009-04-14

Pozdrawiam cieplutko.....
a sosik wiosenny...:-)
dobrej noci życzę.....

oli74

oli74 2009-04-14

Bardzo goraco Cie pozdrawiam i zycze Ci slodziutkich, spokojnych i kolorowych snow :-)
DOBRANOC ;-*

rudy13

rudy13 2009-04-14

patrząc na foteczki same pyszności zaserwowałaś rodzince, a takim sosikiem częstowała nas dziś koleżanka... pysznie smakuje...
pozdrówka dobranocne... :))

bilbao

bilbao 2009-04-15

miłego dnia...)))))))

graziac

graziac 2009-04-15

Musi być pyszny...

cudolik2

cudolik2 2009-04-15

Witaj Moja Droga!Widze,ze nie poprawiłas błedu.Jeszcze raz"powoli"piszemy razem!Miłego dzionka:):):)

bunia

bunia 2009-04-15

cudolik2- sorki- prawdę mówiąc nie dotarło do mnie że zwracasz uwagę na błąd w pisowni , nawet nie przeczytałam ponownie przepisu - chyba mi się kliknęła po prostu spacja w trakcie pisania. Dzięki za czujność . Poprawiłam.

pyza76

pyza76 2009-06-20

Witam mam pytanko czy ten chrzan wasabi ma być w proszku czy w postaci pasty?

bunia

bunia 2009-06-20

pyza76- ja używam albo w tubce ( pasta - bardzo ostra ) , albo w słoiczku Krem z chrzanu Wasabi - taki gotowy do jedzenia ( delikatniejszy od pasty ) . To zależy co akurat trafie w sprzedaży bo akurat nie zawsze jest na stałe , a szukać mi się nie chce - kupuje taki jak jest .

pyza76

pyza76 2009-06-20

Dziękuje bardzo mi udało się kupić paste na jutrzejszy sosik do obiadku:P a podejżewam że będzie pyszny bo z tego co widze to pani jest zorjentowana w temacie ;) gorąco pozdrawiam

dodaj komentarz

kolejne >