Chyba najpopularniejsza odmiana gołąbków.
Czas : 3 godziny
Składniki :1 główka kapusty
1 kg mięsa mielonego ( wołowo –wieprzowego )
3 woreczki ugotowanego na pól miękko ryżu ( 30 dag suchego )
3-4 usmażone na złoto cebule ( pokrojone drobno )
1 pęczek usiekanego koperku
4 jajka
sól
pieprz mielony
vegeta
maggi w płynie
1 przecier pomidorowy 30 %
słodka śmietanka
mąka do zagęszczenia sosu
Mięso wyrobić z ryżem , cebulą , koperkiem , jajkami i przyprawami . Kapustę zalać wodą w dużym garnku . Doprowadzić do wrzenia. Zdejmować kolejno sparzone największe liście , jak trzeba ściąć najgrubsze nerwy z liści ( z tej porcji powinno wyjść ok. 25-30 gołąbków ).Na środek każdego liścia kłaść porcję farszu . Zwijać liść zakładając dwa brzegi do środka, a potem rolując w pakunek.
Na dno garnka położyć nie wykorzystane liście kapusty. Na nich układać gołąbki zagięciami do dołu . Zalać wodą . Dusić 40 minut . Rozrobić przecier pomidorowy z wywarem i wlać do garnka . Dusić przez 20 minut . Zagęścić sos rozrobioną w zimnej wodzie mąką. Zagotować . Wlać śmietankę .
dodane na fotoforum:
halinag 2009-08-01
takie robię czasami dodaje jeden woreczek kaszy wiejskiej ale np.na 50 dkg ryżu i z takim sosem jak podałaś lub pieczarkowym.albo odsmażane to już wg,uznania
gajanne 2009-08-01
u nas , na drugim końcu polski robi trochę inaczej:))) ale trzy podstawowe składniki się zgadzają :)) ryż kapusta i mięso mielone :))))wiec wszystko gra :))) pozdrawiam i życzę smacznego:)
graziac 2009-08-01
To jest to,co ze smakiem bym zjadla!.. Pozdrawiam bardzo serdecznie.
honorek 2009-08-01
Buniu jesteś wielka !!! Normalnie ślinianki moje zaczynają ostro pracować na widok Twoich przysmaków ! A w brzuchu od razu piszczy... Pozdrowionka i miłego weekendu:)
bunia 2009-08-01
malybok- właśnie skończyłam pakować do zamrażalnika ( porcja gołąbków + sos )
gajanne, halinag- różniaste robię - z kaszą , z kapusty włoskiej , z sosem grzybowym itp itd - ale te najbardziej lubię .
aniakar 2009-08-01
Robię takie co jakiś czas...do tego sos pieczarkowy...pyszne....
dobranoc...miłych snow :))
rudy13 2009-08-01
nie trzeba żadnego jadłospisu wymyślać, wystarczy tylko do Twojego gara zajrzeć... ;)
pozdrówka ... :))))
b0zenka 2009-08-02
Chodż,odłóż na bok troski
i pozwól świecić słońcu-
na twojej twarzy.......P.Bosmans.
Z tym przesłaniem życze miłej niedzieli
agas14 2009-08-11
moja ulubiona potrawa:)