Składniki na 8 bułeczek:
0,5 kg mąki
1/4 szkl. oleju
1 łyżka cukru
35 g drożdży świeżych
1 jajko
1 łyżeczka soli ( ale następnym razem dam więcej, przynajmniej 2 łyżeczki, były troszkę za słodkie)
3/4 szkl. ciepłej wody
1,5 łyżki suszonych ziół prowansalskich
ząbek czosnku
żółty ser w kawałku (prawdę mówiąc nie wiem ile go miałam, ok. 15-20 dag)
Do miseczki pokruszyć drożdże, wsypać cukier, sól, 3 łyżki mąki, wszystko zalać ciepłą wodą, dobrze wymieszać, aby drożdże się rozpuściły, przykryć ręczniczkiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do większej miski przesiać mąkę, wlać wyrośnięty rozczyn, dodać jajko, olej, zioła prowansalskie, wyciśnięty ząbek czosnku i wszystko zagnieść. Dobrze wyrobić ciasto.
Wyrobione ciasto podzielić na 8 części, zrobić z nich kulki i odstawić do wyrośnięcia. Gdy podrosną, spłaszczyć je, posypać żółtym serem startym na dużych oczkach.
Piec w twmp. 200 st. C ok. 20-25 min.
dodane na fotoforum:
niusia1 2015-01-04
no to ja drugą skradam- bo pyszna!