Ziemniaki z buliony z rozmarynem

Ziemniaki z buliony z rozmarynem

Młode ziemniaki z bulionu z rozmarynem :
Ktoś mi kiedyś opowiadał o takiej metodzie gotowania ziemniaków. Spróbowałam - pyszne.

Czas : 30 minut

Składniki :

8 średniej wielkości ziemniaków
1 kostka bulionu drobiowego ( lub cielęcego ) Knorra
½ litra wody
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżka rozdrobnionego rozmarynu ( świeży lub suszony )

Ziemniaki dobrze umyć ( ja lekko szoruję druciakiem ). Zalać w garnku ( o takiej średnicy by leżały na dnie w jednej warstwie ściśle wypełniając dno) woda i dodać do niej wszystkie dodatki. Gotować 20 minut pod przykryciem ( z lekką szparą ). Potem odkryć i dogotować .

Podałam z Pałkami z kurczaka z majerankowymi jabłkami .
https://www.garnek.pl/bunia/4799894/palki-z-kurczaka-z-majerankowymi

i surówką z marchewki z jabłkiem
https://www.garnek.pl/bunia/2864026/surowka-z-marchewki-z-jablkiem

Pozna tak robić rówież z innymi ziołami

dodane na fotoforum:

kocurq

kocurq 2009-05-13

Hmmm...
Trzeba sprobowac;)
...ale jak znam zycie,to moj maz jeszcze do nich potrzebowalby schaboszczaka;)
Milego dzionka:)

azan04

azan04 2009-05-13

wyglądają pysznie ..;-) jak wszystko u Ciebie ...
pozdrawiam ....

cypryjka

cypryjka 2009-05-13

dzien dobry :) podobaja mi sie, ale dlaczego tylko jedna warstwa? nas jest duzo w domu :(

wiki3

wiki3 2009-05-13

swietny obiadek

kryska

kryska 2009-05-13

Pozdrawiamy i życzymy miłego i słonecznego popołudnia :)

luna82

luna82 2009-05-13

miłego popołudnia życzę:)))

menrin

menrin 2009-05-13

wow rewelacja ,pozdrawiam :)

cudolik2

cudolik2 2009-05-13

Witam!,a gdzie te"pałeczki z kurczaka"?,pewnie już zjedzone....szkoda...,ale ziemniaki smakowite;:)))Miłego dnia!

ona12

ona12 2009-05-13

szybko i tanio;))miłego dnia

anna19

anna19 2009-05-13

...poemaaaa!!!!! Miłego popołudnia Buniu!

lajona

lajona 2009-05-13

Tylko zajrzę do Twojej galerii i zaraz głodna sie robię, idę coś na ząb wrzucić...

mlord

mlord 2009-05-13

A jak takie "zaolejone" ziemniaki potem z łupiny obrać?

bunia

bunia 2009-05-13

mlord- wcale nie obierasz - je się ze skórką , na tych młodych skórka
jest papier ( ja zresztą z tych żółtych ,mytych -przez cały rok
tak robię ) - są pycha .
cudolik2-, pałeczki się właśnie podgrzewały bo zrobiłam wczoraj na
zapas i jak wróciłam od lekarza to tylko nastawiłam ziemniaki
cypryjka- ojej- a ja tylko 8 małych wrzuciłam - poprawię się
następnym razem

luna19

luna19 2009-05-13

:) przepisy zbieram... robie fotki.. wszystko umieszcze na forum. jak bedzie wiecej czasu.. przez te podwójne obiady troche wiecej roboty przy garach :))

donotka

donotka 2009-05-13

Pozdrawiam cieplutko i serdecznie;)

irys46

irys46 2009-05-13

Buniu na twoją stronkę jak wchodzę to dostaję ślinotoku i jeść mi się chce:)))) A jestem na etapie "mówienia, że się odchudzam" :))) Pozdrawiam cieplutko i majowo:)

kasiab

kasiab 2009-05-13

lubię ziemniaczki pod każdą postacią....świetne ...

dorocik

dorocik 2009-05-13

Wspaniale masz przepisy, jesteś mistrzynią kuchni, pozdrawiam :)))))

b0zenka

b0zenka 2009-05-13

.....miłego wieczorku....spokojnej nocy.

anna66

anna66 2009-05-13

bardz mi milo i dzieki pozdrwaiam mi tez sie podoba haha ....

bonga

bonga 2009-05-13

o Jezu, jak to się ma do mojego "obiadu"???

helcia

helcia 2009-05-13

bunia,miej litość na de mną ,ja jestem dziś bez obiadu,zaraz wyliżę ekran,idę zrobię sobie kanapeczki

irusia

irusia 2009-05-13

no ciekawe musze spróbowac , a ciastem czestuj sie ile wlezie ))))

misiaka

misiaka 2009-05-13

...*•-•*? ..)
……. .•*? DOBRY * ?
…. .•*? WIECZÓR .•*——*•.? ?
….( ……. .•*,•*—*×...)
….*•.¸_¸.•* ..*•.¸_¸.•*?
Krasnal mi mówił, że idziesz już spać
więc coś w prezencie chciałam Ci dać
Chcę to wyrazić przez 1000 słów
lecz powiem króciutko :
SŁODZIUTKICH SNÓW !!!!

kopytka

kopytka 2009-05-13

nigdy nie jadłam takich ziemniaczków...wyglądają apetycznie...

jargar

jargar 2009-05-13

ja się podaje już nie mogę , mam pytanie można Ciebie adoptować? :):):) pozdrawiam bardzo bardzo smacznie , mistrzyni kulinariów :)

bunia

bunia 2009-05-13

jargar- to raczej ja adoptuję wirtualnie .Trochę siostrzyczek i braciszków już w tej Garnkowej rodzince jest . Życiorys - 3 zdjęcia - podanie i poddamy pod głosowanie .Wpadaj kiedy chcesz i grzeb w lodówce - drzwi otwarte.

rudy13

rudy13 2009-05-13

kolejna pyszność do wypróbowania...
poleciłam Twój sosik "chomika" koleżankom z pracy... robi furorę !!!
pozdrówka... :)))

bunia

bunia 2009-05-13

rudy13- cieszę się - będę w najbliższym czasie robić na zapas bo już mi się skończył to dopiszę jakie proporcje na większą ilość wziąć .A co do ziemniaczków - to dla miłośników pieczonych ziemniaków .Czasem przyjdzie ochota na taki smak , a na takie pieczone nie starcza cierpliwości .Nie mam pojęcia czemu one nabierają takiego smaku przez to gotowanie w bulionie .Tylko trzeba uważać z rozmarynem bo nie wszystkim smak odpowiada.Musze spróbowć z innymi ziołami.

maja54

maja54 2009-05-13

i znów coś nowego, chętnie wypróbuję.... lubię takie eksperymenty, a i domownikom trochę odmiany się przyda, pozdrawiam

basiaz

basiaz 2009-05-13

Dobranoc Buniu:)

edwin46

edwin46 2009-05-14

Jest takie słowo - słowo jedno,
Przed którym inne słowa bledną.
Słowo, jak słońce jaśniejące,
Co wszystkie inne słowa gasi,
Słowo z muzyki i uśmiechu,
Z zapachu kwiatów i nut ptasich.
Słowo, co nigdy nie zawodzi,
Wierne i czułe do ostatka,
Najbliższe sercu, najpiękniejsze.
Jedno, jedyne słowo - Matka.
miłego dnia

gandvik

gandvik 2009-05-14

FANTASTICO FENOMENALE - NIEBO W BUZIUŃCE :) POZDRO I DIZEKI OD RAZU ZA PRZEPIS BUŃKA

daki2

daki2 2009-05-14

buniu- u Ciebie to jedzenie takie kolorowe, zdrowe, przybrane
az milo popatrzyc

daki2

daki2 2009-05-14

a papryka jak osmiornica:)

pinialka

pinialka 2009-05-28

a czy je sie je ze skora??

bunia

bunia 2009-05-28

pinialka- tak - takie ziemniaczki je się ze skórką - oczywiście nie mogą to być zimowe ziemniaki ze skórą jak u nosorożca tylko młode , wyszorowane ze skórką jak papier. Teraz to nie problem ( raczej kwestia ceny ) - takie ziemniaczki można kupić przez cały rok.

izolek

izolek 2009-06-04

Kiedy ziemniaki nie są już "młode", do wody, w której je gotuję dodaję kostkę rosołową (zamiast soli), odrobinę oleju i jeżeli mam to suszony koperek - to znacznie poprawia ich smak i zapach.

bunia

bunia 2009-06-04

izolek- masz rację - ja daję mały ząbek czosnku i gałązki od kopru ( jak mrożę koper na zimę to obrywam go z gałązek - a gałązki zamrażam właśnie do zup lub ziemniaków do smaku. Tyle że smak to podniesie ale skórki to już nie da się z takich starszych zjeść . Choć teraz jak się ktoś uprze to cały rok może młode ziemniaki kupić .A i te stare nie są już takie stare a ładne- myte i odpowiednio przechowywane .

dodaj komentarz

kolejne >