Pesto pochodzi z Włoch. Na ogół jest na podstawie bazylii, choć sycylijskie robi się z suszonych na słońcu pomidorów. Zasada jest taka sama- w mozdzierzu ( lub idąc z postępem w mini malakserze) rozdrabniasz bazylię, dodajesz czosnek, odrobinę twardego ostrego sera ( parmezan lub Pecorino Romano jest najlepszy), garść orzeszków piniowych ( i tu moja uwaga- od lat zastępuję piniowe płatkami migdałowymi bez skórki i uważam, że takie pesto jest smaczniejsze) sól, pieprz i dobra oliwa. Mieszasz to wszystko miażdząc co się da, próbujesz, doprawiasz, jeśli trzeba i gotowe.
ptaszak 2015-11-03
Ja pesto robię ze wspomnianej pietruszki. Sieję taką kędzierzawą i jest jej mnóstwo. Mielę z oliwa, czosnkiem, solą, pestkami słonecznika na pastę i mam do makaronów. Czasami wrzucę bazylię lub rukolę (posiałaś w ogóle?) tak dla aromatu...
delish 2015-11-04
Z rukolą pesto jest pyszne! z pietruszki tez lubię. W zasadzie trzeba kiedys spróbować zrobić ze szpinaku! :o) Czemu nie?