Podpatrzyłam pomysł z pieczeniem mięsa razem z ziemniakami w rękawie foliowym .
Czas : 1 godzina
Składniki :
2 grube kotlety schabowe ( z kostką lub bez jak kto lubi )
2 duże cebule
6 małych ziemniaczków ( lub więcej –zależy od apetytu )
1 łyżka oleju
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
1 łyżka majeranku
1 mini kostka czosnkowa Knorra
½ łyżeczki mielonego pieprzu
1 płaska łyżeczka miodu
1 rękaw foliowy do pieczenia
Wymieszać olej , sos sojowy , miód i wetrzeć w mięso .Cebule pokroić w piórka .Ziemniaki obrać , umyć i jeśli są większe to przekroić .Sypkie przyprawy wymieszać .Włożyć do rękawa ziemniaki zmieszane z cebulką .Posypać mieszanką przypraw .Włożyć na to mięso. Zamknąć szczelnie worek .Obrócić workiem tak by wszystko się wymieszało.
Piekarnik rozgrzać do 200 *C. Ułożyć rękaw z zawartością w żaroodpornym naczyniu i piec ok. 50 minut .
Wyjąć – rozciąć ostrożnie rękaw ( by nie oparzyć się parą z wnętrza worka ).Podzielić na 2 porcje .Podawać z surówką .
Ponieważ nie przepadam za ,, gotowcami „ – wolę sama dobierać przyprawy zrobiłam obiad wg zasady Pomysł na Winiar ( chyba Karkówka z ziemniakami czy jakoś tak ) tyle , że użyłam własnej kompozycji przypraw. Muszę przyznać , że pomysł doskonały – zero roboty – a obiadek smakowity .
Zdecydowanie muszę kupić więcej tych worków do pieczenia mięs .
I jeszcze jedno – wiele osób pyta mnie czemu gotując w parowarze czy piekąc w Garnku rzymskim , folii aluminiowej czy teraz w rękawie foliowym używam zawsze choć minimalnej ilości tłuszczu ( oleju , masła ) . Po prostu przekonałam się , że przyprawy lepiej łączą się ze składnikami , a i danie jest smaczniejsze jeśli tego tłuszczu choć odrobinę jest .Uważam , że jeśli nie ma zdecydowanego zakazu spożywania tłuszczu zleconego przez lekarza to zdrowie wymaga byśmy tych tłuszczy w niewielkich ilościach organizmami dostarczali ( bo inaczej łatwo o awitaminozę , kłopoty ze wzrokiem , skurcze , nadpobudliwość itp. ).
dodane na fotoforum:
kot54 2010-03-28
Ale pięknie i smakowicie wyglądają,muszę zrobić.Jeszcze w worku nie robiłam.Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli.
august1 2010-03-28
buniu chce podziekowac:)))Milego popoludnia zycze :))
bajka11 2010-03-28
ale Pyyyyyychota :)))
Musze Ci Babuniu podziekowac, bo czesto korzystam z twoich pysznych przepisow, a maz.... jest w siodmym niebie :)))
rudy13 2010-03-28
słyszałam już o tym sposobie gotowania.... pysznie wygląda, czas wypróbować....
pozdrówka, miłego wieczorku...:))
margita 2010-03-28
bardzo dobre danie............polubiłam rękawy i masz racje swoje przyprawy są o wiele lepsze :)))
pozdrawiam:)
bunia 2010-03-28
Musze przyznac , że broniłam sie przed uzywaniem rękawa ze względu na sos - jak piekę normalnie to mam smakowity sosik ( uwielbiam zostawić takiego sosiku na potem do kluch ) . Jakoś nie myslałam o pieczeniu w rękawie 2 porcji .Ale spodobał mi się ten pomysł - muszę poeksperymentować jak jeszcze mogła bym rękaw użyć .
niema 2010-03-31
tak Buniu i tu Masz racje zawsze do mięsa jak robię w worku a robię zawsze doprawiam własnoręcznie i zawsze dodaje olej bo przyprawy dobrze sie łacza i lepiej smakuja;) Pozdrawiam;)