Nie mam pojęcia czy Jakub był zadowolony odkupując dziedzictwo Izaaka od brata – Ezaw z zapłaty na pewno był kontent .Lubię soczewicę i nie dziwię się decyzji Ezawa .
Czas :1 godzina
Składniki :
2 ćwiartki z kurczaka
1 duży ziemniak
1 puszka soczewicy
curry
kurkuma
kminek
pieprz mielony
szczypta mielonej papryki
2 łyżki masła
olej słonecznikowy
2 łyżeczki miodu
1 ząbek czosnku
1 szklanka bulionu drobiowego
2 łyżki płatków migdałowych
Ziemniaka obrać i pokroić w grubą kostkę .Posypać curry, kurkumą , pieprzem , kminkiem dodać roztarty ząbek czosnku , .Dobrze wymieszać . Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i smażyć ziemniaki aż się zarumienią .
Ćwiartki z kurczaka natrzeć pasta zrobiona z łyżki oleju, miodu , soli , pieprzu i mielonej papryki .Smażyć na rozgrzanym oleju aż się dobrze zarumieni z obu stron .Podlać bulionem ( ½ szklanki ) .Przykryć i i dusić aż będą miękkie
.Do ziemniaków dołożyć odsączona soczewicę , masło, 1 łyżeczkę miodu - wlać resztę bulionu .Zamieszać .Dusić na małym gazie aż płyn odparuje, a ziemniaki będą miękkie . Doprawić .
Podawać układając udka na warstwie ziemniaków z soczewicą posypane natką pietruszki i płatkami migdałowymi .
dodane na fotoforum:
luna19 2010-01-03
a co to za kuszenie? pysznie wygląda :)))))
milej niedzieli ... pozdrowionka
beata1 2010-01-03
Witam w to niedzielne popołudnie , śliczną mam dziś pogodę , dużo śniegu , świeci słonko , tak że wpadłam na chwilę na garnuszek przywitać się i pozdrowić :)))))))))))))))))))
bunia 2010-01-03
luna19- hi hi - tak mnie wzięło na ,, Opowieści biblijne " Kosidowskiego i oczywiście musiałam czepić się soczewicy .Gdzieś mi się pałętało w pamięci o soczewicy w przyprawach indyjskich - no i eksperymentowałam .Mogło być bardziej pikantne .Muszę wypróbować wersję z ryżem zamiast ziemniaków .
janka69 2010-01-03
Fajerwerki, śnieg, muzyka,
już szampana każdy łyka,
stary rok się w Nowy zmienia,
przeto szczęścia śle życzenia
wyśmienite danie))) pozdrawiam ceplutko
reni50 2010-01-03
ja dałabym się skusić...
nemala 2010-01-03
Wygląda smacznie :) ale ja soczewicę lubię tylko "uduszoną" na masełku i posoloną. Pyszny smak :)
ellah 2010-01-03
:) jak zawsze smakowicie :)
Buniu a ode mnie
PRZEPIS NA UDANY rok 2010:
Weź:
Kwartę dobrego humoru,
Kilogram smacznych potraw
Pół kubka szampana
Szczyptę optymizmu
Dziesięć centymetrów uśmiechu
Cały zapas przyjaciół
Muzyki - ile się zmieści
Połącz to wszystko
Żyj jakbyś świętowała każdego dnia!!!
:)
bilbao 2010-01-03
Szczęścia w Nowym Roku !!!!
Pozdrawiam,uśmiech i buziak na dobranoc zostawiam....)))
pianka 2010-01-04
♣¸.•*´ღ`•♣.¸ღ♥ღ¸.♣•´♣•
ღ´*•. Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ⋇ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ⋇
●♥ Cieplutko Pozdrawiam,●♥
●♥ uśmiech serca zostawiam●♥
●♥ Życząc Cudownego●♥
●♥Dnia●♥
tinka 2010-01-04
Wlasnie tvn oglosil konkurs dla kucharek,trzeba wysylac zgloszenia na mail :
gotuj@tvn.pl
Szukaja kobiet,i nie tylko takich 20-tek,ale i starczych.Obserwujac Pani zdolnosci kulinarne,mysle ze powinna Pani wziac udzial w tym konkursie
bunia 2010-01-04
tinka- hi hi - ja raczej się nie kwalifikuję - tam po za umiejętnościami kulinarnymi trzeba jeszcze mieć wygląd medialny . A z tym u mnie gorzej ( raczej puszysta Bunia po 50-tce nikogo przed ekran nie przyciągnie ) - ale dziękuje ze o mnie pomyślałaś .
tinka 2010-01-04
i wlasnie sie Pani myli...ten juror powiedzial ze szukamy nie tylko mlodych,zdolnych,pieknych,ale i starsze Panie ktre potraia dobrze gotowac i opowiadac o tym...wiec ja nadal uwazam ze powinna sie Pani zglosic
bunia 2010-01-04
tinka- dziękuje za wiarę we mnie , ale na to trzeba być w dobrej kondycji fizycznej ( by zdrówko nie przeszkadzało ) i dysponować swoim czasem ( ja niestety nie mogę ot tak sobie zniknąć i zostawić Mamy ) . Ale za to z przyjemnością będę śledzić zmagania innych w tym konkursie .Może nam ,, wyrośnie " jakaś gwiazda kulinarna ( bo jak na razie pustki po Kuroniu nikt nie zapełnił ).