Jak trafia mi się ligawa wołowa to obowiązkowo są bitki lub zrazy zawijane .
Czas : 2 godziny
Składniki :
40 dag ligawy wołowej
40 dag cebuli
2 łyżki smalcu
3 suszone grzybki
sól
pieprz mielony
1 łyżeczka miodu
4 łyżki mąki
5 szklanek wody
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
sos sojowy
szczypta papryki mielonej ( słodkiej )
Mięso przekroić na 4 bitki tak by przecinać włókna a nie kroić wzdłuż włókien. Rozklepać tłuczkiem do mięsa .Posolić , popieprzyć , oprószyć mąką (3 łyżki - strzepnąć nadmiar mąki ) .Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć na nim bitki z obu stron . Przełożyć do rondla .Pokroić drobno cebulę . Dodać do mięsa .Na patelnię wlać szklankę wody i zagotować .Wlać do mięsa . Dolać resztę wody , liście laurowe i ziele angielskie , grzybki suszone . Doprowadzić do wrzenia .Zmniejszyć gaz i dusić przez 1,5 godziny tak by mięso było miękkie, cebula się rozgotowała , a płyn odparował do objętości 1,5 szklanki .Wyłowić liście, ziela i grzybki. Grzybki pokroić i wrzucić powrotem do garnka. Doprawić sosem sojowym i mieloną papryką , miodem .Zagęścić 1 łyżka mąki rozrobioną w odrobinie zimnej wody .
Ja podaje z kaszą gryczaną na sypko i kiszonymi ogórkami .
Doprawiam odrobiną miodu bo przełamuje on doskonale smak dużej ilości cebuli i sos nabiera smaku .
dodane na fotoforum:
gooja 2009-10-04
Kasza gryczana pychotka.....
mcfeely 2009-10-04
pycha :)
kirena 2009-10-04
Pyszne danie.Ja zwykły gulasz lubię z kaszą i ogórkiem...Ligawa jest drogim mięsem...Pozdrawiam i miłego wieczoru życzę.
jaworr 2009-10-04
Wszystko mi się podoba, aż dostałam smaku na coś dobrego bo podrażniło mój zmysł smaku....
Miłego wieczoru.......
pianka 2009-10-04
☆•*'¯*•.☆
...*•-•*☆ ..)
……. .•*☆ DOBRY:)* ☆
…. .•*☆ WIECZÓR:)* .•*¯¯*•.
….( ……. .•*,•*¯*×...)
….*•.¸_¸.•* ..*•.¸_¸.•*
bunia 2009-10-04
kirena - masz rację - ligawa do tanich nie należy - w ogóle ładna wołowina nie jest tania . Ale na bitki lub zrazy nie da się innego mięska użyć . Zrobiłam 4 porcje po 10 dag ( kosztowała jeśli dobrze pamiętam po 23 zł za kg - to za 40 dag dałam ok 10 zł ) to tak drogo nie wyszło - 2,50 za mieso na 1 porcję .To tylko tak sie wydaje - czasem to drogie mięso jest ekonomiczniejsze niż tanie bo nic z niego nie odchodzi .Jak dla mnie sos jest w tym wszystkim najważniejszy .
vesper5 2009-10-04
witam i pozdrawiam serdecznie !!!
ewulekm 2009-10-05
miłego poniedziałku :-) pozdrawiamy.
halinag 2009-10-05
ligawa jest przepyszna tylko rzadko ją można dostać...no i ten sosik potem mniam.....danie super ja tylko kaszy gryczanej nie lubię i nie umiem polubić