Przy okazji robienia domowego sera do zapiekanek jego część postanowiłam zamarynować w aromatyzowanym oleju .
Czas : 10 minut + tydzień w marynacie
Składniki :
1 szklanka pokrojonego w drobną – foremną kostkę sera ,, ni to żółty –ni topiony „
1 szklanka oleju słonecznikowego
1 duży ząbek czosnku
1 mała papryczka chilli suszona
1 łyżka pokrojonej w paseczki świeżej czerwonej papryki
1 łyżka pokrojonej w paseczki świeżej żółtej papryki
½ łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
Wymieszać ser z przyprawami .Ułożyć w pojemniku i zalać olejem . Trzymać w lodówce przez ok. tydzień. Potem można używać do koreczków , farszu lub zapiekanek.
Ser robiony jest wg tego przepisu ;
https://www.garnek.pl/bunia/8390729/ni-to-zolty-ni-topiony-ser
dodane na fotoforum:
elaila 2010-01-20
i zrobiłam się głodna na całego...uwielbiam ser w każdej postaci
bunia 2010-01-20
czagr- można .Ja bardzo często marynuję żółty ser ( miękki , łagodny ) po to by nadać mu smaku . Zalany oliwą z przyprawami może sobie stać gotowy do podania .,,Ratuję "tak kawałki sera przed zeschnięciem .Można do oleju wrzucać różne przyprawy- jakie kto lubi .Dawałam nawet kawałki suszonych grzybów i potem ser miał lekko grzybowy smaczek . Ten na który tu dałam przepis różni się od kupnego sera żółtego tym ,że jest kruchy jak Feta , a rozpuszcza się i zapieka jak Mozzarella .
jolcia7 2010-01-20
miłego gotowania i nowych ciekawych pomysłów kulinarnych życze:)
blanca 2010-01-20
Pyszny przepis bardzo ciekawa i smaczna galeria , pozdrawiam cieplutko.
reni50 2010-01-20
ty masz pomysły na wszystko...