Sezon na śliwki rozpoczęty . Jak jeść knedle to właśnie teraz . Co prawda jak to zwykle bywa wszyscy wolą je jeść niż robić – ale co tam , ktoś musi zrobić . Danie pyszne .Przedtem gotowałam w wodzie , dziś zrobiłam w parowarze .
Czas :1 godzina
Składniki :
25 dag białego sera
10 płaskich łyżek mąki pszennej + mąka do podsypania
1 jajko
szczypta soli
7 śliwek węgierek + 7 śliwek do posypania knedli
1 filiżanka grzanek z bułki ( bułka krojona w plasterki , a potem w drobną kostkę i podsmażona na drobno na 4 łyżkach oleju i odsączona )
kwaśna śmietana
cukier
Ser wymieszać ser z jajkiem , mąką , szczyptą soli, łyżką cukru . Wyrobić ciasto jak na kopytka .Rozłożyć ciasto na posypanym mąką blacie i posypać grzankami. Złożyć ciasto i wgnieść grzanki w ciasto. Podzielić ciasto na 14 kawałków .Umyte śliwki przekroić na połówki i wypestkować .Połowę to jest 7 szt pokroić w kawałeczki i zostawić do posypania knedli. Pozostałe 14 połówek kłaść na kawałki ciasta i zwijać w kulkę – lepiąc normalny knedel. . Na każdy kawałek ciasta kłaść połówkę śliwki . Formować kulkę . Ułożyć na wysypanej mąką tacce .
Do parowaru nalać wody ( do poziomu maximum ) .Wstawić dolny pojemnik , a na nim drugi ( największy ) . Na ułożyć knedle .Przykryć pojemnik pokrywką . Włączyć do prądu .Ustawić czas na 25 minut ( jeśli parowar ma opcję rodzajów żywności to proponuje nastawić na ziemniaki ). Wyłączyć parowar. Wyjąć knedle .Ułożyć na półmisku . Posypać pokrojonymi śliwkami.
Podawać ze śmietana kwaśną i cukrem lub polane masłem z tarta bułką wg upodobania.
dodane na fotoforum:
anettah 2009-08-06
Ja bardzo lubie wszystkie knedle a te ze śliwkami najbardziej!!
gooja 2009-08-06
No prosze widze że juz rozpracowałaś to cudeńko....;-)
Potrawa wygląda apetycznie...;-)
mao81 2009-08-06
a jednak udalo sie uruchomic bez mojej pomocy :]
musze sie kiedy wprosic do Ciebie na jakies pyszne danie, te knedle apetycznie wygladaja :]
bunia 2009-08-06
yvonne7- hi hi - tak to jest jak człowiek pisze jedno a myśli o czym innym .Pewnie zastanawiałam sie czy z truskawkami też sie dam . Dzięki . Poprawiłam.
azan04 2009-08-06
pycha....;-)
halinag 2009-08-06
Buniu i lepsze w parowarze?
ps.odnośnie zastawy to ja czuję że Ty jeszcze w tym roku zmienisz
pozdrawiam serdecznie
ijkk1 2009-08-06
Wyglądają pysznie i na pewno takie są, muszę przyznac,że takich nie jadłam.U mnie w domu robiło się ciasto z gotowanymi i z mielonymi ziemniakami, a gotowe polewamy śmietaną i posypujemy cukrem (*,*)
bunia 2009-08-06
halinag - uczciwie ? Takie same .Różnica taka ,że się nie rozgotują , nie pękają w trakcie gotowania . No i wygodnie .Tyle ,że jak by się miało drobić na większa ilość osób to raczej sie nie da .Tak na moje oko na wszystkich 3 poziomach wejdzie nie więcej niż 40-45 sztuk .Dla mnie te 14 sztuk to na dwie osoby az za dużo .A smak - jak knedle ze śliwkami .Smaczne , ale moim zdaniem różnicy w smaku nie ma .
Ogólnie ja nie jestem entuzjastka smaku warzyw czy mięsa gotowanego na parze. Tak ,że parowar będe raczej traktować jako urządzenie które ma mi zapewnić wygodę .Pewnie jak zrobię np kalafiora na parze to i tak go potem poleję masełkiem z bułeczką tarta bo taki mi smakuje . Zdecydowanie stawiam smaczne jedzenie przed zdrowym .
zofiam 2009-08-06
....jednak wszystko jest fajne bo nowe ale tradycyjnie to tradycyjnie też nie jest gożej...czy szybciej ?
alex75 2009-08-06
DOBRY
...*•♥•* ..)WIECZÓR
Warto żyć sięgnąć nieba,
Kochać ludzi bo tak trzeba.
Warto cieszyć się z niczego,
skakać, śmiać się z byle czego.
Nie warto się przejmować,
Płakać smucić się, żałować.
Trzeba życie wziąć w swe dłonie,
Z uśmiechem je dalej ponieść.
Życie nie jest proste,
Często przykre i żałosne.
Jednak piękne i kochane,
Jedno nam przecież dane...
♫♥__♥♫ ♫♥__♥♫ ♫♥__♥♫ ♫♥__♥♫
Pięknego udanego wieczoru
oraz spokojnej nocy.
(_¸.* DOBRANOC.***):):):)
misiaka 2009-08-06
Wiatr w polu cicho dmucha,
szepce sercu coś do ucha,
ja mam serce nie z kamienia,
więc przesyłam pozdrowienia.
rudy13 2009-08-06
oj Buniu, Buniu... nie wiesz jak a i tak potrafisz... jesteś sprytna kobitka, mówiłam Ci to już chyba... a knedelki... aż zachciało mi się takich posmakować... trzeba zakasać rękawy i wziąść się do roboty...
pozdróweczka... :))
bunia 2009-08-06
zofiam- czasowo tak samo .Robi się przecież tyle samo czasu . A gotowanie - jak nastawiam wodę w garnku to zanim sie zagotuje 15 minut - wrzucam knedle - wypływają i gotują się 3 minuty od wypłynięcia = 25 minut . W parowarze układam , nastawiam i gotują sie 25 minut .Czyli tak samo .
ada40 2009-08-06
Juz księżyc na niebie świeci już promyk słońca zgasł a gwiadka lśni gdzieś w oddali i mruga jakby chciała powiedzieć nam ,czas już wypocząć ,,czas jutro słonko rankiem wstanie a promyk słonka powie dzień dobry na powitanie dzisiaj już nic mi nie pozostaje Tylko powiedzieć Tobie spokojnej nocki miłych snów niech jutro słonko uśmiechnie się do ciebie znów Dobranoc.
mcfeely 2009-08-06
smakowite knedelki :O) słodkich snów :O)
wandy 2009-08-07
Ty wstretna babo!!! Jak mozne nie miec serca zeby mnie tu takimi pychosciami denerwowac!!!!Ja Cie udusze! Masz tu natychmiast przyjechac bo ja chce te knedle..................udusze sie slinka i bedzie Twoja wina,hi,hi,hi,hi,hi,hi,hi,hi................................Calusy!!!
jagodaa 2009-08-28
Wyszły mi cudownie smaczne bez parowara! Pierwszy raz robiłam z twarogiem. Zdecydowanie mniej przy nich pracy niz przy tych kopytkowych.
Pięknie dziękuję za przepis.
bunia 2009-08-28
jagodaa- powiem Ci prawdę - mnie te normalnie robione też bardziej smakują - cieszę się ,że smakowały.