Domownicy bardzo lubią Rybę po grecku . Jednak ze względu na duszenie warzyw na oleju nie wszyscy mogą ją jadać .Robimy więc czasem taką rybkę .
Czas : ½ godziny + 12 godzin na odstanie
Składniki :1/2 kg filetów rybnych
2 cebule
2 marchewki
1/2 pietruszki
1/8 selera
1 średni przecier pomidorowy
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
pieprz mielony
sól
cukier
mąka
5 łyżek oleju
2 szklanki wody
Filety ryby przekroić na kawałki ( ok. 5 cm). Posolić , popieprzyć , oprószyć mąką i usmażyć na rumiano na oliwie ( 4 łyżki ). Odłożyć. Cebulę pokroić w ,, piórka „. Warzywa utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ). Na łyżce oleju zeszklić cebulę . Utarte warzywa zalać w garnku woda i dusić 20 minut. Włożyć ziele angielskie, liść laurowy . Przełożyć do garnka cebulę .Dodać przecier pomidorowy. Doprawić sos solą , pieprzem , cukrem wg uznania .Dusić 10 minut . W pojemniku lub słoju układać warstwami : gorący sos – rybę – sos – rybę i tak do wyczerpania składników. Wierzchnią warstwę ma stanowić sos. Zostawić na ok. 12 godzin by ryba przeszła sosem . Podawać na zimno.
Tak zrobiona ryba jest zdecydowanie lżejsza .Można też robić wersję zupełnie bez smażenia . Rybę ugotować w 2 szklankach wody .Odcedzić .Tą wodę użyć do duszenia warzyw . A cebulę zeszklić na suchej patelni . Jest to wtedy danie dietetyczne i spokojnie można je podawać osobom na diecie ( nawet cebulkę można wyeliminować jak dieta jest bardzo ostra ) .
A pelikan pilnuje ryby żeby porcja moja doczekała zanim zrobię herbatę – bo są na nią zakusy .
dodane na fotoforum:
stolica 2009-11-04
ALE PELIKAN JEST O ILE SIĘ NIE MYLĘ RYBOŻERNY - WIĘC UWAŻAJ .POZDRAWIAMY (((*-*))){{{*-*}}}
yvonne7 2009-11-04
strażnik świetny!
sama bym podjadła taką rybkę, jeszcze zanim trafiłaby do jarzyn :)))
serce07 2009-11-04
jej od dawna mam an to ochotke
bunia 2009-11-04
stolica- o kurczątko - wiedziałam ,że ktoś tą rybę podjada , ale nie byłam pewna Mama czy Pelikan .Jesteś pewna że to pelikany są rybożerne a nie moja Rodzicielka ?
serena 2009-11-04
pięknie podana pozdrawiam
gooja 2009-11-04
Uwielbiam rybke po grecku....ze względu na duża ilość warzywek....;-)
PYCHA...!!
stolica 2009-11-04
* Pelikany są głównie ptakami rybożernymi, chociaż od czasu do czasu żywią się skorupiakami, pierścienicami i szczątkami organicznymi.
* Technika łowienia ryb u poszczególnych gatunków pelikanów bywa różna. Pelikany różowe najchętniej łowią wspólnie, podczas gdy pelikany brunatne chwytają zdobycz podczas nurkowania.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pelikan_r%C3%B3
hope34 2009-11-04
o! uwielbiam rybkę - to cos dla mnie :)))
pozdrawiam serdecznie:)
lageria 2009-11-04
A ja już się bałam, że .........udusiłaś pelikana !!!! pozdrawiam :-)
adamowa 2009-11-04
Witam serdecznie Buniu :) Juz sobie zaplanowalam zrobic ten sos gulaszowy z ta "maczka grzybowa" a tu znowu cos czego dawno nie jadlam :) Ja jeszcze do tych wszystkich warzyw , ktore wymienilas dodaje por - jakos bardzo mi w tej kompozycji smakuje :) Wyglada tak apetycznie ze pewnie jak ten pelikan bym podkradala :) Pozdrawiam serdecznie
reni50 2009-11-04
mniam, mniam...
rudy13 2009-11-04
Buniu Kochana... narobiłaś mi nieziemskiego smaku.... rybkę po grecku uwielbiam... no i teraz musowo muszę zrobić, bo zaślinię klawiaturę i się na amen...
pozdrówka serdeczne... :))
malybok 2009-11-04
jestem głodomorkiem
wpadam tu wieczorkiem
obiadek zobaczyłam
w nocy o nim sniłam:)
dorkaw 2009-11-05
witam serdecznie") ja własnie tak robię te warzywka , duszę po prostu i są delikatniejsze, no i pycha:)