Po mimo mojej awersji do pieczenia – czasem nie sposób tego uniknąć .
Czas :1 godzina
Składniki :
2 szklanki mąki
½ szklanka mleka
1 jajko
2 paczuszki suszonych drożdży ( ok. 4-5 dag świeżych )
szczypta soli
4 łyżki oleju
1 żółtko do posmarowania pasztecików
12 czubatych łyżeczek farszu ( mięso gotowane doprawione podsmażona cebulką , majerankiem , natka pietruszki, solą i pieprzem )
Wymieszać składniki ciasta ( drożdże wsypać do mąki bez rozrabiania. Ciasto rozwałkować pokroić na 12 kwadratów . Na każdym rozłożyć farsz. Zlepić pasztecik i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ( zlepieniem do dołu ) .Pozostawić pod przykryciem 30 minut .Posmarować je z wierzchu rozbełtanym żółtkiem .
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec paszteciki ok. 20 minut aż będą złociste ( sprawdzić patyczkiem do ciasta czy już jest dostatecznie wypieczone ) .
Podawać z czystym czerwonym barszczem ( bulionem , czysta pomidorową , grzybową ).
Te paszteciki nie smakują jak klasyczne drożdżowe – bardziej smakiem ciasto przypomina to na pizzę .
Podałam z :
https://www.garnek.pl/bunia/6247268/barszcz-czerwony-czysty-o
dodane na fotoforum:
vesper5 2009-07-15
paszteciki jak ta lala... bardzo lubię . Pozdrawiam ~!!!
rumpel 2009-07-15
...przy twoich specjałach nie miałbym kłopotu z niedowagą...
rudy13 2009-07-16
przegapiłam trochę Twoich obiadków, ale już się poprawiam... od jutra wpadam codziennie... :)))
pozdróweczka... :))))
wdadeso 2009-07-18
gwiazdka postawiona:))zrobię w najbliższym czasie;)tylko dodam grzybki:)dziękuję:)