Eskalopki z kurczaka z pieczarkami w sosie śmietanowym
Czas : 30 minut
Składniki :
2 filety drobiowe,
2 łyżki oleju,
½ szklanka śmietanki słodkiej 18 %,
½ szklanki wody
1 łyżka masła,
szczypta soli
mąka
1 mini kostka czosnkowa Knorra
szczypta papryki mielonej
szczypta pieprzu mielonego
4 duże pieczarki
przyprawa ziołowa wg uznania ( ja używam niewielka ilość sosu sałatkowego ,,Zioła ogrodowe „ Knorra )
Filety drobiowe lekko rozpłaszczyć ( tłuczkiem do mięs lub dłonią ).Posolić , popieprzyć , posypać papryką . Oprószyć mąka .Strząsnąć jej nadmiar .Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na rumiano z obu stron .Zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu usmażyć na rumiano pokrojone w plasterki pieczarki. Dodać eskalopki. Wlać wodę i śmietankę .Dołożyć masło. Dusić na małym gazie 10 minut .Doprawić sos do smaku ziołami i mini kostką czosnkową ( nie rozkruszać od razu całej tylko dodawać po trochę do smaku )- sos powinien zgęstnieć i odparować o połowę .
Podawać z ryżem na sypko .
dodane na fotoforum:
aniakar 2009-05-10
Pyszne danie....i pięknie podane ....pieczarki mniam,mniam ....Milego popołudnia :))
oli74 2009-05-10
Pychotka:)Dla mnie mięsko w połączeniu z pieczarkami to poezja.
Milutkiego popołudnia:)
stiopa 2009-05-10
Po takim śniadaniu jak dzisiaj serwowałaś eskalopki to i sos śmietankowy to czysta rozpusta.
wiki3 2009-05-10
niesamowite mhmhmh
jagodaa 2009-05-10
wszystko fajnie, tylko że pieczarki to juz wyrób pieczarkopodobny...
są ohydne w smaku, ale to może tylko u mnie?
bunia 2009-05-10
jagodaa- czemu pieczarki miały by być niesmaczne ? Uprawia się je od zawsze tak samo .Jeśli nie są przejrzałe a jędrne i dobrze usmażone to smakują dobrze .
hbabik 2009-05-10
Pychotka,już jadłam i sama tez robiłam,ale patrząc jak wspaniale podane to az ślinka leci i jeszcze bym zjadła,pozdrawiam
helcia 2009-05-10
Jak kwitnie kwiat konwalii
Tak kwitnie ,,Garnek" nasz
I chodź jesteś daleko
Ja zawsze odwiedzę cię
pdorcia 2009-05-10
Wiatr tutejszy mocno dmucha, szepcze sercu coś do ucha, a me serce nie z kamienia wiec przesyłam pozdrowienia.:)))
martynw 2009-05-10
uwielbiam eskalopki cielęce w mamy wykonaniu:):) ... a ja miałam wieprzowinkę z dodatkami... też pyszna:):)
azan04 2009-05-11
no ..przynajmniej głodna spać nie pójdę ..;-)
graziac 2009-05-11
Na pewno z pieczarkami pyszne...Pieczarki można przecież jeść na surowo,pokrojone na chlebek,posolone,pycha...
bunia 2009-05-11
mylife- nie- dziś : śniadanie 15 minut, obiad 30 minut, kolacja 10 minut z tego przy obiedzie nad garami stałam tylko połowę czasu ( dusiło się bez mojego udziału ).Wbrew pozorom ja na prawdę mało czasu spędzam stojąc przy garach . Przecież to ,że żeby zrobić dobry rosół powinien on ,, pyrkać " na małym gazie nawet 2,5 godziny nie znaczy że ja ten czas muszę nad nim stać .Nastawiam garnek i wychodzę - zaglądam co trochę na 2 minuty i znów mnie nie ma .W trakcie gotuje makaron , kroje natkę pietruszki , szykuje talerze .Tak więc w kuchni spędzam nie więcej niż 30 minut .Przyznasz że nie jest to dużo .Upieczenie najprostszego ciasta tyle zajmuje . A tak to już jest że jak się chce przygotowywać posiłki dla Rodziny to mniej niż 2-3 godziny dziennie trzeba w kuchni spędzić .Kiedyś jak pracowałam to wstawałam o 5 rano żeby podszykować obiad , a sałatki , paszteciki , galaretki robiłam jak dzieci poszły spać .Teraz mogę to robić kiedy mi wygodnie .
dana46 2009-05-11
Uśmiech rozdawaj światu,
bo wszędzie go brakuje.
Uśmiechaj się do każdego,
bo to nic nie kosztuje.
duranka 2009-05-11
Witam i zapraszam do wzięcia udziału w konkursie http://www.yeppas.pl/konkursy/spojrzenia/
milutka 2009-05-11
Jestem tu nowa.
Twoje przepisy zwaliły mnie z nóg.
PYSZNOŚCI.
POZWOLĘ SOBIE DODAĆ CIĘ DO ULUBIONYCH. ;)
milutka 2009-05-11
Mam pytanko:
- jaki to ma być olej ?
- jaka mąka ?
- ile to "szczypta" ? Mam dość duże palce.
- "duże pieczarki" to rzecz względna, czyli ???
Przepraszam jeśli pytanie jest zbyt skomplikowane, ale z zawodu jestem farmaceutka i lubię dokładnie wiedzieć ile czego.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Miła.
bunia 2009-05-11
milutka ( ? ) - chyba już znikłaś z Garnka ale może to zainteresuje innych .
olej- ja używam słonecznikowy
mąka - zwykła , najzwyklejsza , taka jakiej się używa do sosu ( ja mam albo Szczecińską , albo Poznańska , albo Wrocławską albo inną w tym typie )
szczypta - to szczypta - do smaku
pieczarki - jak będą średnicy 2 cm to będzie dobrze, i jak będą średnicy 4 cm to będzie dobrze- nie ma znaczenia , albo pulpety będą bardziej lub mniej pieczarkowe