Następna propozycja na mięsko w smakowitym sosie z Garnka rzymskiego .
Czas : 2 godziny + 12 godzin w marynacie
Składniki :
1 kg mięsa od szynki
4 cebule
Garść suszonych śliwek kalifornijskich ( lub innych bez pestek )
2 łyżki smalcu
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka curry
1 łyżka majeranku
2 łyżki przyprawy ,, Grill klasyczne „ Kamis
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżka sosu
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
4 ziarna jałowca
100 mll wody
Zrobić pastę z oleju, papryki, curry, pieprzu , przyprawy do grilla , sosu sojowego, majeranku . Natrzeć mięso ze wszystkich stron i zostawić w zakrytym pojemniku na 12 godzin w lodówce .
Garnek moczyć w wodzie przez 15 minut .
Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć na nim mięso na rumiano ze wszystkich stron .Mięso zdjąć , a na patelnię wlać wodę i zagotować .
Cebule pokroić w piórka .
W Garnku ułożyć mięso , obsypać cebulą , dodać ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec , śliwki , wlać wodę z patelni.
Zamknąć szczelnie Garnek .Wstawić do zimnego piekarnika . Nastawić na 100 stopni .Po osiągnięciu tej temperatury zwiększyć ją na 230 stopni. Piec 2 godziny .
Wystawić garnek z piekarnika . Wyjąć mięso . Zlać sos i przetrzeć przez sito lub zmiksować blenderem .Można dodać śmietany wg upodobania.
dodane na fotoforum:
anettah 2009-08-04
U Ciebie jak zwykle pyszne mięsko!to ja poproszę choć kawałeczek?!
mcfeely 2009-08-04
smacznitko wyglada :O) palce lizać :O) pozdro
gooja 2009-08-04
Mmmmm jakie soczyste miąsko.....;-)
bunia 2009-08-04
yvonne7- wiem , wiem - robię tak na Święta. Nacieram - poleży i dopiero piekę .Ale tu była siła wyższa - wnuki się wczoraj zapowiedziały na dzisiejszy obiad .
reni50 2009-08-04
smakowicie to wygląda...
wesolla 2009-08-04
Buniu ja właśnie mam swoją działeczkę, więc muszę trochę przetworzyć szkoda ,żeby się marnowało ,przechowywać też mam gdzie mam dużą piwniczkę chłodniutką...a moje głodomorki wszystko zjedzą....serdecznie pozdrawiam.
wesolla 2009-08-04
Pyszne mięsko...
rudy13 2009-08-04
Grażynko, podziwiam Twoją pomysłowość i pracowitość... jesteś wspaniałą Kuchmistrzynią... każda potrawa jest Ci znana... :))
bunia 2009-08-04
rudy13- hi hi - to raczej zasługa wieku i nispokojnego ducha. Gotuję samodzielnie ( mówię o prowadzeniu domu - bo gotować gotuję od dziecka )jakieś 35 lat .A że nie lubię monotonii to trochę już tych różniastych potraw zrobiłam .Teraz jak spisuję przepisy na komputerze i robię zdjęcia to w 90 % odtwarzam rodzinne przepisy , a 10 % to nowinki ( między innymi Garnek rzymski i wszystko co w nim robię ). Przedtem ograniczała mnie kasa w kupowaniu nowych książek kucharskich - teraz mogę buszować po internecie i szukać inspiracji z wszystkich możliwych zakatków świata . Dziś np poczytałam sobie o pudełeczkach śniadaniowych Japończyków ( bento ) i poogladałam cuda jakie w nie wkładają .Zawsze wiedziałam ,ze kanapka zawinięta w serwetke to nie jest to co mnie podnieca - ale teraz już wiem dlaczego .Mam zamiar popróbować tych inspiracji i zrobić coś w tym stylu ale o smaku polskich dań.
zofiam 2009-08-05
hm...co nam daje moczenie garnka 15min.
Ciekawe ma pani przepisy-pozdrawiam.
bunia 2009-08-05
Zofiam- Garnek rzymski to naczynie gliniane ze specjalnie wypalanej gliny . W trakcie moczenia nasiąka wodą którą potem w trakcie pieczenia oddaje potrawie która jest w środku . Dla tego w trakcie pieczenia mięsa nie podlewa się .Tak ten Garnek wygląda
http://www.garnek.pl/bunia/4233380/garnek-rzymski