Aromatyczne , sezonowe danie .
Czas : 30 minut
Składniki :
30 dag kurek
½ szklanki pokrojonego koperku
2 łyżki masła
1 szklanka słodkiej 30 % śmietanki
sól
pieprz mielony
Kurki oczyścić , umyć , osuszyć i większe przekroić na połówki .Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić kurki i smażyć mieszając ok. 10 minut .Wsypać koper. Chwile podsmażać by wydobyć aromat. Zalać śmietanka . Zmniejszyć gaz i dusić ok. 20 minut aż śmietanka zgęstnieje. Doprawić sola i pieprzem .
Podawać jako samodzielne danie z ziemniaczkami lub dodatek do mięs smażonych ( schabu , kurczaka). Ja podałam do wątróbek drobiowych doprawionych na pikantnie z ziemniaczkami puree .
dodane na fotoforum:
danka1 2009-07-28
Już pędzę na taki super obiadek.
ola22 2009-07-28
wow mniam;))
eriska5 2009-07-28
Kurki zamroziłam ,z wątróbkami nie próbowałam ale twoje przepisy sa super więc chyba czas spróbować .Pozdrawiam milutko.
beata71 2009-07-28
pychota. nigdy wcześniej nie jadłam kurek więc nie znałam żadnego przepisu na nie a teraz już jest.pozdrawiam.
magdabo 2009-07-28
Użyłaś do tej potrawy skrzydełek , czy udek ??? kurka wodna... haha ....
bunia 2009-07-28
magdabo- no co Ty - w całości , w całości - jak ,że bym śmiała takie śliczne kurki dzielić na ,, skrzydełko czy nóżkę ' ( hi hi hi ).
anettah 2009-07-29
Smacznego!!nie pamiętam kiedy jadłam kurki!!
dorkaw 2009-07-29
musze się pochwalić że udało mi się osobiście uzbierać kurek na dobry obiadek :) pozdrawiam i milutkiego dzionka :)
rudy13 2009-07-29
to lubię...pewnie już nic nie zostało...:(((
kupiłam przepisiki, ładnie wyszłaś na foteczkach...