Pierogi inspirowane kuchnią chińską .
Przepis na blogu ,,Buniabaje w kuchni"
https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2012/03/chinskie-pierozki-z-patelni.html
dodane na fotoforum:
zabkaa 2009-06-14
Zawsze wieczorem doświadczysz radości,jeśli dzień spędzisz owocnie. Tomasz A Kempis
basiaz 2009-06-14
Miłej niedzieli,a jeśli chodzi o Święto Chl.to szkoda,że Cię nie było-pozdrawiam:))
vesper5 2009-06-14
aaaaa pychotka !!!Buniu może byś przyjechała na wczasy na południe ?
duszka1 2009-06-14
Witaj Buniu,cudowna kuchareczko:)Jak zawsze masz świetne pomysły i dziekuje za pomysl na chińszczyznę z kalafiorowymi liśćmi.Uwielbiam "zapałeczki"bambusa,a kalafiorowe są równie pyszne:)
Pracując teraz w warzywniaku mam sto pomysłów i w niedzielę odpoczywam gotując:)
wiki3 2009-06-14
oo nie zle nigdy nie robilam
bunia 2009-06-14
halinag- robiłam razowe z mięsem z kaczki pieczonej
http://www.garnek.pl/bunia/3823461/razowe-pierogi-z-gotowanym
duszka1- tylko nie zapomnij podzielić się pomysłami
vesper5- czy aby na pewno na wczasy ? Czy to maja być wczasy w kuchni ?
alusia0 2009-06-14
,,,,najbardziej podoba mi sie kształt....sakiewki...musi to ciekawie wyglądać na talerzu...
fisiu 2009-06-14
Wiem, że to straszne, ale... -ile bym dał za to żeby mi ktoś takie smakowitości serwował ;-)
kopytka 2009-06-14
byłam dzisiaj z synem na chińszczyźnie- więc te pierożki mogą być na deser....(szkoda że nie ma szparagów)....
bunia 2009-06-14
fisiu- na to jest rada - trzeba sobie ,, wychować " kogoś kto to lubi .A jak myślisz czemu ja tak pracuję nad wnukami ( hi ) .Jak mi się już nie będzie chciało chcieć - to nastąpi zmiana warty i łyżkę i fartuszek przejmie młodsze pokolenie .
malybok 2009-06-14
nie robilam takich jeszcze a sakiewke ma się rozumieć trzeba dociśnąć w palcach, bo to nie wiązane. MIlego wieczoru:))
reniuska 2009-06-14
DOBREJ NOCY ŻYCZĘ I SENKÓW KOLOROWYCH:))
bunia 2009-06-14
malybok- bardzo łatwo się robią , bo to z parzonego ciasta .wałkuje się normalnie - trzeba tylko wycinać większe kółka ( tak wielkością małego spodeczka bo od szklanki są za małe ) .Potem zbiera się do góry i ściska .Trzymają się dobrze. Ale pewnie po to by się nie rozpadały bezpieczniej jest gotować je na głębokiej patelni lub na parze , a nie tradycyjnie w garnku.
halinag 2009-06-14
Buniu sprawdziłam te razowce u Ciebie.......wiesz właśnie w Polańczyku serwują w tym sezonie
jargar 2009-06-14
lubię pierożki , zresztą co taki żarłok jak ja nie lubi:) a tak na marginesie najbardziej na świecie lubię jeżeli chodzi o pierogi to z serem polane masełkiem lekko oprószone cukrem z cynamonem ( jak byłem mały mówiłem że cementem:) pozdrawiam serdecznie
bunia 2009-06-14
halinag- ja te swoje muszę jeszcze dopracować - coś mi jeszcze w tym razowym cieście brak .Najbardziej by mi pasowało takie razowe ciasto doprawione np kminkiem z farszem z białego sera z kaszą gryczaną .Jeszcze nie robiłam .Tylko trzeba wyczuć proporcję między razową a pszenna maka bo z samej razowej rozpadają się .
Na razie mam w planie pierogi z czekoladowego ( kakaowego ) ciasta z białym serem i owocami .
reni50 2009-06-14
ale cudeńka...
kirena 2009-06-14
To jest świetny pomysł na danie, którym można zaskoczyć mile swoich gości...Smaczne na pewno.Ale co to trawa cytrynowa nie wiem...Pozdrawiam Buniu serdecznie...
rozanka 2009-06-14
Pozdrawiam i donoszę iż we wtorek udaję sie w twoim kierunku czyli do mojej kochanej siostry do Polic:)
zofiag 2009-06-14
..mmm,trochę bladziutkie..,pozdrawiam.
bunia 2009-06-14
zofiag- tak jak każde pierogi - ciasto parzone bez jajek ma taki kolor zawsze
kirena- trawa cytrynowa to w naturze oryginalna trawa ( trochę zdrewniała ) o zdecydowanym cytrynowym smaku. Często używana w kuchni tajskiej i chińskiej. Na świecie można ja dostać świeżą . U nas nie spotkałam w tej postaci - tylko pastę , albo proszek .
rozanka- daj znać jak będziesz w okolicy
yvonne7 2009-06-14
ja bym do ciasta trochę papryki - nie byłoby takie blade, co do razowców - maksymalnie razowej mąki może być 30% - inaczej się rozpadną :)
A słonko u mnie już zaszło ;)
Dobranoc :)))
zofiag 2009-06-14
..ale to nie zarzut, tylko żart,pozdrawiam
bunia 2009-06-14
zofiag- nie podejrzewałam Cię o krytykę - myślałam ,że pytasz - bo ciasto rzeczywiście trochę jaśniejsze przez dodanie maki ziemniaczanej.Przepraszam jeśli to tak zabrzmiało.
emmi1 2009-06-15
przydałby się jakiś spis potraw :D Poszukuję prostego przepisu na kluseczki do sosu mięsnego i gdzie go szukać? :))))
luna19 2009-06-15
milego dzionka zyczę również ;) no u mnie sie wlasnie rozpadalo ;((
eee nie bawie sie tak
ide cos zjesc.. ;))
bunia 2009-06-15
emmi1- podpowiadam ,że przepisy moje , luny19 i innych można odszukać na forum GarKulinar które założyła luna19 z córką specjalnie na potrzeby Garnka .Tu jest link
http://garkulinar.jun.pl/index.php
Tam przepisy podzielone są na działy i łatwiej szukać .Klusek proponowała bym szukać w dziale Dodatki do II dań -Kluski
lub w Drugie dania -Mączne-Kluski
oli74 2009-06-15
•♥• ¯¯-:¦:-¯¯¯¯¯¯¯¯-:¦:-¯¯•♥•
Pozdrawiam milutko i życzę cudownego dnia :);)
•♥• ¯¯-:¦:-¯¯¯¯¯¯¯¯-:¦:-¯¯•♥•
mcfeely 2009-06-15
ale super apetycznie :)
walter46 2009-06-15
MILEGO DNIA BUNIU WARTO DO CIEBIE ZAGLADAC BO SAME PYSZNOSCI NAM POKAZUJESZ RZECZY KTORYCH NIE ZNAM ALE PRAWIE WSZYSTKIE WYPROBUJE TYLKO TU NIE MA MAKI ZIEMIACZANEJ MOZE TO CIASTKO JAKOS INNACZEJ MOZNA ZROBIC
wiola29 2009-06-15
Pyszności !!!
Pozdrawiamy i życzymy słonecznego popołudnia !!!