Włosi dodają do sosu bolognese pieczarki – ja dodałam uduszone na maśle prawdziwki . Pycha .
Czas : 1 godzina
Składniki :
makaron penne ( tak na dwie porcje – wg potrzeby )
25 dag mięsa mielonego ( wieprzowina mieszana z wołowiną )
przecier pomidorowy ( ok. 5 dag )
2 łyżki uduszonych na maśle borowików ( mogą być mrożone lub ze słoika – a jak nie ma to udusić na maśle na rumiano kilka pieczarek lub innych grzybów )
3 łyżki oleju ( jak kto lubi to oliwy )
sól
pieprz mielony
papryka mielona
½ łyżeczki miodu
oregano
majeranek
tymianek
bazylia
2 ząbki czosnku
3 szklanki bulionu wołowego ( może być ½ Bulionetki wołowej Knorra + 3 szklanki wody , lub bulion wołowy z kostki )
Na głębokiej patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim mięso mielone na rumiano , rozdrabniając je w trakcie smażenia na drobne kawałki . Dodać borowiki . Wlać bulion i gotować na małym gazie ok. 50 minut ( płyn odparuje do objętości 1 szklanki. Dodać przecier pomidorowy , roztarty czosnek . Doprawić pieprzem, miodem i ziołami do smaku .Dusić jeszcze 10 minut .
W czasie kiedy sos się dusi ugotować w osolonym wrzątku al dente makaron .Odcedzić .
Są dwie szkoły podawania – albo polewać makaron sosem na talerzu , albo wrzucić makaron do sosu i chwile poczekać by wchłonął częściowo sos – moim zdaniem ta wersja jest smaczniejsza choć mniej efektownie wygląda .
A prawdziwy sos bolognese powinien gotować się bardzo- bardzo długo , nawet 2- 4 godzin .
Jeszcze jeśli chodzi o dodatek miodu. Przekonałam się ,że odrobina miodu dodana do dań mięsnych doprawianych ziołami doskonale uwypukla ich smak .
dodane na fotoforum:
cypryjka 2009-09-26
dzien dobry :) uwielbiam.............. ale niedawno mialam, to poczekam jeszcze troche bo faktycznie, sos dusi sie dlugo, ja go zostawiam na ok. 4 godziny na wolnym ogniu, za to robie wiecej i do zamrazarnika :)
bunia 2009-09-26
cypryjka- witaj - rzadko mam cierpliwość by zrobić taki prawdziwy sos bolognese - a przydało by się . Masz rację , trzeba ugotować cały gar i zamrozić bo gotowanie 1,5 szklanki na nas dwie przez 4 godziny to nie na moją cierpliwość .
beata1 2009-09-26
¸.•*Przyjaźń niczym kwiat,
¸.•*ozdabia cały świat.
¸.•*Maleńki czy duży,
¸.•*zostawia w sercu ślad.<><><>
Wspaniałego dzionka i pozdrowionka:):):)
kolombo 2009-09-26
Żeby życie nie bolało
- trzeba je szanować.
Żeby do Nas wciąż się śmiało
- urazów nie chować.
Trzeba zawsze mieć nadzieję,
- że po trudnej chwili,
Szczęście do Nas się uśmiechnie
- ludzie będą mili.
Bo jesteśmy na tej Ziemi,
chwilkę bardzo krótką,
więc starajmy się, by ona
była dla nas - barwną nutką.
Cudownego weekendu życzę<><><>
mcfeely 2009-09-26
niam niam :)
rudy13 2009-09-26
Buniu.... takie danie to niebo na talerzu.... narobiłaś mi ochoty.... trzeba zakasać rękawy i zabrać się do roboty.... :)))
malybok 2009-09-26
patrzę na to danie i sobie myślę: ziemniaków nie mam na zimę bo był nieurodzaj, będziemy więc jedli kasze i makarony, a ta potrawa jest bardo smakowita:))
pipi96 2009-09-26
●═══════◄▒▒►═════════●
_________,-~-____---___,-~-_
________/__-_,?_______`__-__
_________`_/`________?__?_/
_________`-|____a___a?___|-?
___________|____/(_)____|
________________|_/___/
____________-`________,?-_
_________,?__,?_`---?_`___`_
________/___/_____:________
______,?___/______:_________`_
____,?_____|______:______|_____`_
___|_____,?|______:______|`______|
___`___,?__-_____:_____/-__`___,?
_________/___`____:___,?___
___""-_,?______`__:_,?______`_,-""_
_/_,-__`_________)_(_________?_,-__
(_(___`________,?___`________,?___)_
__________,?_______`_____/____/_/
__`_`__,?__/_______________`__,DOBRANOC
fryz1 2009-10-04
Takie pychotne jedzonko!! Uwielbiam makarony podawane na różne sposoby.Przepis sobie spisałam , dziękuje bardzo i pozdrawiam.