Od chwili kiedy pierwszy raz spróbowałam Pesto uznaje go za najgenialniejszy sos do makaronu. Doskonały na letnie upały. Zdecydowanie wole czerwone Pesto od zielonego .
Czas : 30 minut
Składniki :1/4 szklanki oliwy z oliwek
½ szklanki orzechów włoskich
¼ szklanki łuskanych ziaren solonych słonecznika
½ szklanki suszonych pomidorów w oleju
szczypta soli
pieprz mielony
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki pasty pomidorowej ( najlepiej włoski przecier pomidorowy – jest słodszy od naszych )
25 dag makaronu Penne
Utrzeć na miazgę orzechy, słonecznik , suszone pomidory, pastę pomidorowa dodając w trakcie ucierania oliwę ( ręcznie w moździerzu lub blenderem ). Kiedy masa uzyska odpowiednią gładkość doprawić solą, cukrem i pieprzem .Ugotować makaron al dente .Odcedzić . Po chwili dodać Pesto . Dokładnie wymieszać tak by makaron był dokładnie oblepiony sosem . Podawać bezpośrednio po zrobieniu .
dodane na fotoforum:
luna19 2009-07-16
o pycha .... ;) wspaniale wygląda
kocurq 2009-07-16
Prezentuje sie pieknie Grazynko!!!
Mojemu mezowi przez wzglad na to,ze we Wloszech swego czasu mieszkal pewnie by smakowalo.....
....ale wiesz,ze ja pesto nie lubie....
Milego popoludnia Kochaniutka;)))
anettah 2009-07-16
Ależ to musi być pyszne uwielbiam takie dania!pozdrawiam.
martynw 2009-07-16
witaj... a ja dzisiaj bardzo dietetycznie... kluseczki domowej roboty z jagódkami:):) nie tak estetycznie wyglądające, ale równie dobre... szczególnie na dzisiejszy upał:):) pozdrawiam:)
wiki3 2009-07-16
smacznie wyglada :P:P
reni50 2009-07-16
wygląda apetycznie a jak smakowało?
bunia 2009-07-16
reni50- makaron z pesto - przepyszny .Uwielbiam .Najprostszy sos jaki moze byc , a że orzechy lubię to wszelkie wersje takiego pesto lubię . W tej podstawowej wersji, z ziołami , z czosnkiem itp. Zielone ziołowe pesto tez jest smaczne ale ja zdecydowanie wole zestawienie smaku suszonych pomidorów z orzechami.
yvonne7 2009-07-16
przepraszam, ale ja tu nie widzę pesto :(
jedynym jego śladem są suszone pomidory, a gdzie reszta...?
Miłego Wieczoru :)))
bunia 2009-07-16
yvonne7- z tego co ja wiem to pesto jest po prostu sosem ucieranym na zimno z oliwy, ziół , pomidorów suszonych , orzechów pinii lub włoskich - kompozycja składników zależy od regionu .Podstawowe wersje to zielona ( z ziół ) i czerwona z suszonymi pomidorami i orzechami .
Nazwa pesto pochodzi od pestaro - utłuc , udeptać .
Widziałam już pesto brokułowe z ziołami i olejem .
rudy13 2009-07-16
Buniu, ale pyszności dziś zaserwowałaś...prosto z włoskiej kuchni...eee tam, głupoty gadam... prosto z Twojej kuchni...
pozdróweczka... :)))
sur42 2009-07-16
karamelizowane pomidory. "lepiej puzno zniz nigdy" Pszekrojc na pól swierze pomidory, polozyc na "siatce" skurka do dolu. Posypac cukrem, posolic , papryke, piepsz, mielony czosnek y pomalowac oliva"do gustu" wstawic do piekarnika na MINIMUN czasu 2 godziny potem zalac oliva i sa gotowe (jezeli chce sie zeby byly suchsz to pszedlurzyc czs) smacznego
zofiag 2009-07-16
..coś dobrego..,pozdrawiam
sur42 2009-07-16
makaron taki jadlem ale brakowalo slonecznikowych ziaren, ale wyobrazam jak smakuje. Pszy uzyciu sosu albo pszecioru pomidorowego dodaj zawsze pare szczypt cukru to nie bedzie taki kwasny (wlosi tak robia)
mcfeely 2009-07-17
pychocinka :) palce lizać :O) kolorowych senków :O)
dorkaw 2009-07-17
wszystkie składniki mam ,uwielbiam makarony,dzięki wielkie za przepis i pozdrawiam , u nas wreszcie słońce i nie pada!!