Młode ziemniaki z bulionu z rozmarynem :
Ktoś mi kiedyś opowiadał o takiej metodzie gotowania ziemniaków. Spróbowałam - pyszne.
Czas : 30 minut
Składniki :
8 średniej wielkości ziemniaków
1 kostka bulionu drobiowego ( lub cielęcego ) Knorra
½ litra wody
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżka rozdrobnionego rozmarynu ( świeży lub suszony )
Ziemniaki dobrze umyć ( ja lekko szoruję druciakiem ). Zalać w garnku ( o takiej średnicy by leżały na dnie w jednej warstwie ściśle wypełniając dno) woda i dodać do niej wszystkie dodatki. Gotować 20 minut pod przykryciem ( z lekką szparą ). Potem odkryć i dogotować .
Podałam z Pałkami z kurczaka z majerankowymi jabłkami .
https://www.garnek.pl/bunia/4799894/palki-z-kurczaka-z-majerankowymi
i surówką z marchewki z jabłkiem
https://www.garnek.pl/bunia/2864026/surowka-z-marchewki-z-jablkiem
Pozna tak robić rówież z innymi ziołami
dodane na fotoforum:
kocurq 2009-05-13
Hmmm...
Trzeba sprobowac;)
...ale jak znam zycie,to moj maz jeszcze do nich potrzebowalby schaboszczaka;)
Milego dzionka:)
azan04 2009-05-13
wyglądają pysznie ..;-) jak wszystko u Ciebie ...
pozdrawiam ....
cypryjka 2009-05-13
dzien dobry :) podobaja mi sie, ale dlaczego tylko jedna warstwa? nas jest duzo w domu :(
wiki3 2009-05-13
swietny obiadek
cudolik2 2009-05-13
Witam!,a gdzie te"pałeczki z kurczaka"?,pewnie już zjedzone....szkoda...,ale ziemniaki smakowite;:)))Miłego dnia!
lajona 2009-05-13
Tylko zajrzę do Twojej galerii i zaraz głodna sie robię, idę coś na ząb wrzucić...
mlord 2009-05-13
A jak takie "zaolejone" ziemniaki potem z łupiny obrać?
bunia 2009-05-13
mlord- wcale nie obierasz - je się ze skórką , na tych młodych skórka
jest papier ( ja zresztą z tych żółtych ,mytych -przez cały rok
tak robię ) - są pycha .
cudolik2-, pałeczki się właśnie podgrzewały bo zrobiłam wczoraj na
zapas i jak wróciłam od lekarza to tylko nastawiłam ziemniaki
cypryjka- ojej- a ja tylko 8 małych wrzuciłam - poprawię się
następnym razem
luna19 2009-05-13
:) przepisy zbieram... robie fotki.. wszystko umieszcze na forum. jak bedzie wiecej czasu.. przez te podwójne obiady troche wiecej roboty przy garach :))
donotka 2009-05-13
Pozdrawiam cieplutko i serdecznie;)
irys46 2009-05-13
Buniu na twoją stronkę jak wchodzę to dostaję ślinotoku i jeść mi się chce:)))) A jestem na etapie "mówienia, że się odchudzam" :))) Pozdrawiam cieplutko i majowo:)
helcia 2009-05-13
bunia,miej litość na de mną ,ja jestem dziś bez obiadu,zaraz wyliżę ekran,idę zrobię sobie kanapeczki
misiaka 2009-05-13
...*•-•*? ..)
……. .•*? DOBRY * ?
…. .•*? WIECZÓR .•*——*•.? ?
….( ……. .•*,•*—*×...)
….*•.¸_¸.•* ..*•.¸_¸.•*?
Krasnal mi mówił, że idziesz już spać
więc coś w prezencie chciałam Ci dać
Chcę to wyrazić przez 1000 słów
lecz powiem króciutko :
SŁODZIUTKICH SNÓW !!!!
jargar 2009-05-13
ja się podaje już nie mogę , mam pytanie można Ciebie adoptować? :):):) pozdrawiam bardzo bardzo smacznie , mistrzyni kulinariów :)
bunia 2009-05-13
jargar- to raczej ja adoptuję wirtualnie .Trochę siostrzyczek i braciszków już w tej Garnkowej rodzince jest . Życiorys - 3 zdjęcia - podanie i poddamy pod głosowanie .Wpadaj kiedy chcesz i grzeb w lodówce - drzwi otwarte.
rudy13 2009-05-13
kolejna pyszność do wypróbowania...
poleciłam Twój sosik "chomika" koleżankom z pracy... robi furorę !!!
pozdrówka... :)))
bunia 2009-05-13
rudy13- cieszę się - będę w najbliższym czasie robić na zapas bo już mi się skończył to dopiszę jakie proporcje na większą ilość wziąć .A co do ziemniaczków - to dla miłośników pieczonych ziemniaków .Czasem przyjdzie ochota na taki smak , a na takie pieczone nie starcza cierpliwości .Nie mam pojęcia czemu one nabierają takiego smaku przez to gotowanie w bulionie .Tylko trzeba uważać z rozmarynem bo nie wszystkim smak odpowiada.Musze spróbowć z innymi ziołami.
maja54 2009-05-13
i znów coś nowego, chętnie wypróbuję.... lubię takie eksperymenty, a i domownikom trochę odmiany się przyda, pozdrawiam
edwin46 2009-05-14
Jest takie słowo - słowo jedno,
Przed którym inne słowa bledną.
Słowo, jak słońce jaśniejące,
Co wszystkie inne słowa gasi,
Słowo z muzyki i uśmiechu,
Z zapachu kwiatów i nut ptasich.
Słowo, co nigdy nie zawodzi,
Wierne i czułe do ostatka,
Najbliższe sercu, najpiękniejsze.
Jedno, jedyne słowo - Matka.
miłego dnia
gandvik 2009-05-14
FANTASTICO FENOMENALE - NIEBO W BUZIUŃCE :) POZDRO I DIZEKI OD RAZU ZA PRZEPIS BUŃKA
bunia 2009-05-28
pinialka- tak - takie ziemniaczki je się ze skórką - oczywiście nie mogą to być zimowe ziemniaki ze skórą jak u nosorożca tylko młode , wyszorowane ze skórką jak papier. Teraz to nie problem ( raczej kwestia ceny ) - takie ziemniaczki można kupić przez cały rok.
izolek 2009-06-04
Kiedy ziemniaki nie są już "młode", do wody, w której je gotuję dodaję kostkę rosołową (zamiast soli), odrobinę oleju i jeżeli mam to suszony koperek - to znacznie poprawia ich smak i zapach.
bunia 2009-06-04
izolek- masz rację - ja daję mały ząbek czosnku i gałązki od kopru ( jak mrożę koper na zimę to obrywam go z gałązek - a gałązki zamrażam właśnie do zup lub ziemniaków do smaku. Tyle że smak to podniesie ale skórki to już nie da się z takich starszych zjeść . Choć teraz jak się ktoś uprze to cały rok może młode ziemniaki kupić .A i te stare nie są już takie stare a ładne- myte i odpowiednio przechowywane .