Zupa ryżowa wg Babcigramolki :
Delikatna, lekkostrawna . Lubiana przez dzieci .
Czas:1,5 godziny
Składniki :1 kg porcji rosołowej z indyka
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
¼ pory
cebula
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 kostka bulionu drobiowego Knorra
maggi w płynie
1 ½ litra wody
10 dag ryżu
2 łyżki usiekanego koperku lub natki pietruszki
Porcję rosołową , obrane warzywa , przyprawy zalać zimną wodą . Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu ok. 45 minut. Wyjąć porcję rosołową i warzywa . Przecedzić . Wsypać ryż i gotować 30 minut . Doprawić maggi . Podawać posypaną koperkiem lub pokrojoną natką pietruszki .
Obrać mięso od kości i zamrozić do wykorzystania na zupę lub krokiety . Warzywa użyć do sałatki . Zamiast gotować wywar można zupę zrobić na pozostałym z poprzedniego dnia rosole .
Moja uwaga. Proponuję gotować zupę ryżową na bieżąco bo jeśli postoi to ryż napuchnie i zupa może się zrobić za gęsta .
dodane na fotoforum:
mela29 2009-05-07
ha ha a ja wlasnie dziss synkowi taka ugotowalam
massea 2009-05-07
Smakowicie wygląda.. , i z pewnością jest bardzo smaczna... :)))
vocal 2009-05-07
ZACHĘCAMY CAŁĄ GARNKOWĄ RODZINKĘ
DO WKLEJANIA LINKÓW ZE SWOIMI WIERSZAMI
O DOWOLNEJ TEMATYCE I FORMIE.
http://www.garnek.pl/vocal/5330728/konkurs-literacki-zapraszamy
azan04 2009-05-07
pozdrawiam cieplutko..;-)
cudolik2 2009-05-07
Wszystko smakuje mi w takim rosołku z indyka(oprócz lisci laurowych i ziela).Smaczna zupka.
martynw 2009-05-07
ja też często taką zupę gotuję:):) pozdrawiam:)
karwoth 2009-05-07
Przeciez to taka smaczna i pozywna zupa a ja juz zapomnialam kiedy taka jadlam.Dzieki Tobie Buniu jutro bedzie zupa ryzowa u nas na stole...
Pozdrawiam,zawsze Ci wierna fanka Wanda.
malybok 2009-05-07
zupka lekkostrawna, smaczna ,ale ja dawno takiej nie robiłam, jak to dobrze że przypominasz, Buniu!:)))