Kiedyś przeglądając przepisy kuchni szwedzkiej zobaczyłam kotlety mielone w wersji z tej kuchni. W oryginale w składzie prócz marynowanych buraczków były tez kapary i śmietana, a nie było bułki tartej .Nie bardzo mi to pasowało . Zrobiłam swoją wersję .
Czas : 30 minut
Składniki :
25 dag mięsa mielonego
2 czubate łyżki utartych na grubej tarce jarzynowej marynowanych buraczków
( odsączonych z soku )
1 mała cebula pokrojona w drobną kosteczkę
1 duży korniszon drobno pokrojony
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
sól
pieprz mielony
maggi
4 łyżki oleju
1 łyżka masła
Wyrobić dokładnie mięso, buraczki, korniszon, cebulę, jajko i bułkę tartą .Doprawić solą , pieprzem i maggi. Uformować 4 kotleciki i smażyć je na rumiano na rozgrzanym oleju .W ostatniej fazie smażenia dodać masło i 2 łyżki wody. Przykryć pokrywką i poddusić 2 minuty.
Jeśli chodzi o marynowane buraczki .Ja kupuję firmy Dawtona ( kiedyś robiłam w domu ale teraz na 2 osoby to mi się nie opłaca , a te są bardzo smaczne ) .A jak nie mam marynowanych to ucieram ugotowany mały buraczek i zakwaszam go polewając małą łyżeczką soku z cytryny ( zostawiam na 5 minut i odsączam sok ).
dodane na fotoforum:
azan04 2009-06-06
pysznie wygląda..;-)
wiki3 2009-06-06
mmmm zapewne pyszne ale mam chec
laura06 2009-06-06
~♣~♥~♣~ DZIEŃ DOBRY ~♣~♥~♣~♥~
~♥~♣~♥~♣~ MIŁEGO DNIA ~♣~♥~♣~♥~
ależ pyszności <mniam> :))))
b0zenka 2009-06-06
Do południa piękne zimne słoneczko .... a potem no cóż deszczyk...może niedziela będzie piękniejsza .... miłych snów...DOBRANOC.
rumpel 2009-06-06
...wyglada na baaaaardzo zdrowe jedzonko...niskocholesterolowe....żeby jeszcze zrobić mi się chciało :(((
bunia 2009-06-06
rudy13- to wszystko przez to ,że mam za dobrą pamięć ( hi hi ) .Gdzieś kiedyś coś przeczytam , a po latach mi się to przypomina.Tak z tymi kotletami było. Te przepisy kuchni szwedzkiej to przeglądałam jeszcze w czasach kartkowych jak dostałam z darów ze Szwecji ( kto pamięta tamte czasy to wie o co chodzi ) kilka słoików śledzi na słodko .Dziewczyny w pracy chciały wyrzucić .Ja robiłam eksperymenty - wymoczyłam i doprawiałam musztardą , cebulą , utartym piernikiem i pieprzem ziołowym ( bo to w sklepie było - pierniczki na kartki ) .Zaniosłam do pracy - no i miałam za swoje - dziewczyny zniosły mi słoiki , produkty i kazały przerabiać .No i dziwić się ,że mam awersje do śledzi .
mcfeely 2009-06-07
WooW ale to ślicznie wygląda... bravo za estetykę :) pozdrowionka ...wesołęj niedzielki :)
goll85 2009-06-07
Dzien dobry:))) udanego dzionka zycze , i milego niedzielnego wypoczynku
ps: pyszne , takiego mielonego jeszcze nie jadlem , musze sprobowac
reniuska 2009-06-07
Witam zimną i deszczową niedziele:)))