Tak na wszelki wypadek wstawiam przepis na fantastyczny przecier ogórkowy ( bardzo prosty) , bo to przecież po woli zaczniemy już robić różne zaprawy.
Doskonały przepis na smaczny przecier ogórkowy , nie wymagający uprzedniego kiszenia ogórków . Zupa zrobiona z tego przepisu jest pyszna i pachnie świeżo ukiszonymi ogórkami.
Czas :2 godziny
Składniki :1 kg ogórków
1 łyżka soli
4 baldachy suchego kopru
2 łyżeczki gorczycy
4 kawałki korzenia chrzanu
8 ząbków czosnku
Ogórki umyć. Ściąć końcówki. Utrzeć na tarce jarzynowej / grube oczka / bez obierania. Osolić. Zostawić aż puszczą sok( ok. 2 godz. ) .Słoiczki ( 4 sztuki ) po dżemie umyć i wyparzyć. Do każdego słoiczka włożyć 1 kawałek chrzanu, 1 baldach kopru, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki gorczycy. Wlać masę utartych ogórków z sokiem. Słoiki zakręcić. Zostawić na tacce w cieple na 4 dni. Wytrzeć /stojąc w cieple mogą ,, kipieć " tzn. wycieknie z nich trochę płynu/. Wynieść w ciemne, chłodne miejsce. Nie trzeba wekować . Słoiki zamkną się same.
Tak ukiszony przecier może stać 2 a nawet 3 lata
dodane na fotoforum:
setulow 2009-06-22
Buniu , to dzięki tobie to zrobiłam :)
aloj84 2009-06-22
Bardzo ciekawe i chetnie skorzystam, bo corcia uwielbia zupke ogorkowa...
:)))))
Pozdrawiam
yvonne7 2009-06-22
ja robię taki przecier z ogórków, które zostają w glinianym garnku. Nastawiam na "małosolne", a to, co ukiśnie - przepuszczam przez malakser i zagotowuję w słoiczkach.
Na zupę jak znalazł :)
Miłego Dnia :)
bunia 2009-06-22
b0zenka- hi hi - widzę ,że znalazłaś sól - dobrze - bo już zwątpiłam czy ja nie przegapiłam . Miłego dnia.
setulow 2009-06-22
Zawsze tu zaglądam Buniu , mój doradco kulinarny :)
maria57 2009-06-22
zrobię sobie takie ogórki, jutro idę je kupić, tylko czy to muszą być ogórki tzw, kiszeniaki, czy obojętnie jakie???/
graziac 2009-06-22
Super sprawa! Dzięki za ciekawą podpowiedź,bo ogórkową bardzo lubimy.
wdadeso 2009-07-18
a ja wypatrzyłam tu świetnego kucharka:)))lubię takie zabawne dodatki do kuchni:)milusiej soboty:)