Śledzik a*la Luna :

Śledzik a*la Luna :

Podpatrzone u Luny19 .Mniej więcej poznałam główne składniki – przepisu nie .Dopasowywałam ,, na oko „ .Pewnie smakowo jest zupełnie inny .

Czas : 20 minut

Składniki :

2 płaty śledzia w oleju
¼ szklanki oleju słonecznikowego
½ łyżeczki przecieru pomidorowego
2 łyżki wody
¼ szklanki pokrojonego w pół plasterki pora ( biała część )
½-1 łyżeczki przyprawy Gyros
szczypta mielonego zielonego pieprzu
syrop klonowy do smaku ( lub odrobina miodu lub cukru )
½ szklanki pokrojonej w drobną kostkę Fety
2 łyżki pokrojonej w paseczki czerwonej papryki
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki

Śledzia wyjąć z oleju i pokroić w paseczki ( tak po cm ). W garnuszku zagotować olej, wodę , przecier pomidorowy. Wrzucić por, paprykę i mieszając ogrzewać kilka minut na małym gazie. Doprawić do smaku przyprawą Gros, syropem klonowym , zielonym pieprzem .Ostudzić zalewę . Do zimnej domieszać natkę pietruszki i ser Feta . Wyłożyć na półmiseczek i obłożyć kawałkami śledzia.
Wstawić do lodówki i zostawić na kilka godzin by smaki się wymieszały .

dodane na fotoforum:

luna19

luna19 2009-12-28

tak szybko ? hehehe moim zdaniem powinny postac ze dwa dni :D
pewnie smakowały:)) z wyglądu fajne :))

bunia

bunia 2009-12-28

Pewnie na drugi dzień sa lepsze ale powiedz to mojej Mamie . Nie da rady- jak wywęszy śledzia - koniec .Nie ma śledzia.

aneciaa

aneciaa 2009-12-28

laj juz sledzik by mi przez gardlo nie przeszedl ja to przez caly rok nie zjem tyle rybki co w wigilie dlatego juz na teraz dosc :)

kopytka

kopytka 2009-12-28

oj = uwielbiam śledziki...
witam wieczorkiem... spokojnej nocki i pięknych snów...

jasiu46

jasiu46 2009-12-28

Będę papugował-można?

kropka7

kropka7 2009-12-28

Smakowicie i inaczej...ale musi być pyszny...
wypróbuje ... w przyszłym roku...hi, hi, hi
pozdrawiam Panie....:-)

dosia

dosia 2009-12-28

Podoba mi sie ten przepis! Musze to zrobic!

Sztuka życia - to cieszyć się małym szczęściem.— Phil Bosmans

Pozdrawiam i milego wieczoru zycze!

bunia

bunia 2009-12-28

jasiu46- pewnie ,że można .A najlepiej jeszcze trochę przerobić i dać swój przepis .Tym sposobem metoda prób i błędów dojdziemy do doskonałości i będzie Śledzik a*la Luna-Buna-Jasiu czyli LuBuJa ( hi hi )

rudy13

rudy13 2009-12-28

oj chyba takiego spróbuję na nowy rok....wygląda smakowicie....
pozdróweczka... :))

thea1

thea1 2009-12-28

mniam :)

jadpaw5

jadpaw5 2009-12-29

Ciekawy pomysł, muszę wypróbować

malybok

malybok 2009-12-29

zjem sledzie nawet " z beczki" podaję rękę Twojej Mamie:)

walter46

walter46 2009-12-29

Swięta radosne,święta i już po świętach,
z żalem powiedzieć by się chciało,
po wigilii i rodzinnych spotkaniach,
powspominać nam tylko pozostało śmiało.
Prezenty świąteczne już rozpakowane,
tylko zielona choinka pięknie ubrana,
o minionych świętach nam przypomina,
która niedługo też zostanie rozebrana.
Wrócimy do codzienności naszego życia,
kiedy nowymi sprawami się zajmiemy,
wtedy zapomnisz o świętach mówię Ci,
gdy w rytm szarych dni wpadniemy.
Niech nowo narodzone dziecię w Betlejem,
da wam siłę i nadzieję do następnych świąt,
byśmy w lepszym czasie i lepszym świecie,
mogli na drugi rok witać boże dziecię.

ZYCZE MIŁEGO,RADOSNEGO DNIA,ORAZ SPOKOJNEGO OCZEKIWANIA NA PRZYJSCIE NADCHODZACEGO NOWEGO ROKU.

fisiu

fisiu 2009-12-29

O, śledzik!
Pozdrowienia dla mamy :D

beata1

beata1 2009-12-29

Śliczna fotka:)
Pozdrawiam popołudniowo:):)
Miłego reszty dnia życzę:))))))

alka10

alka10 2009-12-29

UWIELBIAM TAKIE POTRAWY.POZDRAWIAM I ŻYCZE MIŁEGO WIECZORKU:))

dodaj komentarz

kolejne >