Już kiedyś wstawiałam przepis . Dziś robiłam te jabłuszka na obiad - a że zdjęcie mi się bardziej podoba to wstawiam jeszcze raz.
Jabłka faszerowane kaszanką :
Dla miłośników kaszanki – a takich przecież nie brakuje. Smaczne . Proste .
Czas : 45 minut
Składniki :4 jabłka
4 cienkie kaszanki
2 duże cebule
sól
pieprz mielony
majeranek
olej do smażenia
Cebulkę usiekać i podsmażyć na złoto na 1 łyżce oleju . Do cebuli dodać obraną ze skórki kaszankę i 2 łyżki oleju . Posolić , popieprzyć , posypać majerankiem do smaku .
Jabłka wydrążyć i nadziać podsmażoną kaszanką .Nakłuć jabłka w kilku miejscach by nie pękły w trakcie pieczenia. Wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piec Az jabłka zmiękną ( ok.25 minut ).
Można razem z jabłkami upiec ścięte wierzchy z jabłek i potem przykrywać nimi jabłka ( lub kłaść je obok ).Wierzchy trzeba dokładać pod koniec pieczenia gdyż inaczej rozpadną się.
Podawać na ciepło same , z pieczywem lub jako danie obiadowe z ziemniakami puree .
dodane na fotoforum:
cypryjka 2009-06-02
o rany.....................!!! kiszka :)))))))))))))))))))))) to chociaz popatrze :) dzien dobry :)
jolcia7 2009-06-02
nigdy jeszcze tego nie jadłam :)czas spróbować
olek09 2009-06-02
obejrzałam całą pani galerie i jestem pełna podziwu dla pani talentu :) pozdrawiam
wiki3 2009-06-02
swietna kompozycja ;:))P
stiopa 2009-06-02
Ciekawe połączenie na pewno smaczne i do tego ładnie podane.
U Mnie dzisiaj też z jabłkiem ale schabik.
.
zapraszam do fotoforum "Smaczek""
http://www.garnek.pl/forum/smaczek
b0zenka 2009-06-02
kaszanke bardzo lubie ...ale o takim wykonaniu nigdy bym nie pomyślała....Smacznego....
bunia 2009-06-02
rusika- oj to stareńki przepis .Chyba jeszcze z czasów Prababci. Wiem ,że Prababcia i Babcia opowiadały jak to po wojnie miały do wyżywienia 7 dorosłych osób z dwóch pensji. To różowo nie było. Często na obiad była po prostu kaszanka i podsmażone ziemniaki. Smażyły też do tego jabłka z majerankiem na ostro ( bo była działka ) .Połączyłam smaki. Czasem to co wydrążę z jabłek rozdrabniam i dodaje do farszu ( oczywiście bez pestek).W ogóle to jabłka na ostro z pieprzem i majerankiem są pyszne ( np do wątróbki drobiowej ) - a pieczone do schabu.
malybok 2009-06-02
Kochana! to ja bym chciała z Tobą zamieszkać, bo tak wyszukanych i urozmaiconych potraw to nie zlalazłabym nigdzie, tylko u Ciebie:))))))))
renia739 2009-06-02
droga ..malybok.ktoz by niechial zamieszkac z cudolik..tak smacznie pitrasi ...milego dnia*-*
bunia 2009-06-02
malybok- nie ma problemu- dobudujemy jeden pokój na balkonie i już będzie sprawa załatwiona ( hi hi )
renia739- ja tam nie mam nic przeciw żeby zamieszkać u cudolik2
kropka7 2009-06-02
Na miniaturce to jak cośik z kawiorem...
a tu proszę kaszaneczka tak pieknie podana....:-)
pozdrowionka BUniu...widzę że powiększa Ci sie rodzinka
i w zdłuż i w szerz.....jakby był luzik...
chętnie dołączę....:-)))
pozdrowionka....
bunia 2009-06-02
kropka7- kaszanka to przecież polski kawior ( hi hi ). Pewnie ma zdecydowanie więcej zwolenników ,przynajmniej w Polsce niż kawior. Ja akurat dobra kaszankę bardzo lubię - i na ciepło i na zimno .Bardzo mi smakuje kaszanka na zimno , obrana z flaczka , pokrojona w plasterki i posmarowana musztardą z całymi ziarnami gorczycy.
malybok 2009-06-02
no to ja zapraszam do siebie, Ciebie i Cudolik, jak się zgodzi..hihih... a pokoi u mnie dostatek, szkoda pieniędzy na budowę lepiej przeznaczyć je na dobre jedzenie hihihi:))Ogladałam Jeżego Kryszaka w jego programie "W kiosku" tez go mylono z Marcinem Dańcem...
efkakra 2009-06-02
OOOO takich nie jadłam...wyglądają smakowicie...dziękuję!
Pozdrawiam, życzę dobrego wieczoru!
rudy13 2009-06-02
warto do Ciebie zaglądać, świetny pomysł...tylko kiedy ja to wszystko wypróbuję...??!!!
marysie 2010-01-26
Kaszanki jadłam prawie od zawsze,ale nigdy w taki sposób,
spróbuje!