Pośpieszne danie dla miłośników makaronów z sosami i anchois .
Czas : 30 minut
Składniki :
2 garści makaronu Tagliatelle ( ja użyłam mieszanki kolorowego )
1 łyżka masła
½ szklanki słodkiej śmietanki 18 %
2 łyżki kremowego serka topionego
1 żółtko jajka
4 fileciki anchois
Szczypta mielonego pieprzu
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
Zagotować osolony wrzątek i ugotować al dente makaron .
W czasie kiedy makaron się gotuje rozpuścić w garnuszku masło. Wrzucić na nie drobno pokrojone anchois i chwilę smażyć . Włożyć ser topiony , wlać śmietankę i ogrzewać aż się rozpuści . Doprawić pieprzem .Rozetrzeć żółtko z odrobiną sosu i zaciągnąć nim sos .
Makaron odcedzić i wrzucić do sosu – wymieszać .
Podawać posypany natką pietruszki.
Ilość filecików anchois można regulować ( od 2 do 6 ) – zależnie od tego jak intensywny ich smak chce się osiągnąć .
dodane na fotoforum:
ginka 2010-04-17
.....POZDRAWIAM
(¸.•´ ¸.•´.•*- Tysiące
•.¸.¦¸.•´¨`»¦ - uśmiechów
¸.•*¨¸(.•* - i promieni słońca,
•´¨`»¸¦.•* - niech świecą
¸.•´(¸.•´ - dla Ciebie bez końca.
- Ginusia -
pyszny przepisik:) :)
beata55 2010-04-17
smakowite:)
zapraszam do fotoforum : mniamm
pozdrawiam!!:)