W sumie bardzo prosty sos . Ciekawy ze względu na możliwość wykorzystania suchych kawałków razowego chleba i bardzo drobno połamanych kawałeczków suszonych grzybów .
Czas : 2 godziny
Składniki :
30 dag chudego mięsa z łopatki ( lub od szynki )
4 cebule
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
3 łyżki mączki grzybowej
2 kromki zmielonego suszonego razowca
sól
pieprz mielony
2 łyżeczki mielonej papryki
maggi w płynie
4 szklanki wody
Pokroić mięso i cebulę w kostkę ( jak na gulasz ) .Wrzucić do garnka . Dodać ziele angielskie, i liść laurowy , szczyptę soli , pieprzu i mielonej papryki .Zalać wodą i dusić przy uchylonej pokrywce przez godzinę ( woda powinna odparowywać ) .Dodać mączkę grzybową .Dusić jeszcze przez 30 minut . Doprawić do smaku maggi , pieprzem mielonym i papryką . Zagęścić sos zmielonym suchym razowcem .Zagotować .
Mączkę grzybową robię mieląc w młynku do kawy ( elektrycznym ) pokruszone kawałki suszonych grzybów .A piętki z razowca i kromki zbyt suchego razowca mielę w maszynce do mięsa i używam do zagęszczania sosów mięsnych ( trzeba tylko by się w sosie rozkleił ) .
Podałam do Klusek śląskich
https://www.garnek.pl/bunia/2781836/kluski-slaskie
i Kapustą kiszoną obgotowaną z koperkiem
https://www.garnek.pl/bunia/2944497/kapusta-kiszona-obgotowana-z
dodane na fotoforum:
yvonne7 2009-11-03
No Kochana - tą mączką grzybową to mnie ujęłaś. Chodzi mi o nazwę. Ja bym napisała "mielone, suszone grzyby" - na "mączkę" w życiu bym nie wpadła :)))
Bardzo mi się podoba!!! (i określenie i danie)
serce07 2009-11-03
łał skad ty buniu masz takie pomysly
setulow 2009-11-03
a u ciebie jak zwykle pychotki :)
misiaka 2009-11-03
pycha,
...⋟✫⋞...Cudownych:) ⋟✫⋞
........⋟✫⋞...snów :) ⋟✫⋞
.....⋟✫⋞....D O B R A N O C :) ⋟✫⋞
martynw 2009-11-03
ale zakusiłąś... a zapachniało w całym garnuszku:):)
gogogo 2009-11-03
Ale smakowitości prezentujesz , no no :)) pozdrawiam :))
rudy13 2009-11-03
Buniu, świetny przepisik na pyszny sos, ten to z pewnością wypróbuję... dzięki za pomysł... :))
boberek 2009-11-03
Witaj, ja też zagęszczam sosy chlebem razowym, ale tylko do wołowiny, natomiast suszone grzyby do sosów mielę w maszynce do mięsa a nie w młynku do kawy - z powodzeniem wystarczy!
Pozdrawiam.
malybok 2009-11-03
nie wpadłabym na taki pomysł aby robić mączkę z grzybów, tylko bym je całe gotowała.Dzieki za przepis:)