Domowe kapary wg Babcigramolki :
Owoce nasturcji maja korzenny smak, a zamarynowane doskonale zastępują kapary.
Czas : 45 minut
Składniki :
6 szklanek owoców nasturcji ( młode, zielone – nie mogą zbrązowieć )( ok. 1 kg )
2 łyżki soli
½ szklanki octu 10%
1 szklanka cukru
4 goździki
2 owoce badianu ( anyż gwiazdkowy)
1 łyżka miodu ( czubata – lub jak jest płynny to 2 )
po 1 suszonej papryczce chili na słoiczek
3 szklanki wody ( + woda do obgotowania owoców nasturcji jakieś 1,5 litra )
Przebrać owoce nasturcji odrzucając uszkodzone i zbrązowiałe owoce . Umyć na sicie . Zagotować wodę z solą . Wsypać nasturcję i blanszować 10 minut. Odcedzić .
Przygotować zalewę .Zagotować 3 szklanki wody z octem, cukrem, miodem, goździkami, badianem i trzymać gotująca się 5 minut.
Ułożyć w słoiczkach owoce nasturcji dodając do każdego słoika 1 suszoną papryczkę chili .Zalać gorąca zalewą . Zakręcić słoiczki i pasteryzować 15 minut.
dodane na fotoforum:
yvonne7 2009-08-13
czy anyż jest konieczny i czy chilli może być świeża?
mam dużo nasturcji (wprawdzie jeszcze kwitną) i szkoda tych nasion...
rencia4 2009-08-13
Witam serdecznie,mamy nowy dzień,
pozdrawiam cieplutko
i życzę wspaniałego czwartku.......................
zofiam 2009-08-13
A to ciekawostkę mi tu zaserwowałaś....
Podziwiam twoją galerie i przepisy...
Ale tu to mnie zaskoczyłas-gratuluję
bunia 2009-08-13
yvonne7- pewnie że można bez anyżu , chili też nie musi być . Można dać tylko zalewę kwaśno- słodką , bo przecież w sumie chodzi o ten korzenny smak nasturcji. Ja dużo kaparów ( nasturcji ) nie używam .Czasem sos kaparowy do cieleciny , czasem sos majonezowy. Córka lubi to pewnie mi podbierze .
graz5 2009-08-13
Świetny pomysł... ja podziwiam Twoją pracowitość :))
gooja 2009-08-13
Jak pieknie zaprezentowane....;-)
bunia 2009-08-13
graz5- ale mi się pochwała trafiła . Kochana to nie jest pracowitość - to totalne lenistwo. Prwawie już nie robię zapraw . Jak coś jest dobre do kupienia ( korniszony, groszek w puszce , włoski przecier pomidorowy itp ) to żadna siła mnie nie zmusi bym stała i robiła słoiki. No chyba że dostanę coś z działki ( w małej ilości i nie trzeba sie z tym bawić ) .Robię - przecier ogórkowy ( bo takiego nie kupię ) , leczo, grzybki marynowane i parę innych. Ale to takie śladowe ilości ,że śmiech ogarnia . Na nas dwie to 10 małych słoiczków przecieru ogórkowego na rok wystarczy , to samo szczaw i inne.
A jesli chodzi o gotowanie- to obiad , śniadanie, kolacje i tak muszę zrobić .To co mi za różnica co gotuję - 3 raz to samo czy coś nowego .Robię z tego co akurat kupiłam .A ,że obiecałam dzieciakom zrobienie tej naszej rodzinnej książki kucharskiej to dekoruje potrawy by jakoś to wyglądało ( zresztą mnie i Mamie też jest przyjemniej siadać do takiego posiłku )
andora 2009-08-13
✿ღ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯ღ ✿ღ
{♥}·٠•♥ DZIEŃ DOBRY ♥•٠{♥}˙
_____¶¶¶_____(¯`v´¯)
_____¶¶¶__¶¶(¯`(●)´¯)
____¶¶¶¶_¶¶¶¶(_.^._)
_________¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
______-(¯`v´¯)¶¶¶¶¶¶¶¶
_____(¯`(●)´¯)¶¶¶____¶¶¶
______(_.^._)¶¶¶________¶¶
_______¶¶¶¶¶_(¯`v´¯)____¶
___(¯`v´¯)¶¶¶¶(¯`(●)´¯)
__(¯`(●)´¯) ¶¶¶¶(_.^._)
___(_.^._)__¶¶¶¶__¶¶
_________¶¶¶____¶¶
_______¶¶¶¶¶¶¶_ ¶¶_
____¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
__¶¶¶______¶¶¶¶¶__
_¶¶_________¶¶¶
__¶__________¶¶
_____________¶¶
¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
__¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
____¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
______¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
¶¶¶___¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶___¶¶¶
Niech to będzie dzień radości.
Ciepła, szczęścia i miłości.
Niech uśmiech na buzi się maluje.
Niech Ci humor dopisuje.
anettah 2009-08-13
Super pomysł!!Miłego dnia..
mcfeely 2009-08-13
hmmm świetna metoda... i smaczne zapewne :O)
betaww 2009-08-13
BUNIU...NIE TŁUMACZ SIĘ TAK BADZO,,,,BO DLA MNIE I TAK BĘDZIEZ GENIALNA.W TE UPAŁY PRAWIE NIC NIE GOTUJE A JEŚLI JUŻ TO IDE PO NAJMNIEJSZEJ LINII OPORU . KTO BY MI KAZAŁ ROBIC JESZCZE ZDJĘCIA I WKLEJAĆ .PO DYŻURZE JESTEM PADNIĘTA I NIE MAM NAWET OCHOTY COŚ ZJEŚC A CO DOPIERO GOTOWAĆ.A, PROPOS KUPIŁAM OSTATNIO W LIDLU /mam nadzieję że w Szczecinie jest/DOSKONAŁE KORNISZONY FIRMY FRESCHONA POLECAM CI SĄ DOSKONAŁE...; CZY ROBISZ LECZO NA ZIMĘ? CZY GDZIEŚ PODAŁAŚ SWÓJ PRZEPIS? POZDRAWIAM....
tina03 2009-08-13
...«´ »--- MIŁEGO DNIA ----«´ »
(_¸.*(_¸*'´¯`'*¸¸.*'´¯`'*_)`'¸_)
--(_¸.*'´(_*'`''´¯`'*.¸_)`'*.¸_)
-----'(_¸.*'(_¸.* *.¸_)`'*¸_)
----------`(_¸.*'´`'*.¸_)´
bunia 2009-08-13
betaww- kochana - ale Ty pracujesz , a ja się ,,obijam na rencie " ( pomijając te dni kiedy nie mam siły nawet na obijanie się bo mnie choróbsko zmaga i leżę plackiem - hi hi hi ) .
Na poważnie - wygodna się zrobiłam i tyle .A że odpoczywam w kuchni z książką - to nastawiam gary i czytam. Przepisy w większości mam zanotowane od lat - dopisuję tylko proporcje. A samo zrobienie zdjęcia- szykuję danie na stół to przy okazji pstryk ( przekręcić , dołożyc listek- kolejne pstryk - w tym czasie Mama przynosi resztę , sztućce ,a ja ściągam na komputer -przycinam , podpisuję i gotowe ) .To już się rutyna zrobiła . Gorzej jak mi się zdjęcie czy dekoracja nie podobają - to trzeba przy ponownym gotowaniu próbowac inaczej.
Teraz wywaliłam z galerii kilkadziesiąt zdjęć - będę robić od nowa - może wyjdą lepsze .
A leczo nie wstawiałam jeszcze - za troche będę robię pierwsze to wstawię.
malybok 2009-08-13
ja mam w ogródku tylko kilka nasturcji więc za mało na to by robić w słoikach,ale podziwiam Twoją pomysłowość :))
kropka7 2009-08-13
Jadłam kiedys, są znakomite i prawie jak kapary...
polecam, bo nasze krajowe....
pieknego dnia życzę...:-)****
ciarkaa 2009-08-14
a to mi niespodianka nie wiedzialam wiedzialam ze mozna cos takiego wykabinowac:)
spoko73 2009-08-31
Też je kiedyś namiętnie robiłam - kiedy była nasturcja w ogródku :)
Fajne, jako dodatek do sałatek.
cuisine 2009-09-24
Zapraszam do mnie - również mam te "polskie kaparki" :)
http://www.garnek.pl/cuisine/6068681/marynowane-nasiona-nasturcji-a