Nie pamiętam gdzie czytałam o użyciu skórek jabłkowych do aromatyzowania czerwonego barszczu . Na pewno chodziło o jakąś kuchnie regionalną . dziś przypomniało mi się o tym przy okazji robienia racuchów , Kiedy zostały mi obierki od jabłek. Wypróbowałam . Pycha. Gorąco polecam .
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
1 ćwiartka kurczaka
0,3 kg wołowiny rosołowej
3 marchewki
1 pietruszka
1/8 selera ( wielkości pietruszki )
1/3 pora
1 cebula
1 kg buraków
skórki z 4 dużych jabłek
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 goździk
maggi ( lub inna przyprawa do zup ) – ja używam Barszczu czerwonego Winiar w proszku do ostatecznego doprawienia zupy
sól
pieprz mielony
1 grzybek suszony
Mięso , obrane warzywa , obrane i pokrojone na kawałki buraki , przyprawy ( oprócz maggi ), 1/3 łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu, skórki z jabłek – ułożyć w dużym , szerokim garnku i zalać wodą . Doprowadzić do wrzenia , zmniejszyć gaz i gotować 1,5 godziny ( ma tylko lekko ,, mrugać „ ).Przecedzić wywar .Doprawić do smaku ( jeśli doprawiamy inną przyprawa niż Barszcz czerwony to proponuję dodatkowo dodać odrobinę soku z cytryny który nie tylko lekko zakwasi barszczyk , ale i wydobędzie jego rubinowy kolor .
Mięso wyjęte z zupy obrać od kości. Usunąć skóry, i chrząstki .Zmielić i użyć jako farsz np. do pasztecików które podamy do tego barszczu .
Ja zrobiłam takie :
https://www.garnek.pl/bunia/6247264/paszteciki-drozdzowe
dodane na fotoforum:
reni50 2009-07-15
znowu takie smakowitości...
boz60 2009-07-15
Witam!!! Jabłka do barszczu czerwonego się sprawdzają, też nie wiem skąd mam taką informację ale zawsze dodaję:)))))
wiki3 2009-07-15
ale superasne
ola25 2009-07-15
Cieplutko pozdrawiam, uśmiech na
dzień dobry zostawiam .....życząc wspaniałego
dnia
betaww 2009-07-15
BUNIU DODAJ KIEDYŚ DO CZERWONEGO BARSZCZU ZAMIAST ZAKWASU WISIENEK. ZOBASZYSZ JAKI SMAK I KOLOR MIAŁA BĘDZIE TWIJA ZUPKA. POZDRAWIAM
anettah 2009-07-15
Pięknie wygląda ten Twój barszczyk.
bunia 2009-07-15
betaww- nie omieszkam - posmakował mi ten owocowy barszczyk .Doprawiałam kiedyś kilkoma kroplami octu wisniowego i był pyszny ( robię taki ocet sama ) - to teraz dam wisnie zamiast octu. Dzięki za podpowiedx.
sowa57 2009-07-15
Z tymi jabłkami to coś jest na rzeczy. Ja , tak jesienią , zawsze kiszę barszcz buraczany , według starego przepisu. I tam , do kiszenia , dodaje się , między innymi , jabłka ze skórką.Aromat , rzeczywiście , niezwykły..Pozdrawiam cieplutko.
mcfeely 2009-07-15
pychotka ... wspaniały na upały :O) miłego wieczorkowania :O)
jobella 2009-07-16
Ja tylko mam nasturcje,ale prawdziwego winnego barszczyku napiłabym się chętnie,ale tyle zachodu...,
bunia 2009-07-16
jobella- no !- pracochłonne to troche jest .Ale powiem Ci jak ja to sobie ułatwiam .Nastawiam wywar ( przygotowanie tego trwa 10 minut ) na małym gazie i pyrka sobie bez mojego udziału. Jak już jest gotowy przecedzam go i doprawiam ( 5 minut ) . Mięso zostawiam do ostygnięcia bez mojego udziału - potem obieram i mielę , doprawiam ( razem z umyciem maszynki po 10 minut ).Gotowy farsz zamrażam i pieke paszteciki jak mam luz .A do barszczu wyjmuję z zamrażalnika te co upiekłam poprzednio - rozmrażam ( nie potrzeba mnie przy tym ) i podgrzewam w piekarniku przez 5 minut ( też mnie przy tym nie potrzeba .Całość mojej aktywności = 30 minut .
ulcia25 2009-07-16
miłego dnia ulubieni
moro60 2009-07-16
Równiez stosuję buraczki z jabłkiem. Jesienią duże buraki (ugotowane) tarkuję na jarzynowej tartce , to samo robię z winnymi jabłkami (najlepiej antonówkę, buraki i jabłka mam w swoim ogrodzie), mieszam, doprawiam do smaku i wekuję. Stosuje jako dodatek do mięsa a także robię barszczyk, polecam.
bunia 2009-07-16
moro60- popatrz - a ja zawsze wekowałam buraczki same i jabłko dodawałam dopiero przed podaniem jak doprawiałam - muszę zrobić tak jak radzisz .