Schab z rękawa -,, zaś potem  -1 „:

Schab z rękawa -,, zaś potem  -1 „:

Schab w marynacie pieczony w foliowym rękawie . Doskonale nadaje się do tego by upiec go więcej a potem podawać w różnych wersjach .

Czas : 1,5 godziny

Składniki :

1.5 kg schabu
3 łyżki oleju z pestek winogron
2 łyżki przyprawy ,, Soczysty schab w sosie winnym ‘ Knorra
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka mielonej papryki
2 łyżki majeranku

Do sosu potem ( na 2 szklanki sosu z rękawa ):
1 łyżeczka konfitury z czarnej porzeczki ( lub kwaśnych wiśni , lub żurawiny )
2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
1 łyżka masła
1 kromka razowego chleba ( gruba bez skórki )
½ szklanki słodkiej śmietanki 18 %

Z oleju i przypraw ( do schabu Knorra , miodu, pieprzu, papryki , majeranku ) zrobić pastę i natrzeć nią schab ( ja wyrównuję schab obcinając sterczące kawałki i odkładając je np. na gulasz ) .Mięso włożyć w zamykany pojemnik i zostawić w lodówce przez 24 godziny . Potem przełożyć do rękawa foliowego i zamknąć zapinką . Piec w rozgrzanym do 200 * C piekarniku przez 1,5 godziny.
Wyjąć . Rozciąć ostrożnie rękaw i zlać do jakiegoś naczynia sos z pieczenia .
Schab wystudzić .Kroić w plastry .Do garnuszka włożyć masło .Wlać sos od pieczenia .Dodać konfiturę i sos sojowy .Wrzucić chleb .Gotować na małym ogniu 5 minut . Przetrzeć przez sitko ( lub blenderem ) .Wlać śmietankę .Doprawić sos do smaku .

Podałam plastry mięsa z sosem + kopytka + buraczki z cebulką i olejem .
Upiekłam na Wielkanoc więcej tego schabu .Podzieliłam na porcje obiadowe i do chleba .Teraz będę tylko wyjmować i podawać w odmienionej formie .Połowa roboty i duża oszczędność .

dodane na fotoforum:

anita591

anita591 2010-04-06

Miłego popołudnia życzę :)

kot54

kot54 2010-04-06

Witam serdecznie,ładny schabik,robiłam podobny.Życzę miłego popołudnia.

vocal

vocal 2010-04-06

ALE SUPER PATELENKI:)))
POZDRAWIAM POŚWIĄTECZNIE:)))

crist49

crist49 2010-04-06

Jeszcze świątecznie.
Miłego wieczoru życzę.
Pozdrawiam serdecznie.

dodaj komentarz

kolejne >