Szczupak z sosem koperkowym :
Szczupak to jedna ze smaczniejszych ryb słodkowodnych – w tej postaci jest moim zdaniem bardzo smaczny .
Czas : 30 minut
Składniki :
2 dzwonka ze szczupaka
2 łyżki oleju
3 łyżki masła
sól
pieprz mielony czarny
pieprz mielony biały
5 łyżeczek mąki
sok z cytryny
4 łyżki pokrojonego koperku
½ szklanki słodkiej śmietanki 18 %
Rybę umyć , osuszyć , posolić i posypać pieprzem . Oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Smażyć rybę na rumiano z obu stron .W ostatniej fazie smażenia zmniejszyć gaz , dołożyć masło i dosmażyć .W rondelku rozgrzać 2 łyżki masła , wsypać koperek .Smażyć 2 minuty mieszając .Dodać mąkę , zamieszać . Wlać śmietankę . Ogrzewać mieszając aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, szczyptą cukru , białego pieprzu mielonego i solą .
Ja podaję z makaronem Tagliatelle lub kładzionymi kluseczkami .Oczywiście z ziemniakami smakuje równie dobrze.
dodane na fotoforum:
stern32 2009-04-24
witaj Buniu;)))))))myslalam ze cie juz nie ma na garnku.ale widze ze dalej masz smakolyki;))))))))))) pozdrawiam goraco!!!!!!!!!!!!
bunia 2009-04-24
mylife - czemu ? Policz - każda z nas robi przecież śniadanie , obiad, kolację ( a jak trzeba to jeszcze drugie śniadanie i podwieczorek ) .Tyle ,że ja nie powtarzam menu- bo nie lubię - wolę nowości. Dziś podałam śniadanie ( śledzia zrobiłam wczoraj ) -10 minut, obiad 30 minut , kolacja pewnie też mi zajmie z 10 minut - to nie cała godzina ( zmywa z reguły Mama bo to lubi) .Jak by przeprowadzić ankietę to by się okazało że połowa z Nas siedziała w kuchni dłużej .Nawet jak coś się dłużej pichci to przecież nie znaczy że ja muszę stać nad garnkiem . Gulasz robi się 2 godziny a z tego mojego czynnego udziału jest może 30 minut.
kropka7 2009-04-24
Super foto...a danko...ślinka kapie....
Pozdrawiam i milutkiego popołudnia życzę...:-))))
aisuri 2009-04-24
uwielbiam ryby, jak byłam dzieckiem brat mojej mamy łowił ryby w Bugu własnie szczupaki a suma złowił takiego duzego ze byli rowni wzrostem :)))
reni50 2009-04-24
smakowicie to wygląda, a cytrynka jak pięknie wykrojona dekoruje talerz, brawo!
aniakar 2009-04-24
Szczupak.....w drodze powrotnej do domu zatrzymaliśmy się w restauracji nad jeziorem i oczywiście zamówiliśmy nasze ulubione danie..czyli szczupaka smażonego z zestawem sałatek.....był pyyyysznyyyy ..Pozdrawiam i życzę spokojnej nocki .....
A w Karczmie Rzym piliśmy tylko kawę ....obiadek był dalej....w innym mieście :)))
luna19 2009-04-25
tak trzymać buniu.... demolek znowu próbuje cos zdemolowac.. hehehe
i sie osmiesza.. jak zawsze zresztą... jak na innych stronach kulinarnych :))) co by tu rzec........??....... żałosne.. i tyle..
karwoth 2009-04-26
Buniu kochana,ales nam tym szczupaczkiem smaczka zrobila!
Wiesz tu jest bardzo drogi ale czasem warto zaszalec dla podniebienia,prawda?Mysle ze z Twoja pomoca to mazna naprawde zawsze cos wyczarowac aby i na szczupaczka wystarczylo...Twoja kuchnia to bajka!!!Pozdrowionka,pa,pa.