dałam sobie radę z kartaczami- po wielu nieudanych próbach ( gdzie mi krochmal wychodził) i bez pomocy, o którą tutaj poprosiłam. Niektórzy, jak widać, są tu straszne sobki. Albo- robią zdjęcia cudzych obiadów.
dodane na fotoforum:
ewaiza 2016-02-18
Uwielbiam te kartacze ,trzeba bylo mnie zapytac ja robie je 40 lat .to jest nasze danie regionalne ,wiem ze niektorym rozwalaja sie podczas gotowania ,ja zawsze robie to z pamieci ale bym pomogla ,bo roboty przy nich jest duzo i szkoda aby nie wyszly. Wygladaja perfekcyjnie ,najbardziej lubie z mlekiem smaki dziecinstwa
delish 2016-02-18
:) dzieki Ewuś, szkoda, ze nie wiedziałam do kogo się zwrócić:) Co do sałatki- drobno tnę cukinie na paseczki, dodaję starte jabłko i sos z gęstej śmietany z cukrem i solą. Sos jest faktycznie i slodki i słony i kwaśny od śmietany. Najlepsza jest jak się trochę <przegryzie< czyli postoi, choć czasem podchodzi odrobinę wodą- nie problem- trzeba odlać i po krzyku. Aga, daj znać jak zrobisz czy smakowała:)
agga7 2016-02-18
dzieki :) cukinia rozumiem jest surowa?
bo zawsze mnie zastanawialo,
czy surowa jest zjadliwa ;)
agga7 2016-02-18
aaa, cykoria :)
ani z jednej, ani z drugiej nie robilam surowki,
wiec tak czy owak pomysl przyda sie :)
lucilla 2016-02-18
nie trzeba tutaj się do kogokolwiek zwracać. W internecie w google wpisać: kartacze i kilkanaście wspaniałych przepisów będzie. Ja też często korzystam i polecam..
astra40 2016-02-18
Wspaniałe wyszły:) Ja się jeszcze nie odważyłam na zrobienie takich pyszności:) Może kiedyś spróbuję ...;)
tenia45 2016-02-18
Lubie od czasu do czasu...
Miłych chwil na dzisiejszy wieczór życzę Tobie.
Pozdrawiam serdecznie.:))
ptaszak 2016-02-18
Uwielbiam! Apetyczne! Poproszę o zdjęcie przekroju! (ja wiem, że już zjedliście, ale jak zrobisz kolejny raz)
delish 2016-02-19
za szybko nie zrobię, tak mnie duma rozpiera, że się wreszcie udały, że nie chce ryzykować kolejnego czasochłonnego fiaska. Najciekawsze jest to, ze nie wiem, co zrobiłam inaczej :o) Były pyszne, nawet odsmażone w plasterkach następnego dnia. Kto wie, czy nawet nie smaczniejsze?
ewaiza 2016-02-20
duzo zalezy o ziemniakow ,jak maja duzo krochmalu to zawsze wyjda jak ziemniaki sa wodniste to trzeba dobrze sie nagimnastykowac aby wyszly
oliwkaa 2016-02-20
ja robiłam tylko raz także nie mam doświadczenia zabytnio jesli o nie chodzi :0( pamiętam,ze dodałam troche maki ziemniaczanej do kluskowego ciasta żeby własnie mi sie nie rozwalały w gotowaniu... a jak Ty sobie poradziłaś ?