Makaron Tagliatelle zasmażany z pastą mięsną i suszonymi pomidorami :
Potrawa z cyklu ,, domowych „ – czyli wykorzystanie tego co jest w lodówce .
Czas : 30 minut
Składniki :
20 dag makaronu Tagliatelle
20 dag gotowanego mięsa ( wieprzowina, wołowina, drób – może być z zupy )
2 cebule
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
sól
pieprz mielony
majeranek
oregano
10 plastrów suszonych pomidorów z oleju
4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
Ugotować al dente makaron i odcedzić .Mięso zmielić . Cebulę drobno pokroić i usmażyć na złoto na oleju. Wrzucić mięso .Dodać masło , pokrojone w paseczki odsączone pomidory. Smażyć chwilę mieszając . Makaron dołożyć do mięsa . Wymieszać i podsmażyć . Doprawić do smaku pieprzem , oregano, majerankiem , solą . .Posypać natką pietruszki.
Ja użyłam do tego Pasty z pasztetu i cebuli.
https://www.garnek.pl/bunia/5064713/pasta-z-pasztetu-i-cebuli
dodane na fotoforum:
zofiag 2009-04-15
Buniu,kiedy my to wszystko zjemy???pozdrawiam serdecznie,mnia,mniam
zofiag 2009-04-15
A to chyba resztki poświateczne????
lopezka 2009-04-15
Och jak smacznie wyglada, można kęsa wystarczy i dla mnie :*))
Pozdrawiam :*))
bunia 2009-04-15
zofiag- masz rację -w poniedziałek wieczorem na wszelki wypadek przesmażyłam wszystko co mi się wydawało za dużo i zamroziłam Będzie mięsko pieczone do wykorzystania , a z pasztetu zrobiłam dziś obiad .Lepiej nie ryzykować ,że za długo leży.Staram się zawsze zrobić na styk - ale to tak trudno trafić, zawsze czegoś jest o parę plasterków za dużo i trzeba to zagospodarować.
sowa57 2009-04-15
Buniu , taki komentarz ,z takich ust , to dla mnie zaszczyt nie lada. I balsam na próżnośc moją . Pozdrawiam serdecznie.
zofiag 2009-04-15
Buniu, co tu gadać, śparna dzioucha jesteś!!!!
kirena 2009-04-15
Tak po świętach tylko makaron..To jest to na co można mieć jeszcze ochotę:)Trafiłaś Buniu w mój gust..dobry pomysł na jutro..Pozdrawiam i dobrej nocki..
kropka7 2009-04-15
Po tym obżarstwie świątecznym takiedanie to rarytas....:-)
jutro zrobie....
dobrej nocki zyczę...:-)
witka 2009-04-16
juz 20 przepisow wykorzystalam w swojej kuchni ,potrawy sa przepyszne ,serdecznie pozdrawiam
jolenka 2009-04-17
zamiast suszonych pomidorow ,wykorzystalam czerwona paprykęi tez bardzo smakowalo...a zmielonego miesa gotowanego mam jeszcze sporo w zamrazalniku..moze by tak farsz do pierogow