Dla 5 osób: 500g makaronu penne, 500g pieczarek, 200g wędzonego boczku, 2puszki 250g pomidorów, 2 ząbki czosnku,1 ostra nieduża papryka(chyba, że ktoś lubi bardzo pikantne sosy, to można dodać dwie) kilka listków bazylii, masło, olej z oliwek. Oczyścić pieczarki, pokroić w plasterki i dusić na rozgrzanej patelni. Kiedy wyparuje sok dodać wędzony boczek i chwilę smażyć.Następnie dodać pomidory(najlepiej gdyby były w kostkę, jeśli są w całości pokroić) ostrą papryczkę, dolać szklankę bulionu i gotować na wolnym ogniu aż sos stanie się zawiesisty. Pod koniec gotowania doprawić solą do smaku dodać dwie łyżeczki cukru, bazylię i pokrojony drobno czosnek, wrzucić odrobinę masła. Ugotować makaron penne al dente wymieszać z sosem , posypać parmezanem. Zasada kuchni włoskiej, to makaron do sosu a nie sos do makaronu. Życzę smacznego.
dodane na fotoforum: