Naszła mnie chętka na tajskie smaki .A że czasu było mało to wyszła pośpieszna zupka- smaczna , aromatyczna i najważniejsze z krewetkami.
Czas : 30 minut
Składniki :
4 gotowane ,, krewetki "surimi ( ja kupiłam w zalewie pikantnej )
4 uformowane - malutkie ,,szczypce kraba "( też w zalewie pikantnej )
1 szklanka buliony drobiowego
1 szklanka mleczka kokosowego
1 łyżka marynowanego imbiru
1 łyżka pokrojonej w cienkie paseczki marchewki
2 łyżki pokrojonego w cienkie paseczki wypestkowanego ogórka
1 łyżeczka cienkich paseczków skórki cytrynowej
pieprz cytrynowy
sos sojowy
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju
½ łyżeczki kurkumy
garść makaronu ryżowego
Marchewkę dusić mieszając na oleju przez 2-3 minuty. Zalać bulionem i gotować 10 minut. W tym czasie na patelni zrobić karmel z cukru , wrzucić imbir , ogórka i skórkę cytrynową , kurkumę .Wlać mleczko kokosowe, i dusić też 10 minut. Wlać do bulionu. Włożyć ,, krewetki " i ,, szczypce kraba ".Doprawić sosem sojowym i pieprzem cytrynowym .
Makaron zalać w garnuszku wrząca wodą i trzymać na małym gazie 5 minut. Odcedzić , dodać do zupy.
dodane na fotoforum:
gabi99 2009-09-02
Pięknie podane.
mcfeely 2009-09-02
smaczny obraz :D
luna19 2009-09-02
o hohooo ... jakie tu u ciebie smaczki wysmienite ;))))
mniam.. ja sie musze do ciebie wprosic na taki obiadek ;)))))
bunia 2009-09-02
karo66- dziękuje , ale Ci ,że to tylko namiastka dań tajskich - takie dosmaczanie z dostępnych na rynku produktów. Kuchnia tajska ma tyle bogatych smaków i trzeba wielu ( najlepiej świeżych ) produktów.
sten01- jezeli tylko to co żona ugotuje wg moich pomysłów smakuje Ci to bardzo się cieszę .
renia739 2009-09-02
stenn...nie tylko twoja zona ja sam takze lubie tu zagladac i cos niecos podpatrzec .bunia ma super galerie..nalezy jej sie medal ..pozdrawiam ..i milego dnia .
luna19 2009-09-02
a no niewiem... wyslalam 3 fotki potrawy i moje... a czemu nie dali ani nie zawiadomili .... pojecia nie mam
klaudyn 2009-09-02
(¯`•.•´¯)`CUDOWNEGO DNIA
(¯`•.•´¯)`RADOŚCI I SŁONKA
(¯`•.•´¯)POZDRAWIAM UŚMIECH
(¯`•.•´¯) I BUZIAKI
ZOSTAWIAM:}
intma43 2009-09-02
Buniu, ależ zapraszam na kawę- ciacha nie ma, ale w miłym towarzystwie sama kawa też smakuje. Miłego popołudnia :))
yvonne7 2009-09-02
nooooooooo Kochana!
Jak Ty mi tu będziesz takie specjały pokazywać - to ja sobie zaślinię klawiaturkę i będzie i po laptopie i po necie!
:)))
agas28 2009-09-02
cudo
kopytka 2009-09-02
nie jestem wybredna...zjadam wszystko, no prawie wszystko..ale krewetkom mówię zdecydowanie NIE..
ja wierzę że to jest dobre - ale ja NIE...
bunia 2009-09-02
kopytka- tak na prawdę to te krewetki sa lekko oszukane .One sa formowane z mielonego miesa krabów tak jak paluszki krabowe .Te małe szczypce krabów zresztą też .Tak po prostu ładniej wygladają .Smakowo trochę nijakie - zdecydowanie wole prawdziwe - ale takie były .A po za tym te prawdziwe to raczej nie na moja kieszeń.
rudy13 2009-09-02
jadłam kiedyś świeże krewetki, objadłam się jak bąk... takie były pyszne... za tym tajskim daniem jestem na TAK... !!!!
czasem czegoś nie lubimy lub nie jemy, bo po prostu nie znamy...
tinka 2009-09-03
bardzo smakowicie wygląda
pianka 2009-09-03
.(' " " ()
("( 'o' , )..Gorąco pozdrawiam !!!:)
(")(")(,,)..Dużo uśmiechu zostawiam!!!:)
(¨`•.•´¨)
agat39 2009-09-03
...........Buniu jesteś niesamowita....serdecznie pozdrawiam miłego dnia.......:-))