Szybka , typowo letnia jarzynka , lub danie wegetariańskie .
Czas 45 minut
Składniki :
¼ główki białej kapusty ( ok. 0, 5 kg )
¼ kostki masła
1 pęczek koperku
2 łyżeczki ( czubate ) koncentratu pomidorowego
cukier
sól
pieprz mielony
Kapustę pokroić w paseczki – zalać lekko osolona woda i gotować 30 minut ( od zagotowania ) .Odcedzić . Włożyć ponownie do garnka , dodać masło, pokrojony koper i dusić 10 minut. Włożyć koncentrat. Wymieszać . Doprawić solą , mielonym pieprzem i cukrem .
Podawać jako jarzynkę do mięs lub jako samodzielne danie z ziemniakami z wody lub kluchami na parze .
dodane na fotoforum:
kropka7 2009-08-26
Mniam, mniam..wrrrrrr....głodzik sie odzywa.....
a to dobra metoda na głoda...:-)
pozdrowionka..:-)
tina03 2009-08-26
bardzo dobra jest taka kapustka,
pamiętam jak moja babcia taką robiła
i dodawała do niej jeszcze
rozgniecionego gotowanego ziemniaczka....
.....pycha ))))))
siestala 2009-08-26
:) u mnie , a raczej w domu mojej serdecznej przyjaciolki, zwalo sie to "kapusta gestowana"- Jej Rodzice pochodzili z kresow i zawsze myslalam, ze ta potrawa jest wlasnie lwowska- roznica jedynie w tym, ze wedle tamtego przepisu kapusta byla zageszczona odrobina maki. Pozdrowienia:)
bunia 2009-08-26
siestala- nazwy nie znałam - a co do pochodzenia to moja Prababcia spod Wilna pochodziła i mąka owszem zagęszczała - ja czasem też - ale latem wolę taką bez .
mcfeely 2009-08-26
mmmmm :P pycha
zofiam 2009-08-26
Jaka smaczna jest taka kapustka,lubię też z jabłkami .....
ijkk1 2009-08-26
lubię kapustę z przecierem ,ale robię też ciut inaczej - gotuję od razu z przecierem,zagęszczam mąką i dodaję trochę śmietany - lubię właśnie taką ,bo mi przypomina kapustę z gołąbków ,które uwielbiam jeśc ,ale nie lubię ich robic - pozdrawiam (*,*)
mrrru35 2009-08-26
ooo cos podobnego przedwczoraj robilam....tylko koperku nie dodaje,bo ma zbyt intensywny smak i uwazam,ze psuje smak kapusty...dodaje jeszcze pokrojona w kostke usmazona na patelni kielbaske:-)
basik57 2009-08-26
A co z cebulka zrumieniona na zloto na patelni???
Nie dodajecie zadnej cebulki???
rudy13 2009-08-26
taką kapustkę uwielbiam.... dobrze, że mi przypomniałaś... muszę znów zrobić...
pozdróweczka.... :)))
basik57 2009-08-26
Dzieki Buniu. Uspokoilas mnie . Myslalam ze zapomnialas o cebulce:))) Nastepnym razem sprobuje i ja kapuste bez cebuli.
Moze to i lepiej, nie bedzie potrzebny Raphacholin:)))
Serdecznie pozdrawiam.
graziac 2009-09-01
Pozdrawiam Cię przy tej kapustce serdecznie i życzę spokojnej nocy...