Delikatny krupniczek na drobiu z młodymi warzywami.
Czas :1 godzina
Składniki :
1 ćwiartka z kurczaka
5 młodych marchewek
½ pietruszki ( tak wielkości marchewki )
mały młody seler
kawałek pora
5 łyżek kaszy pęczak
1 liść laurowy
3 ziela angielskie
1 kostka bulionu drobiowego Knorra ( lub inna przyprawa do zup )
1 litr wody
1 łyżeczka masła
2 łyżki pokrojonego koperku
4 młode ziemniaki ( takie większe )
Umyte mięso , obrane warzywa i ziemniaki ( marchew pokrojona w kawałki , ziemniaki w ósemki ) , przyprawy i kostkę bulionową włożyć do garnka i zalać wodą .Kaszę wypłukać kilkakrotnie zimną wodą i dołożyć do garnka. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować 45 minut. Wyjąć mięso, seler, pietruszkę , liść laurowy i ziela angielskie . Mięso obrać ze skóry, usunąć kości i chrząstki, podzielić na kawałki i dodać do zupy, razem z masłem. . Wsypać koper .Zamieszać .Doprawić do smaku .Jeśli ktoś lubi można posypać mielonym pieprzem.
dodane na fotoforum:
gogogo 2009-06-04
Zaglądam tu do Ciebie często, nawet bardzo często, bo sama lubię gotować...ale chyba zapisze się na obiady u Ciebie ;) Pozdrawiam milutko i życzę pogodnego dnia :))
mcfeely 2009-06-04
bardzo pyszna zupka :) ...pozdroski
aniakar 2009-06-04
Dzisiaj pogoda u mnie barowa...można więc się polenić....a krupniczek wygląda pysznie....miłego dnia :))
aniakar 2009-06-04
A kasza pęczak ..kojarzy mi się z kleikiem dla dzieci...dawno temu gotowałam i przecierałam ...to były czasy.... ja do krupniku daję jęczmienną...muszę spróbować z pęczakiem...))
wiki3 2009-06-04
swietny krupniczek
zofiam 2009-06-04
smacznego
reniuska 2009-06-04
Witam przemiłego popołudnia życzę:)))
gajanne 2009-06-04
ja bym jeszcze łyżeczkę kwasnej smietany na wierzch polozyla. Moja babcia tak podawala krupnik :))tzw. zabielany:))
bunia 2009-06-04
gajanne- a wiesz ,że nie znam takiego podawania krupniku.Muszę kiedyś spróbować , choć nie mogę sobie wyobrazić smaku .Ja robię krupniki takie bardziej rosołowe ( dobrze płuczę kaszę przed gotowaniem ,żeby z niej całą ta mąkę zmyć )i z pęczaku ( z drobnej kaszy bardzo rzadko ) to nie wiem czy śmietana będzie pasować . Ale spróbuję - ogórkowej z kaszą też sobie nie mogłam wyobrazić a jest pyszna.
aniakar- patrz - a mnie drobną kasze obrzydził mąż właśnie przez krupnik . Gotował na tłustej wieprzowinie , z drobnej kaszy, taki gęsty ,że łyżka stawała ( moja Mama zawsze się z tego cieszyła bo taki lubi ) , a ja z dziećmi uciekałam od talerza gdzie pieprz rośnie.
graziac 2009-06-04
Witaj,Buniu. U Ciebie znowu smacznie... Pozdrawiam.
basiaz 2009-06-04
Witaj Buniu."Święto Chleba" będzie 13.06.2009.Zajżyj do mnie na stronkę.Pozdrawiam:))
basiaz 2009-06-04
Witaj Buniu."Święto Chleba"będzie 13.06.2009.Zajrzyj do mnie na stronkę.Pozdrawiam:))
daisy 2009-06-04
pyszna zupka
renia739 2009-06-04
oj to moje jedzonko uwielbiam krupnik ale nie gotuje bo moj maz mowi ze w wojsku mial go dosyc...i nie moze patrzec na niego....milego wieczorku*-*
donotka 2009-06-04
Uśmiechem Cię witam,
szeptem pozdrawiam,
radosny nastrój
na dzisiejszy wieczór zostawiam.
kirena 2009-06-04
Krupnik wiosenny uczono gotować mnie w szkole gastronomicznej ze śmietaną,ale ja w życiu ze śmietaną nie robiłam,a żyję już trochę na tym świecie;))))Pozdrawiam serdecznie Grażynko:)
reni50 2009-06-04
ale nas rozpieszczasz tymi potrawami...
rudy13 2009-06-04
Buniu, krupniczek pyszna sprawa, lubię go bardzo... zrobiłaś mi wielką przyjemność... :)))
pozdrówka... :)))
malybok 2009-06-04
ja też robię z pęczaku, bardzo rzadko z drobnej, ze smietaną robiła moja teściowa, ale tylko wtedy gdy był nie na mięsie, a wnuki nie chcą jeśc tej zupy, a ja ją bardzo lubię:))