Pikantne leczo z wieprzowiną wg Babcigramolki

Pikantne leczo z wieprzowiną wg Babcigramolki

:
Trochę bardziej pracochłonne niż takie z kiełbasą – ale za to pyszne .

Czas : 1,5 godziny

Składniki :

0,35 kg wieprzowiny od szynki
3 średnie cebule ( ok. 25 dag )
0,5 kg pomidorów
0,5 kg papryki ( ja wzięłam 4 papryki mniejsze w 4 kolorach )
2 małe papryczki chili ( świeże lub suszone lub mielone chilli )
0,30 dag pieczarek
sól
pieprz mielony
szczypta cukru
1 łyżka sosu sojowego ( lub maggi )
10 dag smalcu
1 łyżka oleju słonecznikowego
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 szklanka wody


Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę .Polać sosem sojowym, olejem. Posypać szczypta mielonego pieprzu i dobrze wymieszać . Zostawić na 10 minut.
Na patelni rozgrzać 1/3 smalcu i obsmażyć mięso na rumiano – mieszając. Przełożyć do średniego garnka .
Na patelnię dodać następne 1/3 smalcu i pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć na rumiano mieszając .
Dołożyć do garnka razem z pokrojoną w piórka cebulą , zielem angielskim, liściem laurowym , papryczkami chili , wodą i dusić na małym gazie 45 minut. Jeżeli trzeba dolać odrobinę wody .
W tym czasie sparzyć pomidory i zdjąć z nich skórkę , a potem pokroić w pół plasterki. Odstawić na bok .
Rozkroić papryki na pół , usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Rozgrzać resztę smalcu i smażyć na małym gazie 20 minut – mieszając .
Przełożyć do miseczki a na patelnię dać pomidory i dusić je mieszając aż się rozgotują ( ok. 10 minut ) .
Gdy mięso jest już miękki dodać do niego paprykę i pomidory. Dusić jeszcze 10 minut. Doprawić solą , pieprzem , chilli i szczyptą cukru.

Dlaczego robię na smalcu zamiast na oleju ? To tak trochę z sentymentu do kuchni węgierskiej gdzie wbrew obiegowej opinii króluje smalec , a nie olej czy oliwa ( przynajmniej w tej tradycyjnej ).

dodane na fotoforum:

anita591

anita591 2009-08-19

♥.•*´¨`*•.¸♥•.¸♥¸.•*´¨`*•.♥
.¸♥♥.•*´`*•.¸♥PIĘKNEGO I
RADOSNEGO DNIA ŻYCZĘ :P:):):)

ada40

ada40 2009-08-19

Pozdrawiam milo i serdecznie.

kopytka

kopytka 2009-08-19

z wieprzowiną to ja lubię- nie lubię tylko z parówkami.. a tak ogólnie to nie lubię parówek....

rzelka

rzelka 2009-08-19

no Kochana, stwierdzam że powinnaś wydać jakąś książkę kulinarną, chyba że masz już takową na swoim koncie;)

bytom

bytom 2009-08-19

napewno bedzie smaczne pozdrawiam

gener

gener 2009-08-19

Ślinka cieknie na sam widok.
Pozdrawiam cieplutko.

bunia

bunia 2009-08-19

rzelka - hi hi hi . ,, Książkę " to sobie dzieci same wydrukują . Moim zadaniem jest spisać wszystkie używane w rodzinie przepisy - ugotować to i zrobic zdjęcie . Czasem trzeba gotowac 2-3 razy aż się zdjęcie w miarę uda . Jeszcze trochę to potrwa aż nazbieram wszystko co gotuję , bo po drodze zawsze mi coś nowego wpadnie w oko i chcę sprawdzić .

dorocik

dorocik 2009-08-19

Podziwiam Twoje kulinarne zacięcie i zdolności, a na dodatek umiesz wszystko pięknie pokazać :)))
re: ten Elementarz wypatrzylam w księgarni i gdyby nie ponad 40 zl, to bym go z sentymentu kupila, ale nie bylo problemu z zezwoleniem na zrobienie kilku foteczek

luna19

luna19 2009-08-19

uch.. wypluskalam sie za wszystkie czasy ;))))
ludzi malo, wody dużo.. raj ;))))

zabka7

zabka7 2009-08-19

mhmhm ale bym chetnie posmakowala

rudy13

rudy13 2009-08-19

wspaniałe masz hobby, a jakie smaczne...
czasem robię podobne leczo, ale zamiast chilli daję czosneczek, mięsko... jakie mam, niekiedy dodaję też ziemniaków pokrojonych w plasterki .... Twoja wersja ostra !!!!

waszka

waszka 2009-08-19

pychotka:)

goll85

goll85 2009-08-19

Witam serdecznie , spokojnej nocy zycze:))
ps:powiem krotko ,acz zwiezle
CUDNE!!!

musska

musska 2009-08-19

mniammniam

asiola

asiola 2009-08-19

:( a ja uwielbiam jeść a gotować nie lubię :(
mniam napatrzeć się nie mogę na te Twoje pyszności :)

kropka7

kropka7 2009-08-19

Pozdrawiam wieczorkiem...dzis mam znów diete....
herbatka musi wystarczyć..
pozdrawiam cieplutko..:))))

betaww

betaww 2009-08-19

JAK ZWYKLE U CIEBIE PYSZNOŚCI..POZSRAWIAM....

kropka7

kropka7 2009-08-19

Dziękuję Grazynko za gratulacjie
i jest mi bardzo miło, że jestem wsród Twoich ulubionych...:)))
pięknego dobranoc !!!!

wiolusk

wiolusk 2009-08-19

Napewno smaczne, moze znasz jakies inne leczo z cukini bo u mnie bardzo obrodzily

mcfeely

mcfeely 2009-08-19

leczo smakołyk mmmm ... pozdróweczki słodziuchne :)

bunia

bunia 2009-08-20

wiolusk- z cukinii można robić takie samo leczo jak to ( dać zamiast pieczarek na ta proporcję ok 0,5 kg pokrojonej w kostkę obranej cukinii ) .Dodać ją tak w połowie duszenia mięsa .Reszta tak samo.

b0zenka

b0zenka 2009-08-20

Dzień sie już zbudził Ja też... więc pierwsze słowa do Ciebie to...DZIEŃ DOBRY miłego dnia...

kopytka

kopytka 2009-08-20

miłego i słonecznego dnia...

dodaj komentarz

kolejne >