Akurat na post przed Świętami lub na dietkę .
Czas : 1 godzina
Składniki :
1 głowa karpia
okrojone w czasie sprawiania karpia kawałki mięsa przy skrzelach . ogon
kawałek ( tak z 10 cm )czystego fileta z karpia
1 duża marchewka
½ pietruszki
1/8 selera
sól
szczypta utartej gałki muszkatołowej
2 łyżki pokrojonego koperku
sok z cytryny
4 szklanki wody
½ słodkiej śmietanki
3 łyżeczki mąki
Szczypta kurkumy
1 szklanka ugotowanego grubego makaronu ( kokardki, rurki, łazanki )
Oczyścić głowę karpia ( usuwając oczy , krew , mięso ze skrzeli ) .Umyć dokładnie mięso ryby . Włożyć wszystko po za czystym filetem do garnka . Dodać warzywa . Lekko osolić ( ok. ½ łyżeczki ) . Gotować na małym gazie 40 minut . Przecedzić .Do wywaru włożyć czyste filety gotować 20 minut .W czasie gdy filety się gotują obrać białe mięso z łba , skrzeli i ogona i włożyć do zupy .Rozrobić mąkę z odrobiną zimnej wody i wlać do zupy- zagotować . Dodać do zupy śmietankę , makaron . Doprawić sokiem z cytryny, koperkiem , odrobiną maggi , szczyptą utartej gałki muszkatołowej .Wsypać szczyptę kurkumy by uzyskać lekko kremowy kolor .
Można włożyć kilka plasterków ugotowanej marchewki dla dekoracji .
Jeżeli zupa nie musi być dietetyczna to można dodatkowo doprawić pieprzem , a do gotowania dodać kawałek pora i cebuli , zielę angielskie i liść laurowy – doda to zupie smaku .
Gotuję ją często przed Świętami bo nie zawsze robię karpia w galarecie i w zasadzie po oczyszczeniu kupionego karpia ( ja robię filety bo nie znoszę jak mi się po talerzu pałętają ości – szczególnie przy kapuście ) i zostaje mi głowa , ogon i cała okrojona reszta która doskonale nadaje się na zupę .
dodane na fotoforum:
lenka42 2009-12-22
dzięki Buniu jak też tak robię pozdrawiam
kopytka 2009-12-22
Boże Narodzenie wkrótce, więc życzę Ci szczerze
Ciepłych chwil w rodzinie w Wigilijną Wieczerzę
Wszystko w złocie, zieleni, czerwieni
Niech Nowy Rok będzie pełen nadziei
By spełniło się choć jedno z twoich marzeń
Dużo szczęścia i niezapomnianych wrażeń!
iwkaz 2009-12-22
......((((_,»*¯*«ஐ»*¯*«,_))))
((_,»*¯**¯*«,_))ﯔ((_,»*¯**¯*«,_))
---WITAM PRZED ŚWIĄTECZNIE---
((_,»*¯**¯*«,_))ﯔ((_,»*¯**¯*«,_))
.........((((_,»*¯*«ஐ»*¯*«,_))))
•♥•Święta szybko się zbliżają,•♥•
•♥•w święta ludzie się kochają.•♥•
•♥•Przy dzieleniu się opłatkiem,•♥• •♥•płyną z oczu łzy ukradkiem.•♥•
•♥•Życzymy sobie wszystkiego•♥• •♥•najlepszego, dając w policzek♥• •♥•całusa wielkiego.•♥•
•♥•W nocy Jezus się urodzi•♥•
•♥•i serduszka nam odmłodzi.•♥•
•♥••♥••♥•Wesołe święta......♥•
•♥•oby takie były i oby wszystkie•♥•
•♥•życzenia się spełniły.•♥•´ ¦ ¦ ¦ ¦
_______________./.
____________ __>_<_
_____________Ѽ./ Ѽ
___________;->( ɕѼ Ҩ .
___________@.♥ '(█) ♥ *$
________Ѽ "( ()♥t (Ѽ)o*♥*
_______(█),-♥.-Ѽ _Q@,0 ɕ(█)
____________>o*oѼ @.<
_________o`-.♥.-@""-Q '♥~@'
______♥.'`Ѽ ♥ *Ѽ ɕҨ ‘♥ @`-.)
____Ѽ o (█). @* '-@Ѽ ’Q.*(█)’Ѽ
__________Ѽ -♥-'Ѽ ♥._ Ѽ
_______@.♥ '*Q ♥ *(█), @.♥ '*
___.♥' @ _ ɕ♥ _.-'~♥-. @ ´(♥)`-*.o
__.(█)* ♥ ..-' (Ѽ) o *.(Ѽ) 0 *(█)`)
_________...
vena7 2009-12-22
``````````{
````````{{*
````````{*~_______
```````{````<:<:<:>:>
``````{~`*`((((((^^^)
`````{`*`~((((((( `●`●
````{`*`~`)))))))). _ ' )
````{*```*`(((((((' ~
`````{~`*``*)))))`.`
``````{.*~``*((((``))_.♥-.
````````{``~* ))) `_.-'``
``````````{.__ ((`-*.*
````````````.*```~``*.
``````````.*.``*```~`*.
`````````.*````.````.`*.
````````.*``~`````*````*.
```````.*``````*`````~``*.
`````.*````~``````.`````*.
```.*```*```.``~```*``~ *.
..*``~```````````~`````*.
~~* ~~* ~~* ~~* ~~*.*
Wesołych bombek, złotych trąbek, anielskiego włosia i pieczeni z łosia. Makowca z sosnowca, rolady z szuflady i udanej Pasterki bez żadnej usterki. Wesołych Świąt oraz szczęśliwego nowego roku!!!!
boberek 2009-12-27
Bardzo lubimy ryby i oczywiście zupy z nich, więc napewno skorzystam z Twoich rad.
Pozdrawiam poświatecznie:)