Popularny w Anglii ( a dostępny również u nas Sweet Plum Sauce )jest doskonały jako przyprawa. A w zestawieniu z pieczonym w Garnku rzymskim mięsem nadaje mu fantastyczny smak.
Czas : 2,5 godziny
Składniki :
1 kg wołowiny pieczeniowej
4 łyżki Sweet Plum Sauce ( jak nie mamy to można wymieszać dobre powidła z odrobina oleju, sosu sojowego , szczypty papryki mielonej, soli – będzie tak trochę przypominać smak sosu )
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego pieprzu
2 łyżki smalcu
3 cebule
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
½ szklanki bulionu wołowego
1 łyżka mąki
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
Mięso oczyścić dokładnie z błonek , żyłek i tłuszczy . Natrzeć sosem śliwkowym, sola , pieprzem . Lekko rozbić .Uformować kształtny kawałek ( jak trzeba to obwiązać nicią do pieczenia mięs . Zawinąć w folię aluminiową i zostawić w lodówce na noc (12 godzin ).
Namoczyć Garnek rzymski na 15 minut ( tak by był całkowicie przykryty wodą – pokrywka też ).
Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć na rumiano mięso ze wszystkich stron ( przewracać nie używając widelców by nie wyciekł z mięsa sok ) .
Ułożyć mięso w Garnku .Na patelnię po smażeniu mięsa wlać ½ szklanki bulionu wołowego ( najlepiej takiego domowego ugotowanego na okrawkach z wołowiny , ale jak nie ma to może być z kostki bulionowej lub proszku ).Obłożyć pokrojonymi w ósemki cebulami . Dodać liście laurowe i ziele angielskie .Przykryć szczelnie Garnek.
Wstawić Garnek do zimnego piekarnika i włączyć piekarnik na 100 stopni C .
Gdy piekarnik osiągnie tą temperaturę zwiększyć do 220 C i piec przez 2,5 godziny .
Wyjąć mięso z garnka .Usunąć nici .Zawinąć w folię aluminiowa i trzymać w ciepłym piekarniku by nie ostygło.
Sos przetrzeć przez sito lub zmiksować .Zagęścić mąka – zagotować , wlać śmietankę . Doprawić .
Mięso pokroić w plastry . Podawać z sosem , ziemniakami ( lub kluchami ) i surówką np. z buraczków .
dodane na fotoforum:
dzaga 2009-07-27
eh ! super obiadek ! zjadłabym z ochotą , szkoda tylko , że tyle pracy trzeba włożyć , więc tylko popatrzę :)))
anettah 2009-07-27
Ale super mięsko dzisiaj serwujesz??mniam mniam
wandy 2009-07-27
Hi,hi,hi.....a dopiero co chcialam Cie zapytac,kiedy bedzie znow cos z garka rzymskiego?...ale masz wyczucie Buniu!
Superek ze wiesz co mi potrzeba!
Pozdrowienia i milego wieczorku,pa,pa.
bunia 2009-07-27
Dziękuję wszystkim za odwiedziny i przepraszam ,ze nie odpisuję - sasiad porzyczył mi doskonały serial - fantastykę i gapię sie bez opamiętania tak wciaga - gorzej ,że tego jest sporo to nie wiem czy mnie ,, wołami ' od laptopa odciągną . Pozdrawiam i miłego wieczoru.
rudy13 2009-07-27
niemożliwa jesteś... znowu pyszności serwujesz... od samego patrzenia kilogramów mi przybywa... ;)))
magdabo 2009-07-27
A mój mąż chciał zjeść ekran w komputerze hihihi....
goll85 2009-07-28
Dobrego dnia zycze:)
ps: wyglada pyszniee . slinka cieknie ... garnka rzymskiego nie mam , drogi skubaniec
ola22 2009-07-28
Radośnie pozdrawiam
Moc uścisków
zostawiam ;-)
bunia 2009-07-28
slonko3- Garnek jest ,,boski " - najchętniej bym każde mięsko w nim robiła - wychodzi tak aromatyczne i mięciutkie ,że tylko palce lizać. Wiedzieli nasi przodkowie jak gotować. Wychodzi na to ,że odkrywamy koło po raz drugi. Ciekawe czemu ta metoda poszła w zapomnienie- chyba czas odgrywa tu rolę . Teraz jest raczej w modzie kuchnia pośpieszna - 10 minut i obiad gotowy. A prawda jest taka ,że zupy np są najsmaczniejsze jak się je gotuje pół dnia na małym gazie ( i wcale to nie wymaga stania nad garnkiem w kuchni - można sie oddac w tym czasie ciekawszym zajęciom ) .
W kazdym razie Garnka bym juz nie oddała za żadne skarby.