Odmiana w podawaniu gołąbków
Czas : 3 godziny
Składniki :1 główka kapusty
1 kg mięsa mielonego ( wołowo –wieprzowego )
2 woreczki ugotowanego na pól miękko ryżu ( 30 dag suchego )
3-4 usmażone na złoto cebule ( pokrojone drobno )
1 pęczek usiekanego koperku
3 jajka
sól
pieprz mielony
maggi w płynie
1 łyżki masła
200 mll słodkiej śmietanki
2 łyżki mąka do zagęszczenia sosu
Mięso wyrobić z ryżem , cebulą , koperkiem , jajkami i przyprawami . Kapustę zalać wodą w dużym garnku . Doprowadzić do wrzenia. Zdejmować kolejno sparzone największe liście , jak trzeba ściąć najgrubsze nerwy z liści ( z tej porcji powinno wyjść ok. 25-30 gołąbków ).Na środek każdego liścia kłaść porcję farszu . Zwijać liść zakładając dwa brzegi do środka, a potem rolując w pakunek.
Na dno garnka położyć nie wykorzystane liście kapusty. Na nich układać gołąbki zagięciami do dołu . Zalać wodą .Dusić 45 minut . W osobnym rondelku rozpuścić masło, wsypać pokrojony koperek i chwilę smażyć mieszając .Dodać mąkę .Zamieszać Wlać śmietankę i ½ litra wywaru z gotowania gołąbków .
Przepraszam za jakość zdjęcia - coś nie wyszło.
dodane na fotoforum:
mcfeely 2009-09-01
o matko! niebo w gębie... uwielbiam gołąbki :D ... miłego popołudnia :)
yvonne7 2009-09-01
no i znowu ślinotoku dostałam! :)))
pycha! pycha! i jeszcze raz pycha!
uwielbiam gołąbki - szczególnie na zimno!
:)))
kefraya 2009-09-01
wystarczy zernąć do naszej Buni i dylemat zażegnany- ''Co na Obiad"?!;)
Cudownego popołudnia:)
dolores 2009-09-01
pozdrawiam cieplutko i dziekuje za odwiedzinki....smaczne zaserwowane dani..mmmm i jak tu nie byc łodnym:))
aniakar 2009-09-01
A wiesz,że ja często robię gołąbki....ale wg takiego przepisu nie robiłam.....chociaż uwielbiam koperek..... mam zapas na całą zimę..... a mięso przesmażam..... trzeba spróbować tego przepisu...pozdrawiam....miłego wieczoru....
guniu72 2009-09-01
O nieba!!!
Mam wpis od samej BUNI!!!
To dla mnie naprawdę zaszczyt.Często do Ciebie zaglądam i podziwiam.
Dzięki za komentarz.Cieszę się i pozdrawiam serdecznie :)
halinag 2009-09-01
Gołąbki pycha jak wszystkie potrawy które podajesz............miłego wieczoru i spokojnej nocy
martynw 2009-09-01
gwiazdka postawiona... na pewno skorzystam z przepisu.. gołąbki to moja ulubiona potrawa:):) pozdrawiam:):)
bunia 2009-09-01
gunia72-Kochana ja do Was wszystkich często zaglądam , ale po prostu nie daję rady do wszystkich pisać .Jest mi strasznie miło ,że tyle osób tu zagląda .Wyobraź sobie że mój profil jest jako ulubiony u ponad 1100 osób . Z wieloma koresponduję - ale co dzien zaglądać do każdego nie dam rady - a co dopiero napisać . Musicie mi wybaczyć .
asiola 2009-09-01
gołąbki pycha, pycha, tylko ciągle przy gotowaniu kapusta ta na dole garnka mi się przypalała, koleżanka doradziła mi, żeby na dnie ulożyć kostki np. schabowe, albo skrzydełka z kurczaka.... i już po problemie, już mi się nic nie przypala - garnek cały a gołąbki pycha :)
pozdrówka :)
reni50 2009-09-01
uwielbiam gołąbki...
bunia 2009-09-01
asiola- ja mam taki duży garnek do gołąbków z bardzo grubym dnem , nic mi się nie przypala - ale pomysł zapamiętam .Dziekuję .
rudy13 2009-09-01
no tak, późna pora, a tu znów pyszności zaserwowane... popatrze se choć na nie.... :))))
dasdan 2009-09-01
to ja poproszę ze cztery tak na początek :) pozdrawiam i smacznego wszytkim życzę
magdabo 2009-09-02
Bardzo lubię gołąbki ...
miłego wtorku ((*_*))
graga35 2009-09-03
jak wszytkio pieknie podane u Ciebie......
domi97 2009-09-04
ale mi się ich chce !!! a nie ma chętnego do zrobienia takich gołąbków
sense 2009-09-05
moją ulubioną potrawą są gołąbki jarskie. Nie jem mięsa, może dlatego tylko takie kiedykolwiek robiłam. Sęk w tym, że trudno, by farsz gołąbków jarskich, był tak "ścisły" jak w gołąbkach mięsnych. Dodaję jajko i bułkę tartą, ale nadmiar tego powoduje, że tracą na smaku. Buniu, masz może jakiś pomysł, by to wszystko bardziej było zwięzłe?. A może Ty masz propozycję, na takie gołąbki?.