Kapusta biała duszona z koperkiem-na pomidorowo:

Kapusta biała duszona z koperkiem-na pomidorowo:

Szybka , typowo letnia jarzynka , lub danie wegetariańskie .

Czas 45 minut

Składniki :

¼ główki białej kapusty ( ok. 0, 5 kg )
¼ kostki masła
1 pęczek koperku
2 łyżeczki ( czubate ) koncentratu pomidorowego
cukier
sól
pieprz mielony

Kapustę pokroić w paseczki – zalać lekko osolona woda i gotować 30 minut ( od zagotowania ) .Odcedzić . Włożyć ponownie do garnka , dodać masło, pokrojony koper i dusić 10 minut. Włożyć koncentrat. Wymieszać . Doprawić solą , mielonym pieprzem i cukrem .
Podawać jako jarzynkę do mięs lub jako samodzielne danie z ziemniakami z wody lub kluchami na parze .

dodane na fotoforum:

kropka7

kropka7 2009-08-26

Mniam, mniam..wrrrrrr....głodzik sie odzywa.....
a to dobra metoda na głoda...:-)
pozdrowionka..:-)

tina03

tina03 2009-08-26

bardzo dobra jest taka kapustka,
pamiętam jak moja babcia taką robiła
i dodawała do niej jeszcze
rozgniecionego gotowanego ziemniaczka....
.....pycha ))))))

siestala

siestala 2009-08-26

:) u mnie , a raczej w domu mojej serdecznej przyjaciolki, zwalo sie to "kapusta gestowana"- Jej Rodzice pochodzili z kresow i zawsze myslalam, ze ta potrawa jest wlasnie lwowska- roznica jedynie w tym, ze wedle tamtego przepisu kapusta byla zageszczona odrobina maki. Pozdrowienia:)

bunia

bunia 2009-08-26

siestala- nazwy nie znałam - a co do pochodzenia to moja Prababcia spod Wilna pochodziła i mąka owszem zagęszczała - ja czasem też - ale latem wolę taką bez .

mcfeely

mcfeely 2009-08-26

mmmmm :P pycha

zofiam

zofiam 2009-08-26

Jaka smaczna jest taka kapustka,lubię też z jabłkami .....

betaww

betaww 2009-08-26

WITAJ BUNIU ....WIDZE, ŻE MAMY JEDNAKIE KORZENIE....POZDRAWIAM CIEPLUTKO,,,:)))

yvonne7

yvonne7 2009-08-26

a ja lubię i z mąką i bez mąki :)
i z koncentratem też :)))

ijkk1

ijkk1 2009-08-26

lubię kapustę z przecierem ,ale robię też ciut inaczej - gotuję od razu z przecierem,zagęszczam mąką i dodaję trochę śmietany - lubię właśnie taką ,bo mi przypomina kapustę z gołąbków ,które uwielbiam jeśc ,ale nie lubię ich robic - pozdrawiam (*,*)

yvonne7

yvonne7 2009-08-26

ależ proszę bardzo!
kolekcjonuj, oprawiaj i rób z tym, co chcesz ;)))

domi81

domi81 2009-08-26

Na nastepnym razem wyprubuje:-)
pozdrawiam

mrrru35

mrrru35 2009-08-26

ooo cos podobnego przedwczoraj robilam....tylko koperku nie dodaje,bo ma zbyt intensywny smak i uwazam,ze psuje smak kapusty...dodaje jeszcze pokrojona w kostke usmazona na patelni kielbaske:-)

wiolusk

wiolusk 2009-08-26

Robie bardzo podobnie, i to nawet wczoraj , ja ja lubie z mlodymi ziemniaczkami.

eriska5

eriska5 2009-08-26

uwielbiam taką kapuste ,nieraz dodaję odrobine kwasku.Pozdrawiam cieplutko:)))

basik57

basik57 2009-08-26

A co z cebulka zrumieniona na zloto na patelni???
Nie dodajecie zadnej cebulki???

bunia

bunia 2009-08-26

basik57- ja nie , no chyba ze robię kiełbasę w kapuście - wtedy tak.

rudy13

rudy13 2009-08-26

taką kapustkę uwielbiam.... dobrze, że mi przypomniałaś... muszę znów zrobić...
pozdróweczka.... :)))

basik57

basik57 2009-08-26

Dzieki Buniu. Uspokoilas mnie . Myslalam ze zapomnialas o cebulce:))) Nastepnym razem sprobuje i ja kapuste bez cebuli.
Moze to i lepiej, nie bedzie potrzebny Raphacholin:)))
Serdecznie pozdrawiam.

graziac

graziac 2009-09-01

Pozdrawiam Cię przy tej kapustce serdecznie i życzę spokojnej nocy...

dodaj komentarz

kolejne >